Am descoperit această analiză făcută de Sanda și mi s-a părut că are nevoie de mai multă expunere pentru că pe mine m-a pus ușor pe gânduri și e păcat să se piardă în negura și algoritmii Facebook.

Am vazut reportajul in urma cu o săptămână, in primele 24 de ore după publicare. Am fost foarte intrigată că partidul de guvernământ are aceleași metehne în teritoriu ca și PSD, partidul majoritar in parlament.

Apoi am vazut pe Facebook reactiille membrilor locali ai PNL, care dezvăluiau ca Ianculescu este finul consilierului local PSD Cristian Bratanovici. Bratanovici era unul dintre superiorii finului, inca din 2017. Concursul câștigat de apoliticul Ianculescu, a fost organizat de Bratanovici, vicepreședinte PSD Târgu-Mureș. Între timp, în 2019, Bratanovici a fost trimis de DNA în judecată, pentru corupție.

Am fost de aceea, foarte dezamagită de abordarea jurnalistica Recorder. Am descoperit că video-reportajul e incomplet. Ma deranjeaza ca a jignit inteligenta noastra si n-a arata ca PNL si PSD = USL. Daca finalul video-ului ar fi spus asta, atunci ar fi fost cel mai tare produs de presa, din ultimii ani. Intr-un articol ulterior, Recorder publica dovada obtinerii postului prin concurs de catre Ianculescu.

Am cautat si gasit următoarele informatii despre clasatul pe locul 2, Caius Mihai Parpală:

1. Parpală este din Arad si, din 2012 director la ABA Mures, Sistemul de Gospodărire a Apelor Arad. In CV scrie că functia o detine ”pana in prezent”, adică cel putin pana in 2019. Vezi CV aici. In 2019 PSD era la putere, iar Bratanovici organiza concursul, despre care stim ca fost câștigat de Ianculescu. Parpală a pierdut apa, dar a câștigat gazele. Parpala a fost in 2019 beneficiarului unei numiri in structura de actionariat Romgaz, după modelul de schimbare abuzivă a unor membri, în plin mandat, la Apele Române. Vezi aici. Recorder n-a vazut asta.

2. Intre 2012-2016 Parpala a fost consilier judetean in Arad. Dintr-un raport de pe site, am aflat din partea carui partid.

3. Parpală e membru PNL. Era cel mai probabil si cand a dat concursul pe care l-a pierdut in fata lui Ianculescu. Nu s-a plans. Primise pe tava poziția în actionariatul Romgaz.

Deci, USL traieste? Așa pare. In opoziție la centru, politicienii PSD-PNL din teritoriu isi dau la gioale pe de o parte, dar pe de altă parte își pasează reciproc beneficii sau sinecuri, respectând omerta. Pentru Recorder era piece of cake sa descopere mai multele fațete ale povestii. A preferat sa ne agate prin clickbait, pentru o poveste lacrimogenă a unei false victime.

Stim, fara sa putem dovedi, ca unele concursuri pentru functii publice se joacă cu o mană moartă, care accepta sa fie clasata pe locul 2, pentru beneficii viitoare. Parpala PNL-istul, in calitate de director la ABA Mures a pierdut concursul in fața lui Ianculescu, candidat apolitic, dar fin al unui politician. Oficial s-a dovedit premisa unei depolitizari. Un specialist apolitic castiga un concurs profesional. In realitate, știm prea puțin ce s-a intamplat in culise. Dar mai știm și că Parpală a dat la o parte un actionar Romgaz, atunci când a acceptat poziția coborâtă ”de sus”.

Or, asta trebuia sa dezvaluie Recorder. Asta trebuia demantelat. Modelul local de tip mafiot. Partidele PSD-PNL au istorie comuna de a ascunde mizeria sub pres. Personal am fost dezamagita ca Recorder n-a mers pana la capat. Parca ar fi avut comanda doar impotriva PNL, nu misiunea jurnalistică in slujba interesului public. PSD nu iese sifonat din aceasta poveste. Tace si astfel își vede de treabă pe sub radar. Electorratul PSD nu urmareste anchetele Recorder, n-are cum să-și activeze gândirea critică, dar va vota pe 6 decembrie.