Sau: care este cel mai bun gadget pentru vizualizarea de filme online pe TV.

Pe scurt:

  • Google Chromecast 2 este un client de video streaming și trebuie folosit în paralel cu un telefon sau o tabletă. (199 lei)
  • Samsung Smart TV e un televizor șmecher cu câteva aplicații client capabile să se conecteze la servicii online de video streaming. Are și funcționalitățile pe care le are Chromecast-ul cu controlul de pe tabletă sau telefon. (de la 1250 lei în sus – include și televizorul 🙂 )

 

Google Chromecast 2

Din start vă spun că este varianta câștigătoare. Ideea este incredibil de simplă. E un gadget foarte mic care se conectează direct pe HDMI la televizor și se alimentează pe USB. Dacă aveți noroc și televizorul vostru are deja o ieșire USB atunci nici nu mai trebuie să folosiți alimentatorul din dotare. E o jucărie pe care o conectezi și uiți de ea.

IMG_1602.JPG

Cum funcționează? Destul de simplu. Se conectează pe WiFi și știe să facă play la filme de pe internet. Controlul și configurarea se face exclusiv prin tableta sau telefonul conectat la aceeași rețea wireless. Microbul mi l-a inoculat Cetin. Am ajuns să devorez Netflix-ul de seriale și mi-am cumpărat trei bucăți (unul pentru acasă, unul pentru la birou și unul pentru când sunt plecat).

Practic îți cauți în aplicația de pe telefon filmul/serialul la care vrei să te uiți și îi transmiți lu’ Google Chromecast că vrei să te uiți la acel film/serial. Ideea este foarte mișto pentru că streaming-ul îl preia Chromecast-ul direct și poți să închizi telefonul și nici nu-ți consumi inutil bateria. Vă zic… e magic. 🙂 . Și varianta asta este cea mai mișto pentru că ne este muuuult mai simplu să căutăm ceva pe tabletă/telefon și atunci când am găsit „să trimitem” filmul televizorului.

Merge foarte bine și cu HBO Go dar cumva nu am reușit să găsesc ceva conținut care să mă atragă pe mine personal. Toate aplicațiile care suportă Google Chromcast le găsiți aici (inclusiv jocuri care știu să facă streaming de imagini direct către TV).

În cazul în care aveți filme personale (din alea filmate în vacanță 😉 ), aveți soluția recomandată de Cetin și testată și de mine: Plex Media Server. Este un soft care pune la dispoziție filmele sub forma unui server de streaming. Merge brici și poți accesa conținutul de oriunde, nu numai dacă ești acasă.

De pe laptop/PC poți folosi Google Chromecast-ul din Google Chrome. Dacă ești într-un tab în care ai deschis Netflix-ul, poți să-i zici să facă play filmului pe TV. Dacă ești pe o pagina unde ai deschis youtube-ul, poți să faci același lucru. Poți chiar să vizualizezi orice tab din Google Chrome pe TV indiferent dacă are conținut video sau nu (foarte bun pentru prezentări – dacă prezinți ceva într-un browser, evident). Practic Google Chrome generează un stream video din conținutul afișat și-l pasează Chromecast-ului.

În cazurile de mai sus de conținut video, telefonul/tableta/laptop-ul/PC-ul devin telecomenzi pentru Chromecast. Controale: play, stop, pauză, înainte, înapoi, volum și slider pentru a căuta ceva foarte rapid într-un film.

În vacanță. Dacă aveți baftă și wifi-ul e moca la hotel și înainte de a accesa net-ul nu trebuie să accesați o pagină de gardă, atunci totul e ok. Configurați Chromecast-ul pe wifi-ul hotelului și gata. Dacă aveți ghinion, atunci e o mică problemă rezolvabilă cu un router d-ăsta care știe să preia un wifi și să-l dea sub formă de hotspot propriu la care vă puteți conecta device-urile din dotare. Puteți astfel să accesați net-ul de pe un telefon/tabletă și să treceți de acea pagină de gardă în care vă cere să completați numele și numărul camerei. Funcționează perfect. Am testat săptămâna trecută în SUA.

O mică recomandare: nu uitați să configurați Google Chromecast să funcționeze pe 50 hz când sunteți în Europa pentru o imagine cât mai smooth.

199 lei la eMAG

 

Samsung Smart TV

Mi-am cumpărat un Smart TV din pură curiozitate și datorită faptului că era cel mai ieftin cu rezoluție 4K. E interesant dar nu m-a lovit foarte rău cu ce știe să facă. Se poate conecta la net pe WiFi sau cablu UTP și oferă by default câteva aplicații de video streaming. Am testat Netflix și HBO Go care merg perfect și imaginea oferită este impecabilă. Singura parte incomodă este folosirea telecomenzii când cauți filme și trebuie să accesezi o tastatură virtuală.

IMG_1603.JPG

Și Samsung Smart TV știe să funcționeze ca și Google Chromecast și să preia un stream video pasat de Netflix-ul de pe telefon doar că nu merge întotdeauna. Ba chiar reușește să dea cumva peste cap și profilul de pe Netflix și să nu mai știe la ce episod ești sau la ce minut ai rămas într-un film. Și treaba asta se transformă ușor într-un coșmar dacă vrei să cauți la ce episod/minut ai rămas folosind o telecomandă clasică de televizor. Dar în afară de Netflix n-am descoperit nicio altă aplicație care să știe să folosească TV-ul ca pe Chromecast. Nici măcar aplicația HBO Go nu știe să corespondeze cu Samsung Smart TV.

 

Televizoare Samsung Smart TV găsiți pe EMAG de la 1250 lei în sus aici.

Concluzie

Dacă aveți un televizor bun/bunicel, nu prea are sens să investiți într-un Smart TV. Un Google Chromecast 2 este mult mai ieftin (și ca device și ca investiție totală), este foarte ușor de controlat din tabletă/telefon (interfață cu care ne-am obișnuit și ușor de folosit) și funcționează impecabil. În plus producătorii de conținut/jocuri/aplicații sunt înclinați să producă pentru Chromecast pentru că le oferă o piață mai mare. Vom vedea pe viitor jocuri și aplicații interesante pe care le vom putea accesa pe tabletă și conecta la TV prin Google Chromecast 2.

Da, știu, în 2013 am spus că Google Chromecast este absolut inutil. Și așa era în 2013. Google Chromecast 2 este un game changer și se mișcă impecabil.

 Ce mai cauta lumea pe google (lista generata automat):
  • google chromecast 2