Dronele ce vor ajuta Salvamontul să localizeze oameni în pericol în zone greu accesibile. Drone ce vor survola zona respectivă și vor transmite în timpul căutărilor la bază imagini geolocalizate spre analiză. Analiză făcută de un soft bazat pe inteligență artificială, inteligență antrenată să descopere oameni acolo unde ochiul uman ar putea să treacă cu vederea.
Păi și? De ce două drone?
Una dintre probleme majore în astfel de zone îndepărtate de asfalt o consituie semnalul de date mobile. Semnal blocat de munți, de văi, de alte părți interesante ale naturii și de vreme și asta constituie un impediment în operațiunile de salvare. Semnal pentru telefonul victimei, semnal pentru salvatorii care trebuie să comunice, semnal pentru echipamentele de căutare.
Vodafone face un pas mare în acest sens transformându-se dintr-o companie de telecomunicații într-una de tehnologi și vine cu o soluție mișto: două drone! 🙂 Da, una care se ridică în aer și devine o antentă de date 5G (include și 2G, 3G și 4G) la care se pot conecta device-uri și alta care se ocupă de căutare fotografiind zona într-un mod programat cu camere șmechere ce pot detecta diferențele de temperatură și un spectru mai larg de culori și nuanțe.
Acum, eu băiat sceptic fiind, lucrând cu drone de pe vremea când s-au inventat pentru publicull larg, am privit cu o ușoară îndoială capacitatea acestei soluții, a acestei antene zburătoare, de a sta în aer mult timp din motive de capacitate baterii. Dar. desigur, că există și o soluție: o dronă ca un zmeu. O dronă din care atârnă un fir lung ce-i oferă alimentare dintr-un generator pe benzină de la sol și astfel poate să stea ore întregi în vârf de cablu și să asigure comunicații pe o rază de 20km. Dă semnal victimei, dă semnal salvatorilor și dă semnal de comunicare cu echipa de la bază.

Bine, bine, avem semnal în văzduh! Dar ce facem cu el?
Facem bine, îl transmitem mai departe printr-o fibră optică ce se prelinge pe lângă cablul de laimentare, fibră optică ce ajunge într-un echipament ce-l aruncă mai departe către un satelit pregătit să-l dea mai departe în rețeaua mamă de la Vodafone.
Și? A doua dronă? Face poze?
A doua dronă de localizare are altă treabă. Are de fotografiat o zonă pre-programată cu ajutorul echipamentului de la bord. După ce termină de pozat, fotografiile sunt descărcate și transmise prin exhipamentul de la sol către centrul de comandă spre o analiză amănunțită unde acest creier artificial, antrenat anterior pe baza altor imagini, identifică victime, urme sau alte idincii care ar putea să ducă la o localizare cât mai exactă a victimei. Astfel echipele de salvare se asigură că folosesc putere de procesare de maximă capacitate fără a fi nevoite să care echipament sensibil în zone periculoase și greu accesibile.
Film de prezentare avem? Avem, desigur!
Spuneam mai sus că Vodafone face un pas mare către o companie de tehnologie având deja o bază solidă de comunicații pe care poate construi soluții de acest gen. Fac trecerea, în același timp, de la Supernet la Vodafone GigaNetwork (vă provoc să scăpați de drona care se ține după mouse! 🙂 ) și marchează acest start cu extinderea parteneriatului cu Salvamont prin implementarea acestei soluții de căutare cu aceste minunății zburătoare.
Că tot ziceam de tranzitia de la Supernet, rețelele lor ce poartă mai nou numele de GigaNetwork 5G și GigaNetwork FIBRA au fost și certificate de umlaut cu Best in test în martie 2022 și respectiv cea mai bună experiență în utilizare a internetului fix din România în august 2021.
Mai jos comunicatul oficial primit de la ei:
Vodafone şi Salvamont lansează două tehnologii de ultimă generaţie conectate la GigaNetwork
- Supernet devine Vodafone GigaNetwork.
- Salvamont contează pe GigaNetwork 5G și pe GigaNetwork FIBRĂ pentru soluțiile digitale inovatoare ce reduc semnificativ durata misiunilor de salvare.
- Vodafone a dezvoltat o soluție care duce semnalul mobil în zonele greu accesibile.
- Pentru găsirea victimelor, sunt capturate imagini din dronă, geolocalizate şi analizate cu ajutorul Inteligenţei Artificiale, folosind GigaNetwork FIBRĂ.
București, 7 aprilie 2022 – Vodafone România și Salvamont (Asociația Salvatorilor Montani) îşi consolidează parteneriatul tehnologic şi lansează două soluții digitale care, împreună cu puterea şi fiabilitatea reţelei, repoziționate recent sub numele Vodafone GigaNetwork, ajută la reducerea semnificativă a timpului de căutare a victimelor şi la salvarea mai multor vieţi omeneşti. Când calea se face nevăzută, salvatorii montani se bazează pe Vodafone GigaNetwork 5G și GigaNetwork FIBRĂ.
Prima dintre soluții este dezvoltată în premieră de echipa de tehnologie a Vodafone România și asigură acoperirea cu semnal mobil în zonele montane greu accesibile şi înconjurate de pereţi stâncoşi care blochează propagarea semnalului mobil generat de releele terestre actuale. Soluția este formată dintr-un echipament instalat la sol, pe un mijloc de transport specific acestor zone, care se conectează prin satelit la centrul rețelei Vodafone, şi un echipament radio instalat pe o dronă profesională ce este ridicată deasupra zonelor de căutare. Echipamentul radio instalat pe dronă generează semnalul mobil (voce și date), inclusiv semnal 5G, pe o rază de până la 10 km. Telefonul mobil al persoanei căutate se conectează, astfel, în mod automat la rețeaua Vodafone, victima putând contacta serviciul unic de urgenţă 112, indiferent de operatorul ale cărui servicii le folosește. Mai mult, dacă persoana căutată utilizează aplicația Salvamont-Vodafone și a activat funcția de localizare prin date mobile înainte de a porni pe traseu, echipa de salvatori montani va putea urmări traseul acesteia pe munte și o va putea găsi mai repede.
Cea de-a doua soluţie utilizează fotogrametria și inteligența artificială pentru capturarea și analizarea imaginilor geolocalizate, colectate pentru detectarea în mod automat a persoanelor dispărute. Capturarea imaginilor de înaltă rezoluţie în zona de căutare este realizată de o a doua dronă profesională, echipată cu tehnologia necesară pentru fotogrametrie și termoviziune. Astfel, în doar 30 de minute, drona poate parcurge 5 km liniari și poate acoperi o suprafață de 24 de hectare, realizând între 130 și 300 de imagini, în funcție de parametrii de zbor și de rezoluția camerei din dotare. Fotografiile sunt transmise după descărcare, prin intermediul rețelei create special pentru misiunea de salvare, către Centrul Național de Analiză Date Salvamont-Vodafone pentru a fi procesate. În centrul de analiză conectat la rețeaua GigaNetwork FIBRĂ, datele sunt analizate și procesate în câteva minute (aprox. 100 fotografii în 2 minute) prin intermediul programului de detecție automată cu inteligență artificială SARUAV. Sistemul face identificarea după o serie de indicii, cum ar fi silueta sau haina unei persoane, iar echipa din centrul de analiză trimite salvamontiștilor din teren coordonatele exacte unde acestea au fost reperate. Pentru mai multe informații despre cum funcționează cele două soluții, dar și despre cum se derulează o acțiune de salvare a Salvamont, vizionați acest documentar.
„Proiectul lansat astăzi demonstrează încă o dată că tehnologia și spiritul uman, aduse împreună, pot avea un impact uriaș. Când vorbim de salvarea de vieți omenești, tehnologia poate fi factorul decisiv în intervenţiile în care timpul de căutare este esențial. Sprijinind Salvamont cu aceste două soluții digitale, una dintre ele dezvoltată de la zero în cadrul echipei de tehnologie din Vodafone, ne consolidăm rolul de partener de tehnologie pe care ni l-am asumat și reconfirmăm fiabilitatea rețelelor noastre GigaNetwork FIBRĂ și GigaNetwork 5G pe care se bazează centrele de comandă Salvamont. Pentru noi, faptul că salvatorii montani contează pe rețelele noastre clipă de clipă în misiuni în care nu de puține ori își pun propria viață în pericol în încercarea de a salva alte vieți este cea mai importantă recunoaștere a fiabilităţii şi performanţei reţelelor noastre”, a declarat Cătălin Buliga, Chief Network Officer, Vodafone România și Head of Fixed and Mobile Networks Development and Optimization, Europe Cluster Markets.
Capacitate de căutare de 10 ori mai mare
„De la an la an, numărul acțiunilor de salvare crește cu 30 – 40%. Doar anul trecut, am avut peste 7.000 de misiuni și mai mult de 8.500 de persoane salvate. În astfel de intervenții, timpul este cel mai important element. Avem o resursă umană bine pregătită, dar sunt situații în care e nevoie de mai mult. Folosind soluțiile lansate astăzi și având și un centru de comandă dotat cu tehnologie de ultimă generație conectat la rețeaua de fibră optică a Vodafone, practic mărim capacitatea de căutare de aproape 10 ori, ceea ce înseamnă mai multe vieți salvate, dar și un timp de intervenție, riscuri și efort considerabil reduse pentru salvatorii montani. Am avut alături în acest proiect Vodafone, în calitate de partener de tehnologie, și Consiliul Județean Gorj”, a adăugat prof. Sabin Cornoiu, Președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România.
De la Supernet la GigaNetwork
„Am ales acest moment pentru a anunța tranziția de la Supernet la Vodafone GigaNetwork în contextul evoluției noastre firești spre o companie de tehnologie, al rolului asumat de jucător convergent și ca urmare a investiților constante în rețelele noastre. Consolidarea și extinderea parteneriatului cu Salvamont confirmă fiabilitatea rețelei noastre pe care salvatorii montani se bazează în momente cheie în misiunile lor. Dacă Salvamont contează pe fiabilitatea rețelelor noastre pentru a salva vieți, noi toți ne putem baza pe rețelele mobilă și fixă ale Vodafone. Nu în ultimul rând, rebrandingul vine și în contextul unei duble recunoașteri din partea auditorului independent german umlaut – pentru rețeaua mobilă care a obținut certificarea ‘Best in test’ și pentru ‘cea mai bună experiență de utilizare a internetului fix din România’”, a declarat Nedim Baytorun, Consumer Business Director, Vodafone România.
Rețeaua Vodafone GigaNetwork mobilă a fost certificată „Best in test” în martie 2022 de către auditorul german umlaut, obținând un punctaj total record al ultimilor șase ani în evaluările umlaut, de 922 de puncte, la o diferență de 25 de puncte de următorul operator clasat. Astfel, rețeaua de comunicații mobile GigaNetwork a Vodafone s-a remarcat ca fiind cea mai bună rețea de voce și date mobile la nivel național, obținând cel mai mare punctaj total, cel mai mare punctaj pentru serviciile de voce mobilă, cel mai mare punctaj pentru serviciile de date mobile, cel mai mare punctaj pentru zonele urbane și cel mai mare punctaj pentru fiabilitatea rețelelor mobile. În ceea ce privește rețeaua Vodafone GigaNetwork FIBRĂ, aceasta a fost deja certificată de același auditor german, în luna august 2021, pentru cea mai bună experiență de utilizare a internetului fix din România, fiind prima astfel de certificare conferită de auditorul umlaut unui operator de rețea de internet fix din țara noastră.
Vodafone România s-a alăturat misiunilor de salvare ale Salvamont în 2004. Printre primele proiecte în care s-a implicat, împreună cu Fundația Vodafone, au fost înființarea Dispeceratului Național și realizarea aplicației Salvamont – Vodafone, esențiale pentru operațiunile de salvare montană. În prezent, dispeceratul primește peste 12.000 de apeluri anual, iar pentru mai mult de 50% dintre acestea este necesară intervenția echipelor de salvatori. Aplicația Salvamont – Vodafone, disponibilă de anul trecut într-o nouă versiune atât pentru iOS, cât și pentru Android, oferă, alături de un ghid complet de informare și orientare montană, opțiunea SOS, prin care utilizatorii pot activa serviciul de localizare a poziției telefonului, iar dispeceratul poate fi notificat în timp real despre coordonatele acestora.
Începând cu anul 2019, Vodafone a devenit oficial partener de tehnologie al Salvamont, implicându-se mai ales în proiecte care folosesc soluțiile digitale în activitatea de salvare montană. Una dintre cele mai recente colaborări a fost dotarea Asociației cu echipamente de găsire a persoanelor surprinse de avalanșă. Sistemul RECCO este format dintr-un dispozitiv de localizare utilizat de salvamontiști și plăcuțe reflectoare pe care turiștii le pot purta în echipamente.
Mai multe informații despre soluțiile anunțate astăzi găsiți pe website-ul Vodafone, dar și pe canelele noastre de Facebook, Instagram, Twitter și LinkedIn.
Lasă un răspuns