Serios, ne bucurăm că găsim un anumit tip de produs super-ieftin și ne repezim să-l cumpărăm. Nu ne deranjează nici faptul că browser-ul ne zice că e o conexiune cam dubioaso-nesecurizată, nu ne deranjează faptul că scrie mare că produsul e în stoc la furnizor și ne pasă doar de marea afacere pe care suntem pe cale să o punem la punct!

Serios, dacă o ofertă este prea bună ca să fie adevărată sau produsul este unul revoluționar așa cum doar la TV s-a văzut, verificați întâi cu un search pe google. În general sunt genul de produse care au magazin dedicat și un clip absolut fabulos pe rețelele de socializare. S-a umplut și Facebook-ul și Instagramul de produse minune. În aceeași categorie intră și spam-ul primit pe mail cu ofertele de nerefuzat la un preț incredibil de avantajos și de o calitate fabuloasă a materialelor folosite chiar de NASA pe navetele spațiale.

Verificați feedback-ul clienților. Am văzut și pe amazon și pe magazine din România tone de review-uri fake. Cum le identificați? Am văzut produse cu 30 de treview-uri, toate de 5 stele și toate postate în aceeași zi. Am văzut produse cu două review-uri din alea cu plus plus plus postate chiar de firma care vinde prin acel marketplace. Un produs cu 5 stele pe linie este suspect pentru că nu ai cum să scoți ceva pe piață care să satisfacă pe absolut toți clienții. Și încă una, am văzut produse listate cu feedback de 5 stele cu texte care se refereau la cu totul alt tip de produs.

Revin, căutați pe google înainte dacă nu știți nimic despre magazinul minune unde sunteți pe cale să vă dați datele personale, căutați “nume magazin probleme/țeapă/defecte etc”.

Verificați politica de retur. Unul dintre marile avantaje ale cumpărăturilor online este că poți returna produsul dacă nu-ți place, fără nicio întrebare. Dacă în politica de retur se specifică niște condiții draconice de genul “produsul trebuie să fie returnat în țiplă și folosit cu mănuși de protecție pentru a nu lăsa amprente”, dacă vi se pare că pun astfel de condiții care blochează procesul de retur, condiții imposibil de îndeplinit, atunci căutați în altă parte.

Revenind la partea tehnică, tot acest proces se desfășoară printr-un browser aflat pe computerul dumneavoastră. Există riscul ca acest browser să fie compromis de tot felul de plugin-uri dubioase care vă promit floricele în background și dublarea vitezei de acces și care în realitate fură datele voastre. Dacă aveți dubii referitor la browser-ul de pe computerul de pe care faceți comanda, încercați măcar să faceți comanda în “incognito mode”, mod care dezactivează toate plugin-urile. Aici ajută foarte mult și o soluție antivirus care poate să monitorizeze și activitățile dubioase din browser.

Tot tehnic vorbind, comandați folosind device-uri care vă aparțin și asupra cărora aveți controlul și folosiți rețele WiFi pe care le cunoașteți sau o conexiune de date a operatorului unde aveți contractate astfel de servicii.

Și încă ceva, verificați-vă în mod regulat conturile bancare. Am pățit de câteva ori de-a lungul aventurilor online ca vânzătorul să mai facă niște tranzații în numele meu de genul “transport în tranzacție separată” deși eu plătisem transportul în prima tranzacție. Practic, când noi facem cumpărături online și plătim cu cardul furnizăm datele necesare unei tranzacții online, date care pot fi salvate și folosite la rândul lor pentru a cunpăra de pe alt site de oricine pune mâna pe ele.

În România majoritatea magazinelor online externalizează plățile online la un operator specializat. Vă recomand cu căldură să verificați faptul că magazinul respectiv folosește o soluție de plată cunoscută. Și în afară de cele mai mult ori folosesc Paypal de exemplu când fac o plată pe un site pe care nu-l cunosc, avantajul fiind că Paypal-ul ține mai mult cu consumatorul și orice plângere o soluționează aproape instant. E drept că există și reversul medaliei, mulți șmecheri se folosesc de această protecție a paypal-ului să dea țepe magazinelor, dar nu acesta este subiectul emisiunii.

Pe scurt:

  • Nu cumpărați dacă ceva e dubios
  • Dacă e prea frumos să fie adevărat atunci verificați pe google
  • Aveți grijă ca device-ul pe care-l folosiți să fie curat
  • Folosiți o conexiune sigură la internet
  • O soluție de protecție în browser este ideală
  • Pe cât posibil cumpărați de la magazine cu o reputație bună