Da, a fost descoperită și e nasoală. E nasoală pentru că e al nivel de procesor Intel. Nu e la nivel de BIOS care poate fi reprogramat, nu e la nivel de periferic care poate fi înlocuit, nu e la nivel de sistem de operare căruia îi faci update și ai scăpat.

Da, este la nivelul creierului computerului (procesorul). E o vulnerabilitate inclusă în arhitectura procesoarelor intel din ultimii ani, arhitectură inclusă pe desktop-ul nostru de acasă sau de la birou, pe laptopul nostru frumos și strălucitor și pe serverele alea care ne asigură nouă servicii de cloud și unde ne ținem datele și mesajele și mailurile și pozele și informațiile alea sensibile. Trei din patru procesoare de pe piață sunt fabricate de Intel.

Da, e destul de neplăcut pentru că nu este ceva ce poți repara printr-un update de software. Nu e din aia că stai cuminte într-un colț și aștepți un semn din partea producătorului cu ultimul update. E ceva ce nu poate fi reparat software. E strict hardware și orice atac care se folosește de această vulnerabilitate nu va lăsa urme.

Da, există sisteme care fac analiză de trafic și ne protejează rețeaua proprie de atacuri, există sisteme care fac analiză de trafic și protejează rețeaua celor care oferă servicii în cloud, dar toate aceste soluții nu ne protejează de atacurile targetate, individuale sau din rețele expuse liber pe internet.

Da, știu, pare o știre din aia “Da, a mai apărut o vulnerabilitate. Nu-mi pasă. O rezolvă ăia de la IT. E treaba lor și d-astea apar zilnic. E plin internetul”. Din păcate de data asta e destul de nasol.

Vulnerabilitatea a fost descoperită de către Bitdefender și raportată către Intel. Mai multe detalii aici.