Eu folosesc tocător de hârtie de foarte multă vreme. Am început timid prin a-l folosi pentru facturile care conțineau multe date personale, bonurile de la POS sau bancomat și am ajuns acum cu pandemia să toc etichete de transport și alte nebunii care ar putea să ajungă pe mâna unora care se ocupă cu furtul de informații personale.

Ce se poate întâmpla? Se pot folosi de datele tale să se identifice telefonic în fața unei firme sau a unor autorități. Pot folosi datele tale personale să obțină alte date personale și mai nasoale. Pot să reseteze parole la servicii online sau chiar să se folosească de data de naștere pe care o folosiți ca parolă peste tot să vă preia controlul unui cont de mail de unde se deschide o lume largă a serviciilor online la care aveți acces.

Așa că vă recomand cu căldură un tocător de hârtie chiar și pentru acasă.

Ce tipuri de tocătoare avem?

Există două tipuri în mare:

  • alea care fac fâșii (strip-cut)
  • alea care fac confetti (cross-cut)

Alea care fac fâșii, în principiu, cu un pic de răbdare, sunt ușor de recuperat după ce le faci bucăți. Și dacă ai și puține din utilizarea mai restrânsă acasă, s-ar putea să fie chiar o joacă de copii.

Alea care fac confetti generează material irecuperabil din punct de vedere scriitură. Sunt cele mai bune și le recomand maxim.

Și? Ce brand recomanzi?

Aici e un pic loterie pentru că sunt multe brand-uri pe piață și nu neapărat celebre în rândul consumatorilor. Noi am avut baftă că am cumpărat un brand și a funcționat și funcționează încă impecabil și am rămas atașați de el: Rexel.

Și s-a dovedit că am ales foarte bine pentru că n-am avut nicio problemă cu niciunul de-a lungul timpului. Sunt sigur că există și altele minunate pe lumea asta dar nu am testat și nu știu să povestesc.

Și de care să ne luăm?

În primul rând cross-cut ca să genereze maculatură irecuperabilă.

În al doilea rând ce vreți voi, cu cât crește prețul cu atât știe să toace mai multe coli simultan (câte intră pe fanta și cât suportă cuțitele și motorul care le fac bucăți). Aici le găsiți gata sortate după preț crescător.

În al treilea rând, pentru firme, recomand mama și tata tuturor tocătoarelor: distrugătoarele automate de documente. Sunt așa niște cutii în care bagi teancul de hârtii ca-n imprimantă, teanc gros de hârtii și se ocupă mașinăria să le toace automat pe rând fără să stai lângă jucărie să o alimentezi până la epuizare dacă ai multe de tocat. Este ceva care salvează viața și timpul oamenilor și ar trebui să existe pe toate gardurile și în toate firmele. Avem așa ceva la birou și este una dintre cele mai mișto investiții în aparatura de birou. Îl alimentezi și stă cuminte într-un colț și rumegă. Foarte multă lume nu știe de existența acestor minunății. Practic aici voiam să ajung. 🙂

Și astea ca și la cele anterioare, în funcție de preț, au capacitate mai mare sau mai mică de tocare. Le găsiți aici în listă la sfârșit (ultimele patru variante)

Pe scurt, un cross-cut pentru acasă (confetti) și/sau un d-ăla automat pentru birou dacă aveți volum mare de hârtii care trebuie să dispară. Practic nu vă cumpărați tocător scump, vă cumpărați timp.