Nasul în telefon?

Poză de aici de pe Shutterstock.

Faptul că stăm cu nasul în telefon și când ne întâlnim la masă cu prietenii? Că suntem atât de obsedați de timeline-ul ăla de pe Facebook încât în momentul în care ridicăm privirea nu mai știm ce să spunem? Simțim nevoia să fim alimentați de un algoritm de sortare a „noutăților” de pe Facebook?

Selfie-ul?

selfie
Poză de aici de pe Shutterstock.

Faptul că ne dorim să ajungem în anumite locuri sau să facem anumite lucruri doar ca să devenim vedete pe Facebook? Să ne umplem de like-uri? Și să ratăm toată experiența? Și să rămânem cu amintirea „aici mi-am făcut un selfie”. Experiența noastră să fie doar un gol într-o listă lungă de goluri?

Mult promovatul VR

VR
Poză de aici de pe Shutterstock.

O tehnologie care va fi apreciată timp de un an atâta timp cât se promovează ca „the latest gadget” și care va avea aceeași soartă cu așa-zisa tehnologie 3D sau fotografia stereoscopică. E interesantă, merită să te joci de câteva ori dar care nu va prinde prea mult la publicul larg . O tehnologie care poate fi utilă pentru a trăi niște experiențe mișto. O tehnologie care ne permite să zburăm cu supersonice fără să ne ridicăm de pe canapea. O tehnologie care ne va îndepărta și mai mult de lumea reală.

Facebook Live

Live
Poze de aici și aici de pe Shutterstock.

Asta mă îngrozește cel mai mult. Cred că va detrona selfie-ul. Va fi doar un selfie de o durată mai mare și cam atât. Va anula și mai mult din experiența de la fața locului. Va fi doar un show pentru like-uri și atât. Am văzut zilele trecute live-uri cu fete de liceu care transmiteau… nimic.

Această tehnologie are și ea utilitatea ei. E bună pentru reportaje de la fața locului. E bună pentru interviuri. E bună ca orice altă tehnologie care aduce informație utilă în capul nostru al utilizatorilor.

Garbage in, garbage out

shutterstock_402348154
Poză de aici de pe Shutterstock.

E o expresie clasică din domeniul computerelor și nu numai. Introduci date eronate în computer, o să scoți date prelucrate dar tot eronate. Așa și cu creierul. Îl alimentăm cu gif-uri animate, meme-uri geniale, citate „adânci” și informație inutilă și va genera în câțiva ani fix același lucru. Da, știu, ne uităm pe Facebook că ne relaxează. O să ne relaxeze atât de mult încât n-o să mai ieșim din starea aia niciodată.

 

Atât deocamdată. 🙂