Dacă nu te duci la vot să pierzi dreptul de a te plânge pe facebook pe următorii patru ani.

Dacă nu te duci la vot să nu mai ai voie să comentezi că România e o țară în care nu se construiește nimic. Ai avut la îndemâna acea armă de temut pentru politicieni și ai aruncat-o în canal.

Dacă nu te duci la vot să nu te mai poți lamenta că deciziile politicienilor sunt nasoale. Practic, prin absența ta de la vot, ai avut o contribuție majoră în alegerea lor. I-ai ajutat să ajungă la putere.

Dacă nu te duci la vot să nu mai ai dreptul să te revolți că impozitele tale se scurg prin niște firme fantomă. Prin neparticiparea ta la vot tu singur ai decis ce se întâmplă cu banii turnați la stat.

Dacă nu te duci la vot să ți se interzică orice comentariu legat de politica românească și să ți se permită să postezi doar poze cu pisicuțe, floricele și clipuri funny furate de pe youtube.

Dacă nu te duci la vot să ți se ridice dreptul de a te revolta în public referitor la condițiile de trai din România pentru că tu, prin absența ta, ai decis viitorul acestei nații.

În ziua de azi pare că ne afectează mai mult faptul că nu putem să înjurăm și să blamăm decât interzicerea dreptului de a vota la alegeri. Ar fi o recompensă pe măsura indiferenței și a lehamitei care te înconjoară.

Și da, dacă te duci la vot, să ai dreptul (ca și până acum) să dai cu politicienii de pământ și să-ți manifești ura sau simpatia sau bucuria sau tristețea sau orice altceva care să schimbe ceva în țara asta.

NOTĂ: nu vorbesc aici de cazurile de absență întemeiată.