Sau mai bine zis, ce ne oferi tu, bă, statule?! Ce exact ne oferi nouă, celor de la care vei avea pretenții să plătim taxa de solidaritate? Și nu cu cei mai puțin favorizați, cum poate aș fi putut înțelege, dar solidaritate cu tine? Serios?

Mi-ai oferit învățământ gratuit? Știu și eu ce să zic? Tot din impozite era plătit și ăsta. Din impozitele plătite de părinții nostri, care și ei au stat departe de noi pentru asta. Cam cum stăm și noi departe de ai noștri…

Ne oferi servicii medicale? Pe bune? De fapt, ne oferi oferi niste medici pe alocuri buni (unii chiar foarte buni, până pleacă de tot din țară – tot din prea multe lucruri pe care le oferi tu), la pachet cu mizeria din cele mai multe dintre spitalele de stat, și oferta la zi de infecții nosocomiale! Și asta doar dacă avem noroc. Dacă nu, ne oferi dreptul să plătim în plus lucruri pentru care plătim contribuții cu vârf și îndesat. Numa’ în luna iunie am ajutat cu bani două persoane să aibă pentru operație. La stat. Oameni disperați care nu aveau de unde să se împrumute și pe care băncile i-au refuzat. Oameni care conform unor „sume prestabilite” trebuie să plătească doctor, anestezist și asistente cu de 2 până la 5 ori pensia/salariul lor, în funcție de complexitatea operației, pentru că altfel nu se poate. Îmi e și groază când mă gândesc că sunt mulți care nu-și permit și nici nu au prieteni care să-i ajute. Ei ce fac?

Ne oferi ce? Toți ăștia cărora tu pretinzi că ne oferi ajutor ca să putem câștiga mult, în concepția ta, oricum nu folosesc sistemul public de sănătate, și plătesc servicii medicale la clinici private – în România sau aiurea, și, de cele mai multe ori, școli particulare pentru niște condiții mai bune, sau măcar nenumărate „opționale”, ca să poată măcar să încerce să concureze cu cei care aleg sistemul privat.

Ne oferi protecție? În sensul că dacă avem o problemă și sunăm la poliție, dacă nu este cu adevărat life threatening, ne spui că nu ai ce sa faci, și să încercăm să ne rezolvăm singuri problemele?

Ne oferi „prilejul să câștigăm atâția bani„… în ce sens? Mi-ai dat tu prilejul să muncesc pe brânci? Mi-ai dat tu prilejul să pierd nopțile pe la clienți și să-mi aloc weekend-urile făcând raportări? Mi-ai dat prilejul să ce? Ai dat prilejul unor corporații să investească în România și să creeze locuri de muncă? Chiar nu înțeleg.

Oricum plătesc taxe sub formă de procent din venituri. Practic cu cât venitul e mai mare rezultă și o contribuție mai mare. Contribuție din care ar trebui ca tu, statule, să ne oferi ceva la schimb. Să ne asiguri nouă, românilor, un trai decent, servicii pe măsură și civilizație. Asta cu taxa de solidaritate pentru că ne-ai dat prilejul să câștigăm atâția bani sună a taxă de protecție. Te lăsăm la noi în cartier ca să câștigi bani dar trebuie să mărim taxa de protecție pentru că avem și noi cheltuieli cu promisiunile electorale cu care am câștigat alegerile și ne-am cam aruncat… ne scuzați. A, de fapt, fără scuze…

Aș plăti taxe cu cea mai mare plăcere dacă aș ști că faci ceva cu banii ăia. Dacă aș ști că-i investești în proiecte de infrastructură, în sistemul medical, în învățământ, în poliție și alte instituții de bază. Dacă aș ști că banii ajung la polițiști și la infrastructura lor de lucru, aș trece o dată pe lună prin fața radarului să plătesc amenzi. Dacă aș ști că banii ajung în școli și la profesori, aș plăti lunar „școala gratuită” oferită cu atâta generozitate.

Problema voastră este că voi nu știți (și nici nu vreți, de fapt) să organizați un business. Peste tot în lume statul este un business, o încrengătură de procese care asigură un trai și niște servicii decente pentru toată populația. Din păcate, singurul business pe care îl știți voi este cel cu statul. Da, ăla cu licitațiile trucate, cu încredințările directe și cu achizițiile inutile și supraevaluate. Problema voastră este că acum voi sunteți statul și modelul vostru de business nu se mai aplică. Trebuie să vă sifonați singuri și sunteți ușor derutați. Până acum luați bani de la stat. Acum trebuie să generați bani pentru stat ca să aveți de unde lua. Ups!

Lumea știe deja și de modelul vostru de a vă da la gioale când vă împiedicați unul de altul la licitații trucate. Modelul ăla în care contești licitația și blochezi procesul de achiziție până îți promite ălalalt că îți dă un procent ca să-ți retragi contestația.

Diferența este că noi am câștigat banii ăia muncind. Bine, poate pe alocuri am avut noroc. Dar ce să vezi? Tu nu m-ai ajutat cu norocul ăla. Tot eu am muncit, chiar și pentru el. Eu nu sunt colegul tău. Eu nu fur. Nici nu mă pricep, și nici nu vreau să învăț. Eu muncesc pentru un trai decent. Nu trebuie să-mi dai la gioale pentru că n-o să fiu niciodată egalul tău. Eu oricum îți ofer taxe procentual din venit. Ar trebui să te bucuri că muncesc atât de mult.

Lasă-mă să-mi văd de viața mea.

Și uite o idee. Nu ar fi mai ușor să reduci din target-ul tău de șpagă? Tot procentual. Ai făcut vreo simulare în acest sens? Te-ai gândit că și de acolo ai putea să strângi bani frumoși pentru a acoperi foaia aia A4 căreia îi spui „program de guvernare”? Mai ales că vorbim de niște sume incomparabil mai mari decât veniturile angajaților.

PS: A, și cred că greșesc că în problema asta mă adresez statului. Nu, nu statul a venit cu ideea asta. Și cei care au pretențiile alea, ei bine, nu sunt ei statul nostru…