Eu: Ia să instalăm noi google drive pe acest computer nou. Search pe google și click…

Bitdefender: vezi că link-ul e cam dubios

Eu: Cum să fie dubios? E de la Google! Dismiss și download!

Bitdefender: Vezi că executabilul pe care l-ai downloadat nu e de la google și a fost construit cu intenții nasoale. Nu te supăra pe mine, dar eu bag fișierul în carantină și nu te las să-i dai drumul în sistem,

Eu: Serios? Am făcut asta de un milion de ori… ah, stai! [eu uitându-mă la URL-ul de unde am downloadat]

Desigur că am căutat pe google “google drive”, am dat click pe primul link care era de fapt un AD care ducea spre un alt site care arăta identic cu ăla de la google, de unde am downloadat un executabil (sau msi, nu mai țin minte) care semăna ca denumire cu cel de la google și eram gata-gata să-l instalez.

Noroc că sunt băiat din ăla paranoic și înainte de orice instalez din reflex Total Security (mai nou, pentru că sunt și băiat de salon, am trecut pe Bitdefender Premium Security) înainte de orice. Nu scot nici măcar un deget pe internet înainte să-mi pun casca de protecție. Paranoia m-a salvat de la a face varză un laptop nou și de la a-mi furniza datele de administrator unui site dubios. (asta era partea cea mai nasoală, am fost la câteva secunde de un mic dezastru pentru compania pentru care lucrez doar pentru că executam ceva de rutină și mă credeam acest  Beethoven al tastaturii)

Da, am trecut într-o nouă era a scam-urilor. Link-uri pe mail alături de mesaje generatoare de panică legate de colete, urmăriri penale și alte minunății. Apar săptămânal metode noi de a păcăli, de a sustrage date, de a te face să-ți furnizezi informațiile tale personale unor indivizi ce se ocupă cu jaful pe internet.

Și metodele de distribuire s-au diversificat. Asta cu un AD plătit la Google să apară pe prima pagina cu un produs Google fake ca să te păcălească și să-ți fure datele de al Google a fost chiar o lovitură periculoasă.

But wait! There’s more! Cum ar spune o domnișoară care ar încercă să-ți vânda scam-uri la TV. Acum avem astfel de link-uri dubioase și pe Facebook Messenger, Whatsapp și alte minunății din astea ce ne livrează mesaje instant. De fapt, cred că primul mesaj dubios de acest gen l-am văzut acum vreun an cu un link către un site ce semăna cu site-ul lui Mark (Zuckerberg, nu Knopfler că el e de la Dire Straits) care te punea să te “reautentifici” ca să vezi dacă în clipul ăla trimis de prietenul tău de pe Facebook ești chiar tu. De fapt cred că ăsta a fost începutul. După aia am văzut o diversificare ca-n filme, cu colete pierdute, șefii care te caută sau poliția care te somează să-i contactezi imediat.

Dar, acum de când am fost rău și am părăsit după 15 ani mărul mușcat și mi-am dedicat viața virtuală andoridului, acum am și protecție la link-uri dubioase primite pe mesagerie din asta instant clasică chiar pe telefonul meu mobil ce-mi întreține viața digitală de zi cu zi. Și protecția asta este inclusă în Bitdefender Premium Security (îi zice chat protection, desigur).

Și mai am una mișto și cu asta mă opresc. În perioada 15 noiembrie – 15 decembrie Bitdefender are un discount de 68% la Bitdefender Premium Security într-o campanie plasată sub umbrela acestui Black Friday ce ne încălzește sufletele la început de iarnă în fiecare an.

Am mințit, mai am una mișto, Bitdefender Premium Security include și VPN cu servere pe tot globul fără limită de trafic. O să vedeți, dacă faceți un calcul, că ieșiți mult mai ieftin față de alte soluții de VPN care oferă exclusiv VPN, soluții de VPN care nu includ casca de protecție atât de necesară navigatului în liniște pe internet.