Eu sincer nu înțeleg cum se descurcă cei care nu au un prieten IT geek

5 - uite că lumea apreciază acest articol. Zi-mi și tu dacă ți-a plăcut.

Am un computer cu Windows. Îl am pentru că am nevoie pentru programarea casei de marcat și pentru că jocurile pe care le joc eu nu sunt disponibile pentru Mac. E un desktop într-o configurație performantă de la Asus. Dar are o problemă: la reboot se blochează la partea cu BIOS-ul și trebuie să-i scot fizic cablul de alimentare din dos, să aștept câteva secunde și să-l pornesc.

Pe acest computer nu am nimic deosebit. Am Steam-ul pentru jocurile mele, un soft de tip server care-mi servește pozele familiei spre internet, mizeria de executabil cu care pot să-mi bag produse în casa de marcat și bitdefender ca să mă simt eu mai bine.

Din motivul din primul paragraf și pentru că am nevoie de computer tot timpul online ca să-mi văd pozele de la distanță, am căutat o soluție ca Windows-ul să nu-și mai instaleze update-urile automat. Oficial nu există o soluție. Singura variantă este să îi specifici undeva în registry că ai o conexiune 3G la internet și că n-ar fi frumos din partea lui să-și downloadeze update-urile de capul lui când vrea el. Soluția a funcționat până astăzi când Windows-ul s-a gândit că nu mai rezistă în halul ăsta și că trebuie neapărat să-și facă update. Desigur, a trebuit să mă duc la birou să-i fac șmecheria cu cablul pentru că nu-mi mai puteam accesa fotografiile remote.

Și acum începe distracția. După instalarea update-urilor, serviciul care îmi servea mie pozele pe net nu mai pornea. Am reinstalat softul pentru că asta este soluția aproape întotdeauna. Și da, am rezolvat. Serviciul a pornit. Doar că nu mai vedea structura de foldere cu fotografiile. De la distanță, din rețea, de pe mac-ul meu infam le vedeam prin share-ul făcut pe Windows fără probleme. Fiind pățit, am zis să verific și local pe computerul pe windows. Și surpriză! Admin fiind, nu puteam să accesez structura de foldere pentru că update-urile au descoperit o breșă de securitate și au zis că folderele din rădăcină trebuie protejate la acces (deși mi le servea în rețea fără griji). Am refăcut structura de drepturi și brusc totul s-a rezolvat.

Acum problema mea e alta. Dacă era altul în locul meu, care nu avea experiența mea în IT și nu știa cam cum „gândește” windows-ul, cum își rezolva el problema? Cum se juca el cu structura de directoare și cum realiza el ce trebuie să facă? Pe bune? Oare orice om pe lumea asta are în cercul lui de prieteni un geek care îl ajută? Sau pur și simplu renunță?

Tu cum îți repari Windows-ul când Microsoft se hotărăște că update-urile sunt mai importante decât funcționarea sistemului tău? Ai un IT geek în apropiere? Bați pe cineva la cap până-ți rezolvă problema? Cum te descurci? Windows-ul a ajuns un sistem de operare foarte delicat de care trebuie să ai grijă la fiecare pas și să-ncerci să nu-l deranjezi. Este departe de orice noțiune de user friendly.

PS Ca să nu avem comentarii, am lucrat 11 ani la Microsoft pe post de consultant tehnic în mare parte a carierei. Am instalat, configurat, reparat Windows-uri pentru prieteni de mi-a ieșit pe nas. Asta pe lângă alte soluții tehnice complexe pe care le produceam la birou. Și da, disperat fiind, am și un tricou cu mesajul de mai jos. 🙂

Fii la curent cu ultimele articole! Descarcă aplicația RazvanBB!
  • Google Play
  • App Store

4 comentarii

  1. Cand am probleme il sun pe frate-miu de pe fix(ca sa pot inchide si deschide compu’) in Paris care are un IT-ist in Chisinau care intervine prin remote control.Daca treaba ii groasa am pe cineva pe plan local da nu vine cand vreau eu ca mai are si serviciu.

  2. Eu am Windows 10 si am problema clasica cu un update care se blocheaza la 91%. Exista solutii (mai multe) care ar remedia problema, doar ca necesita timp si eu nu sunt dispus sa rezolv problema. Nu am timp sa incerc toate metodele. (unele functioneaza la unii, altele nu) Cand incepe update-ul (fortat, logic 🙂 ) il restartez. Porneste din nou „attempting to recover installation” > „restoring your previous version of Windows” si cam aia e. Mai stau 2-3 saptamani asa, merge brici dupa care repet procesul. 🙂

  3. Cand sunt probleme cu update-urile la Windows le rezolv singur. Traiasca cine a inventat dism tool 😀

  4. „Ferestre” asta este un cosmar, ca mai toate produsele Microsoft. Sa vezi dracie cand ai Ferestre din astea de toate felurile, conectate la Ferestre vechi server…cosmar logistic, nu se poate printa, nu tu share,nimic, fiecare masina merge in legea ei cu antivirusul conceput pentru respectivele Ferestre.Sa vezi solutie business la Office,nu mai au o consola care gestioneaza licentele,Nuuu, au simplificat procesul,faci cont separat pentru fiecare licenta in parte si apoi le activezi,partea frumoasa este atunci cand ai 350 de masini pe care lucrezi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Politica de confidențialitate. În cazul în care vei bifa opțiunile de mai jos poți oricând să te dezabonezi prin butonul "dezabonare" din fiecare mesaj sau scriindu-ne la contact@razvanbb.ro.