Copii care la toamnă vor fi nevoiți să învețe de acasă pentru că pandemia asta nu dă semne că vrea să ne părăsească. Copii care vor fi obligați să îmbrățișeze școala de la distanță deși nu au tehnologia la îndemână. Copii obișnuiți să împartă aceeași căsuță simplă din centrul satului și să povestească tuturor că au fost la școală.

Da, vorbim de digitalizarea și de școlile moderne de ani de zile, dar ne-am bazat pe faptul că avem un sistem relativ funcțional și nu e o urgență. Ei bine, iată că natura uneori vine și ne dă una peste ceafă și ne obligă să ne schimbăm rapid. Să ne adaptăm unui nou standard de învățământ bazat pe tehnologie și conectarea la distanță.

Da, e mișto, copiii din marile orașe s-au adaptat sau se adaptează rapid. Smartphone-ul, folosit acum ca scuză pentru a ține copilul ocupat, devine o unealtă de învățământ. Smartphone-ul, tableta, laptopul și conexiunea la internet devin acum la fel de importante ca manualele și băncile de lemn din clase. Dar în zonele defavorizate situația nu este la fel de roz. Nu peste tot există aceste forme de minim lux din punct de vedere electronic. Copiii din acele zone nu pot să-și transforme instrumentele de distracție și comunicare la distanță în niște unelte de învățat pentru că pur și simplu nu le dețin.

Ce putem face?

Putem să donăm. Dar unde și cum? Cine se ocupă și cine are infrastructura necesară de a pune în aplicare un astfel de proiect de digitalizare a sistemului de învățământ din zonele sărace?

Eu recunosc că am două tabelete vechi și două smartphones cărora le-am schimbat bateriile și ecranele și pe care voiam să le donez. Și m-am oprit aici. Mi-am dat seama că sunt totuși pe tehnologie veche (ipad 2) și multe aplicații nu mai funcționează pe ios-ul de acum câțiva ani, mi-am dat seama că cei care le vor primi vor avea nevoie de un minim instructaj pentru a le conecta la internet și de a le configura și mi-am dat seama că sunt perfect inutile dacă destinatarii acestor tablete nu au o conexiune la internet. Și m-am blocat aici.

Revenind la ce putem face, am descoperit acest proiect Fundația Vodafone care susține educația digitală pe numele de scenă „Vodafone – Împreună nu lăsăm niciun elev în urmă„.

Da, este un proiect în care fiecare donație a ta este dublată de Vodafone. Dacă ai donat 5 EUR, în proiect ajung 10 EUR.

Ce face Vodafone cu banii donați?

Pe scurt vor furniza resurse (fizice și digitale) pentru elevii care nu au în prezent acces la educație.

Pe lung, citez din comunicatul lor:

Utilizatorii Vodafone sunt încurajați să doneze 2, 5 sau 10 euro pentru extinderea programului Școala din valiză (resurse educaționale). Fundația Vodafone dublează fiecare donație. Acest proiect presupune și extinderea resuserlor oferite de programul Școala din valiză prin realizarea de masterclasses specifice pentru toți elevii, acces la o bibliotecă digitală și programe de îndrumare.

Clienții pot dona prin SMS, din creditul existent în extraopțiunea cartelei preplătite, direct pe factura Vodafone sau cu ajutorul unui card bancar.

De ce să facem asta?

Pentru că pe perioada pandemiei când școala s-a mutat brusc online,unul din trei elevi nu a avut acces la resursele educaționale/școală în timpul situației de urgență și alertă. Și tare mă tem că și la toamnă când vom reveni la școala digitală sau la ceva mix între școala fizică și cea digitală, vom fi cumva la fel de nepregătiți datorită timpului scurt în care suntem nevoiți să reorganizăm un sistem de învățământ obișnuit cu alte procese bazate în mare parte pe prezența fizică și interacțiunea direc tă.

Evoluția unei societăți are la bază o bună educație. Educația celor care învață acum în pandemie este importantă pentru noi toți.

Care este procedura?

Pentru a dona accesați: www.vodafone.ro/educatie

  • Puteți dona cu cardul.
  • Dacă sunteți client Vodafone, puteți dona și de pe cartelă sau abonament.
  • Puteți dona 2€ prin SMS la 8846 indiferent de rețea