Așa cum ai grijă de copilul tău în viața reală, așa cum îl înveți să se descurce în societate, așa cum îl înveți de regulile care ne ghidează viața, așa trebuie să faci și în lumea digitală. Noi ne-am născut și am crescut o dată cu tehnologia. Ne-am lovit cu capul de diverse lucruri pe internet. Am acumulat o experiență și știm să ne descurcăm în această invazie de informație.

Copiii noștri s-au născut cu tehnologia în brațe. Pentru ei asta este realitatea. Oricât ne-am opune, viața noastră așa cum o știam noi a primit o extensie, o extensie digitală. O viață digitală plină de bucurii, distracție și pericole așa ca și în viața reală.

De aceea îți zic să fii alături de copilul tău. Așa cum explorați împreună lumea reală, pădurile, șoselele țării și frumusețile naturii, așa cum învățați împreună fizică, chimie, matematică și limba română, așa trebuie să fiți alături de ei și în lumea digitală. Trăiți alături de ei, acordați interes lucrurilor care îi amuză, povestiți despre ce ați mai citit/văzut pe net și extindeți educația la nivel digital. Da, e o muncă în plus pentru noi dar e ceva de ce nu îi putem feri la infinit. Vor avea prieteni acolo și va fi principala lor sursă de informație. Trebuie neapărat să îi faceți să distingă între informație reală și fake, să știe că faptul că dacă sunt abordați de străini pe internet este la fel de periculos cu abordarea pe stradă și să fie circumspecți în general cu orice informație care pare „too good to be true”.

Tableta, jocurile pe computer, social media și accesul al internet nu sunt doar niște unelte care să distreze copilul și să-l țină ocupat. Sunt niște instrumente care dau acces la o nouă lume, lumea digitală, lume în care vrem nu vrem trebuie să călătorim împreună. Și nu, nu mi se pare că izolarea copilului de această lume digitală este soluția. Practic va porni în viață cu un handicap față de restul societății și nu cred că îi va fi bine.

Da, există soluții de parenting control, unele chiar foarte bune cum ar fi Bitdefender Total Security 2019, dar trebuie să aveți tot timpul în minte că aceste soluții sunt doar niște unelte care trag un semnal de alarmă, instrumente care nu înlocuiesc parenting-ul real. Sunt niște instrumente care vă oferă niște indicatori și o monitorizare discretă a activității copilului în viața asta digitală.

Vă recomand maxim să fiți alături de copii voștri și să învățați această lume alături de ei. Nu lăsați să se adâncească o prăpastie tehnologică între voi, între generații. Tehnologia există, o cunoașteți, ați crescut o dată cu ea, trebuie doar să o prezentați așa cum le prezentați și lumea reală din jurul vostru.