Am fost aseară la lansarea oficială din România. În primul rând am fost impresionat de încrederea pe care o aveau băieții care mi l-au prezentat. Erau mândri de ce poate face ceasul și nu aveau acea frică pe care o afișează în general producătorii la lansarea de produs. Frica aia că ceva nu va funcționa sau că cineva le va descoperi un bug pe care ei îl știu și se chinuie să-l rezolve cât mai repede. Nu, mi l-au prezentat și mi-au arătat tot ce știe să facă fără niciun pic de teamă și cu un entuziasm debordant. Produsul este foarte stabil în această fază și nu are nimic din stângăcia produselor lansate în fugă la presiunea unui departament de marketing stresat că nu știu care concurent lansează alt produs. Bravo băieți! Chiar mi-a plăcut de „copilul” vostru! 🙂

Acum, câteva constatări:

 • Totul este construit de la zero. Au propriul kernel și componentele sunt alese pe sprânceană după nenumărate teste. De aici și durata bateriei care bate orice de pe piață. Bate de rupe. 🙂
 • Arată brici și este purtabil la costum fără probleme (versiunea elegantă pe nume Luna). Dacă îi schimbi fața cu ceva mai sport poți să-l porți și la blugi (fața însemnând afișajul care poate să fie clasic sau un model digital cu informații utile și notificări). Există și o versiune dreptunghiulară (Meridian) pentru cei mai puțin costumați așa ca mine. 🙂
 • Îți numără pașii și caloriile și-ți face o analiză detaliată a somnului
 • Bateria ține 30 de zile și poate să ajungă la 50 de zile dacă folosești un afișaj fără secundar. De ce? Fiecare mișcare a secundarului înseamnă un refresh al ecranului o dată la o secundă. Dacă ecranul este relativ static, bateria se consumă mai greu. Singura problemă pe care o văd aici este pierderea încărcătorului. Într-o lună uiți sigur în ce sertar l-ai ascuns. 🙂
 • Încărcătorul este cu patru pini și se conectează foarte ușor la ceas cu un sistem de magneți.
 • Notificările pot fi discrete. Să nu citească toată lumea ce mesaj ai primit. Doar te anunță că ai un mesaj și când vrei tu, la apăsarea unui buton, poți să vezi ce ți-a scris ibovnicul/ibovnica.
 • Se mișcă incredibil de smooth (da, ca de obicei, nu știu să traduc asta în limba română 🙂 )
 • Noaptea, dacă detectează că dormi, oprește notificările automat și intră într-un fel de stand by, prelungind astfel și viața bateriei.
 • Configurarea se face în mare parte în aplicația de pe smartphone. Poate fi conectat deocamdata doar la iOS, Android și Windows Phone. Nu cred că există alt smart watch care să se conecteze la Windows Phone pe piață în acest moment. Bine, în afară de ce a mai scos acum pe piață Microsoft. Cred că urmează și Blackberry la un moment dat.
 • Aplicația este și ea foarte mișto făcută, chiar elegantă, și este și foarte stabilă. Poți schimba fețe, poți vedea dacă ai consumat calorii, dacă ai dormit bine sau cât ai mers în ziua respectivă. Există un application store în care, pe lângă fețele de ceas, vor fi publicate și aplicații third party.
 • Ecranul (monocrom), unic ca tehnologie în acest moment, este pe modelul Pebble și este absolut genial pe lumină și mai ales pe lumină puternică (acolo unde cele mai multe smartwatch-uri dau cu virgulă). Noaptea ecranul poate fi iluminat la apăsarea unui buton. Asta e singura chestiune care mi se pare mie că ar trebui să o implementeze în plus. Pebble, de exemplu, se luminează automat când ridici mâna și e întruneric în cameră. Asta mi-aș fi dorit și de la Vector. În fine, s-ar putea să fie doar piticul meu. 🙂
 • Mai are câteva ghidușii simpatice de genul că atunci când ai afișajul clasic, pe margine îți arată timpul liber și timpul deja alocat preluând calendarul din telefon.
 • Notificările sunt fix notificările pe care le ai configurate să fie afișate pe telefon. Din aplicație poți să faci o selecție a acestora. E chiar o treabă mișto pentru că nu multe aplicații de smartphone-uri știu să facă treaba asta pe iOS care nu pune la dispoziție lista acestora către dezvoltatori.

Se găsește de cumpărat la eMag aici.

Ce mi se pare mie tare este că este cu adevărat un produs românesc. Este gândit și implementat aici. Nu este ca alte „produse românești” de pe piață cumpărate în regim oem și etichetate cu „un brand revoluționar românesc <insert your brand here>”. Echipa de dezvoltatori este formată din români, proiectanții sunt români și parte din investitori sunt români. Este un produs high end cu adevărat românesc.

Da, după cum se vede, sunt foarte entuziasmat de produs. 🙂

Acum au un produs foarte bun. Tot ce trebuie să facă este să-l marketeze și să crească brand-ul pe plan internațional. E foarte multă muncă, dar într-un an, cu puțin noroc, viața lor va arăta un pic altfel și va fi un concurent serios pe piața smartwatch-urilor. E o nișă foarte bună și neacoperită nici măcar de Apple Watch care oricât l-ar colora în aur și oricâte brățări șmechere i-ar pune, arată tot ca un ceas sport. 🙂 Deocamdată, este singurul smartwatch elegant de pe piață. Și e un smartwatch cu adevărat funcțional. Nu are nimic din stângăcia de început a altor smartwatch-uri (știu că am trecut prin asta 🙂 ).