Pe numele lui original two wheel self balancing electric scooter. Tot cochetez cu ideea să-mi cumpăr și eu unul dar recunosc sincer că-mi e frică. E o jucărie cu două roți, două motorașe, niște senzori și un computer care încearcă să te țină în echilibru. Ce mă îngrijorează pe mine cel mai tare este că poate să te țină într-un echilibru relativ stabil doar dacă nu te panichezi, nu te împiedici de ceva sau nu treci de la o suprafață la alta. În toate cazurile anterioare motorașele vor încerca să te echilibreze și organismul tău va încerca să compenseze și să evite dezastrul în același timp. Rezultatul? Majoritatea căzăturilor sunt nasoale și majoritatea pe spate, adică așa cum e mai rău. Căzăturile par destul de violente și în multe cazuri ajungi chiar să te lovești cu capul de caldarâm. Mai sunt și cazurile în care hoverboard-ul se oprește în ceva și tu te arunci pe burtă fără niciun control.

Astăzi, prin oraș, am văzut un băiat care se dădea pe un astfel de hoverboard pe șosea și părea destul de cool. După care m-am uitat la genunchii lui… erau plini de răni. După ce a trecut de mine m-am uitat și la coatele lui… erau în aceeași stare. Urma să intre într-o zonă cu pietriș… n-am mai avut puterea să-l urmăresc. 🙂

Acum câteva săptămâni o amică pasionată de parașutism, cu nu știu câte salturi la activ și care în ziua respectivă tocmai sărise de câteva ori fără să pățească nimic, a încercat să se dea cu așa ceva. Rezultatul este o mână ruptă…

Problema este că toți producătorii afișează informații despre culoare, viteza maximă, greutatea maximă, putere, timp de încărcare, autonomie etc. Dar nimeni nu povestește despre sistemul de echilibrare, cât de sigur e sau ce au făcut ei ca să se asigure că sistemul lor este cel mai bun din lume. Nimic. Toată lumea se bate în prețuri, luminițe, cât de cool ești dacă mergi pe așa ceva și cu faptul că bateriile lor nu iau foc.

  • E drept că este ca orice alt sport. Te dai dacă te pricepi.
  • E drept că trebuie să te relaxezi, să ai încredere în mașinărie și să o lași să se ocupe ea de echilibru. În general accidentele se întâmplă dacă încerci să compensezi tu.
  • E drept că lumea nu le echilibrează atunci când le scot din cutie.
  • E drept că lumea nu știe să reacționeze în caz de ceva. Am văzut câteva tutoriale în care se explica că tot ce trebuie să faci în cazul în care vrei să cobori brusc de pe hoverboard este să pui un picior în spate. Dar cumva trebuie să-ți impui treaba asta pentru că singurul tău instinct în acel moment este să te echilibrezi balansându-ți corpul fără să încerci să te dai jos de pe el. Bine, totul durează sub o secundă, n-ai timp să te gândești. Trebuie să-ți formezi niște reflexe pentru asta.
  • E drept că ai putea purta niște protecții dar atunci n-ai mai fi cool când te-ai da pe hoverboard.
  • E drept că în copilărie eram nebun și făceam downhill cu un pegas nenorocit de stradă și tata nu înțelegea cum rup eu cadrul „sărind o bordură din fața blocului”. E drept că atunci când coboram din Copou cu viteză pe skateboard zburam prin aer la fiecare sâmbure de cireașă aruncat pe jos care-mi bloca mie roțile late. Dar parcă astea sunt puțin mai periculoase.

Și un filmuleț cu câteva căzături ca să vedeți cât sunt de nasoale. Parcă nici de pe role n-am căzut vreodată atât de rău.

Eu în continuare cochetez cu ideea mai ales că mă tentează pentru filmări. Poți să obții o mișcare extrem de lină a camerei și niște imagini bestiale. Dar mai aștept să iasă ceva cu mai multe roți sau o să-mi iau ceva gen skateboard sau scooter electric. Vom vedea.

Mai jos un tutorial despre greșelile cele mai frecvente și despre cum trebuie să te relaxezi:

Și ce mă îngrijorează pe mine cel mai tare este că tăticii lor, cei care a inventat mersul pe două roți cu balans electronic, au un singur produs pe tema asta pe nume Ninebot, care este un mini Segway cu roți mari (or ști ei ceva – roți mari -> mai ușor de trecut peste obstacole) și cu un suport pe care îl ții între genunchi (din nou, or ști ei ceva). În rest sunt doar producători relativ anonimi care vând un stil de viață cool… și periculos. 🙂Ce mai cauta lumea pe google (lista generata automat):
  • tehnica control hoverboard