Da, oferta e nașpa. Avem de ales între un șnițel ușor trecut cu niște cartofi reci și un mare tort, frumos colorat, cu o glazură dulce ca-n filme dar plin cu nisip și resturi de salam cu soia.

Produsele din menu sunt de un nivel sub standardul nostru

Noi știm și avem pretenții de delicatese servite pe platouașe de argint la temperatura optimă. Avem idei clare despre cum trebuie să arate mâncarea, ce trebuie să facă bucătarii și cum trebuie prezentate bucatele, deși nu avem prea multă școală în acest sens (școală de bucătar, desigur). Certitudinea se citește pe fețele noastre de câte ori ne etalăm gândurile în acest sens. Dar, cu toate astea, decidem să nu facem nimic în acest sens. Nu gătim, nu ne implicăm și nu vrem să facem noi munca lor a bucătarilor. E o lume obscură în care nu vrem să ne implicăm. Vrem doar ca bucătarii să facă exact ce zicem noi că trebuie să facă. Să se facă… am zis!

Poți alege șnițelul

Șințel care ne oferă hrană și proteine să trăim și perspectiva, destul de îndepărtată, a unui desert delicios și satisfăcător. Un șnițel greu de mestecat, greu de înghițit dar care ne oferă proteinele necesare unei vieți decente. Este o mâncare de bază pe care putem construi, unde putem adăuga o salată care să ne învioreze viața, un pahar de vin care să ne pună sângele în mișcare și perspectiva unui punct culminant, încă îndepărtat, punct reprezentat de un desert delicios adevărat care să ne facă fericiți pe termen lung.

Poți alege tortul, desigur

Poți alege și să fii fericit cu glazura pe termen scurt. Să ajungi direct la punctul culminant din start. Să te bucuri de infuzia de zahăr ce-ți invadează organismul și te face fericit. Sau pur și simplu să-i faci în ciudă șnițelului pentru că e d-ăla cu pesmet din ăla pământiu care arată neapetisant.

Doar că acest tort vine la pachet și cu o datorie imensă. Glazura a fost scumpă pentru că au fost plătiți zeci de bucătari care nu au făcut nimic, doar au băgat banii într-un sifon. Glazura a fost plătită de fapt cu un împrumut imens care să acopere acel strat subțire de fericire. Acest tort include și rate în ofertă, rate pe care le vom plăti ani de zile noi și urmașii noștri. Rate pe care le vom plăti în timp ce căutăm bucățelele de salam cu soia printre munții de nisip rămași după ce am lins cu nesaț toată glazura.

Poți alege să stai acasă

Este opțiunea ta. Nu vrei să fii nici bucătar și meniul oferit este o jignire adusă stomacului tău. Este sub demnitatea ta să alegi între cele două produse alimentare cu care te vei hrăni în următorii ani. Și nici nu vrei să te faci bucătar pentru că nu vrei să te tăvălești în făină și ciocolată topită cu ceilalți bucătari.

Poți alege să stai acasă și să aleagă alții pentru tine. Poate ai noroc și mănânci un șnițel rece chiar dacă nu e vreo plăcere. Dar poate ai ghinion și marea majoritate a celor care au ales ți-au pus pe masă tortul glazurat și te trezești la anul că greblezi resturile după niște bucățele de salam cu soia.