Pentru că trăim într-o lume online pe care o utilizăm zi cu zi și pentru că am auzit că există diverse tipuri de atacuri cu care ne putem întâlni la tot pasul și pe care nu le înțelegem în totalitate, am zis să construiesc un mic ghid în acest sens.

Phishing

-Bună ziua! Avem nevoie de datele dumneavostră personale!

-De ce?

-Păi vedeți tricoul cu însemnele firmei cu care aveți contract? Vedeți legitimația asta frumoasă și lucioasă cu sigla firmei cu care aveți contract?

-Da, văd. Am contract cu firma asta.

-Bun! Actualizăm baza de date și avem nevoie de toate datele dumneavoastră personale.

-Aha! Poftiți toate datele mele personale deși e ciudat că nu mi le-a mai cerut nimeni până acum.

-Nu vă faceți griji! Vedeți? Le notez chiar aici pe pagina asta cu antet și siglă frumoasă de la firma cu care aveți contract. E totul în regulă!

Așa și cu phishing-ul. Băieții trimit un mail brand-uit cum trebuie în care te informează că ți-au blocat contul la nu știu ce serviciu și te redirectează către un site construit de ei unde-ți cer datele personale, un site tot așa frumos aranjat cu design furat de la cel original ca să te păcălească.

Ransomware

-Bună ziua! Cât nu ați fost acasă, v-am instalat un seif în care am pus toate actele dumneavoastră, toate pozele cu amintiri și toate documentele importante!

-Cum? De ce? Și cheia? Unde este cheia?

-Păi cheia este la noi dar v-o putem furniza contra unei sume de bani.

-Dar asta este hoție! O să aduc pe cineva să spargă seiful!

-Desigur că puteți face asta doar că o să dureze cam mult și există și riscul să nu mai recuperați niciodată conținutul. Acum depinde cât de important este conținutul seifului pentru dumneavoastră! Aveți aici detaliile de transfer. Dacă vă hotărâți, faceți transferul și noi vă furnizăm cheia și vă recuperați tot instantaneu!

Și în viața virtuală e la fel. Cumva niște băieți buni îți criptează de la distanță datele de pe computer, documente importante și poze de o valoare sentimentală deosebită, după care îți cer mulți bani ca să-ți dea cheia de decriptare.

Virus

-Bună ziua! V-am vopsit un pic ușa și acum mă gândesc să vă vopsesc toată casa!

-Bună ziua! Nu e nevoie ! Plecați de aici!

-Ah, îmi cer scuze, v-am stropit parchetul cu vopsea și hainele din cuier!

-Ce căutați aici? Eu n-o să mai pot folosi hainele alea!

-Oh, îmi pare rău! Am vărsat vopsea pe masa din living și pe vesela frumos expusă…

-Plecați de aici că-mi distrugeți casa.

-Of! Mi-a scăpat găleata din mână și am împroșcat toată mobila cu vopsea. Îmi cer scuze!

-Și eu ce fac acum? Mi-ați ruinat casa în câteva secunde! Eu unde mai locuiesc acum?!?!?!

Cam asta face un virus și pe computerul vostru, se atașează de ce prinde și se împrăștie peste tot până se transformă într-o bucată de mobilier.

Spyware

-Bună ziua! Poftiți acest gadget simpatic. Este absolut gratuit!

-Și ce fac cu el? La ce-mi trebuie?

-Păi e atât de util încât îl veți folosi zi de zi și e bine să-l purtați în buzunarul de la piept ca să fie mai aproape micr… pardon… ca să-l aveți la îndemână când vă trebuie.

-Mulțumesc!

Sub o umbrelă frumoasă a unui memory stick sau a unui soft minune care vă rezolvă toate problemele pe care le aveți în viață, se poate ascunde un astfel de soft. Un soft care spionează tot ce faceți voi pe computer. Un soft care transmite pe internet tot ce mișcă ep computerul vostru. Cel mai cunoscut model de spyware este un keylogger care se pune virtual între tastatură și programele voastre și care salvează absolut tot ce tastați. Partea nasoală este că salvează undeva pe internet unde un băiat va extrage parole și alte date personale important.

Man-in-the-Middle

-Aș vrea să trimit aceste acte confidențiale către acest destinatar.

-Bună ziua! Am auzit că vreți să trimiteți ceva. Ne ocupăm noi! Le ducem noi la destinație, nu vă faceți griji!

-OK, mulțumesc!

-Cu plăcere!

-Încă o întrebare, de ce aveți copiator în mașina de livrare?

De obicei astfel de atacuri de “om la mijloc” se întâmplă în cadrul unor comunicații necriptate între voi și serviciul pe care-l folosiți pe internet. Cineva stă la mijloc și face pe cărăușul între cele două puncte, salvând în același timp și informații importante și personale pentru o utilizare frauduloasă uletrioară.

Troianul

-Bună ziua! Pot să vă fac curățenie în fiecare zi absolut gratuit!

-Bună ziua! Cum așa?

-Păi vedeți, eu vin în fiecare zi la ora 9 și vă fac curat absolut gratuit și vă rezolv această mare problemă pentru ca dumneavoastră să câștigați timp să vă bucurați de viață.

-Păi la ora 9 sunt deja la birou, cum facem?

-Îmi lăsați cheile și mă ocup eu de tot, fără griji!

-Ce tare! Dar de ce aveți o dubă atât de mare? La ce vă trebuie… ?

Cam așa și cu calul troian informatic, îți instalezi absolut gratuit un soft care-ți rezolvă ție o problemă și te trezești cu datele furate sau poate chiar pierdute sau cine știe ce ransomware.

Și totuși, dacă există atâtea metode prin care putem fi păcăliți, ce putem face? Putem să fim atenți și foarte sceptici când ni se pare că este prea frumos ca să fie adevărat. Și putem să ne instalăm o soluție care ne asigură protecție completă în timp real și Advanced Threat Defense (tehnologii de inteligență artificială care efectuază detecție comportamentală) și contra ransomware. Eu folosesc Bitdefender Total Security 2020, desigur. Peste tot. Și acasă și la birou și pe la firmele unde mai execut muncă de administrator ca să am o viață relaxantă. 🙂