Te duci în magazin, vezi A și cumperi. Ba unele sunt și cu +++ de zici că-s mărimi din alea exagerate de tricouri. Și ce faci? Cumperi cu conștiința împăcată că salvezi planeta, nu?

Da, salvezi planeta și etichetele alea sunt bune dar sunt convins că un consumator simplu nu prea face diferența. Vede că e cu A, deci e de bine. Toate sunt cu A deci nu mă mai interesează acest aspect.

Păi e o problemă de vârstă a standardelor, nu?

Categoriile astea cu A, B, C etc sunt un pic vechiuțe și standardizate acum mulți ani când eficiența energetică și performanțele tehnologice erau la un nivel destul de înalt dar pentru vremurile respective. Între timp, când lumea s-a modernizat, cipurile s-au micșorat și motoarele ce pun în funcțiune electrocasnicele s-au deșteptat, standardele au trebuit adaptate și așa au apărut aceste plusuri după litera A.

Acest lucru, după părerea mea, a dus în derizoriu aceste categorii și cumva au devenit irelevante în ochii cumpărătorului avid de o lume mai bună și mai simplă care se tratează cu electrocasnice ce-i fac viața mai simplă și mai lejeră. În sensul că nu se mai poate face o diferențiere clară și e mai greu să ne informă corect.

Păi? Și facem ceva în acest sens?

Facem! Adică nu noi cei care stăm să urmărim etichetele, ci Comisia Europeană. De la 1 martie se rearanjează standardele pe litere și automat toate produsele de pe piață vor avea o clasă energetică mai mică. Multe produse care sunt încadrate acum la clasele A+++ vor ajunge în clasele B sau chiar C în funcție de noile standarde.

Și nu, nu este un lucru rău. Pur și simplu au fost definite alte ștachete pe care trebuie să le atingă produsele electrocasnice. Nu dintr-odată am realizat că de fapt consumă mai mult și am zis de ele că-s ineficiente. Este pur și simplu o rearanjare pe o scară mai clară cu criterii importante pentru mediu și pentru noi consumatorii.

De exemplu, categoria A, în prima parte a acestei noi ere, va fi cam nepopulată și va fi rezervată pentru zeii consumului redus. Este o categorie care va permite dezvoltarea de noi tehnologii și care va încuraja progresul în domeniul consumului de energie cât mai diminuat. Nu înseamnă că B și C o să fie ceva nasol.

Etichetele noi vor avea și un cod QR care ne va duce pe un site (Registrul European de Produse pentru Etichetare Energetică – EPREL) unde vom avea mai multe informații pe această temă.

Și cu ce mă ajută pe mine consumatorul mic de electrocasnice mari și albe?

Păi să luăm două exemple.

Exemplul 1

Două mașini de spălat rufe de la LG, amândouă clasificate în acest moment conform standardului cu A+++

ModelClasă energetică nouăConsum apă în litri (ciclu)Consul energie kwh (100 cicluri)Consum anual estimat de apă*Consum anual estimat de energie*
F2WV9S8P2EA494910192101,92
F4WV510S0EB536111024126,88
*am luat în calcul 4 spălări în medie pe săptămână și 52 de săptămâni pe an

Cum arată asta în lei pe 11 ani? Am luat la întâmplare un tarif de la niște furnizori în sensul de 4,4 lei kwh pentru energie electrică și 3,93 lei pentru mc de apă menajeră.

Clasa energeticăCost apă 11 aniCost energie 11 aniTOTAL lei
A440,6 lei493,29 lei933,89
B476,57 lei614,09 lei1090,67
*11 ani este durata medie de utilizare

Diferența este 156,77 lei în 11 ani între clasa A și B.

Mașina de spălat rufe din noua clasă A consumă cu 20% mai puțină electricitate și cu 8% mai puțină apă față de mașina de spălat din clasă B energetic. Asta dacă vorbim de partea cu salvatul planetei dincolo de economiile bănești.

Exemplul 2

Două combine frigorifice de la LG, clasificate în acest moment cu A+++ și respectiv A++.

ModelClasă energetică nouăConsum energie
GBB92STACPC172
GBB72PZDMNE269

Rezultatul? Combina frigorifică din noua clasă C consumă cu 36% mai puțin curent electric decât cea din noua clasă E.

Referitor la lei, folosind 0,44 lei kwh pentru energie electrică, clasa C va consuma în 11 ani energie electrică în valoare de 832,48 lei iar clasa E va duce la o cheltuială de 1301,96 lei în aceeași perioadă de timp.

Diferența între clasa C și clasa E va fi de 469,48 lei în 11 ani.

Cum facem diferențele între etichetele noi și vechi?

Cam așa:

În principiu au dispărut categoriile cu “+” și avem și QR codul ăla din colț care apare doar în sistemul nou de etichetare.

Modele de mașini de spălat în clasa A o să avem?

După cum am remarcat împreună mai sus, primul exemplu este chiar o mașină de spălat rufe din clasa A (noua clasă A).

Și în luna martie pe la final, în România, vor fi disponibile trei modele de mașini de spălat rufe de la LG în varianta 2 in 1 cu uscător (F4DV710S1E, F4DV710S2SE și F4DV709S1E) încadrate la clasa A pentru partea de spălare, dar și pentru centrifugare și nivelul de zgomot scăzut.

Partea interesantă este că fiind cu două funcții vor avea și etichete diferite față de alte tipuri de electrocasnice. Vor avea două coloane care vor specifica separat clasa din care face parte funcția de mașină de spălat și respectiv clasa din care va face partea funcția de uscare.

Concluzie?

Pe scurt: dacă avem un produs încadrat la clasa A asta se traduce prin economii financiare pe termen lung.

Păi e de bine, nu? Adică avem acum și o perspectivă mai clară a amprentei energetice a mașinăriei pe care sunte pe cale să o achiziționăm. Ne ajută și pe partea de costuri de utilizare și pe partea aia mișto în care mai salvăm un pic de planetă.

Mie mi se pare că este spre binele nostru și că elimină confuzia aia cu toate electrocasnicele care sunt în clasa A la diverse niveluri de “+”

Notă: acest articol face parte dintr-o campanie de informare în colaborare cu LG, campanie de conștientizare a impactului pe care-l au electrocasnicele asupra mediului și despre cum să citim noile etichete acum bazate pe standarde de mediu actualizate.

Mai multe informații găsiți aici la Comisia Europeană și aici la Ecos pe site.