De nebunia cu fiecare furnizor cu site-ul propriu, cu aplicații online care funcționau sau nu și de treburile alea cu tot felul de coduri unice și sms-uri.

Am găsit acum vreun an, parcă, o aplicație care promitea marea cu sarea și că mă scapă de nebunii. A fost o relație cu love and hate, mai mult hate, din care m-am retras în câteva zile pentru că mai mult nu mergea.

Am revenit asupra deciziei de când cu pandemia care nu se mai termină pentru că deja se adunaseră prea multe facturi de plătit lunar. Ca să ne asigurăm că părinții noștri nu ies din casă, am preluat noi facturile lor să le plătim și brusc viața de plătitor profesionist a devenit un pic mai complicată.

Și care este soluția?

Soluția este aplicația Pago. V-am zis, inițial era ceva absolut îngrozitor de utilizat. Între timp s-a stabilizat și acum am toate facturile într-un singur loc.

Poți să introduci în aplicație conturile de la furnizorii tăi obișnuiți de utilități și aduni toate facturile tale într-un singur loc. Apoi, dacă-ți vine cheful și vrei să faci o nebunie, intri în aplicație, le selectezi pe toate și le plătești cu două click-uri. Pe toate. Simultan. Fără alte login-uri sau tranzacții bancare. Este exact de ce aveam nevoie.

Și dacă furnizorul nu e din ăla șmecher cu cont online ce faci?

Faci bine! Poți să scanezi cu telefonul ca șmecherul codul de bare de pe factură și să o plătești dintr-o mișcare grațioasă de deget. Serios, e ca și când ai avea automat din ăla de plată la tine acasă.

Ce furnizori poți să plătești?

Are orice îți imaginezi tu pe lumea asta. Eu plătesc gaze la furnizori diferiți, electricitate în orașe diferite, apă, canal, vodafone, telekom, rds, bgs, până și factura de leasing de la unicredit. Plătesc pentru părinți, pentru noi și facturile de pe firmă. Am cardurile salvate în aplicație și totul este la o autentificare cu amprentă sau o recunoaștere facială distanță. Întreținerea la bloc nu pot încă să o plătesc prin aplicație. Asta e tot ce mi-a rămas. Deși are o listă imensă de asociații care permit plata prin Pago, platforma de management pe care o folosește asociația nu e inclusă încă în listă.

Și am găsit în listă și furnizori obscuri din orășele mici și cochete din țară, firme de care nu a auzit mai nimeni vreodată.

Ca furnizori știe așa:

  • energie electrică
  • gaze naturale
  • TV, internet și telefonie fixă
  • telefonie mobilă
  • salubrizare
  • apă
  • rate credite
  • întreținere
  • asigurări
  • altele (gen cargus, fan courier, rompetrol etc)

Știe plăți automate?

Da, știe și e minunat. Îi spui în ce zi a lunii să facă plata dacă s-a emis o factură de la un anumit furnizor pe numele tău și aceasta este plătită automat. Îi poți seta chiar și o limită a sumei astfel încât să te asiguri că dacă e suma greșită și e prea mult să nu-ți smulgă nemilos banii din cont.

Te și notifică în avans că „mâine se va plăti automat factura în valoare de…”

Desigur, treaba asta funcționează la furnizorii care au sistem online de management al facturilor.

Și? Cât e de sigură?

Am văzut că este dezvoltată sub sigla BT. Na, e o bancă în spate care se ocupă de tranzacțiile tale. Cumva am mai multă încredere decât în tranzacțiile de pe revolut (dat aici ca exemplu de instituție financiară cu aplicație).

Există și un abonament lunar/anual pe care trebuie să-l plătești dacă depășești un număr de furnizori lunar. Nu mi s-a părut la momentul respectiv o sumă imensă și nici nu mai găsesc cât am plătit pe un an. Oricum, mai ieftin decât comisioanele mele de la bancă per tranzacție.

Am ajuns să fiu fanul numărul unu al aplicației. Am și uitat cum era să te distrezi lună de lună plătind facturi online în diverse sisteme, sms-uri și parole și alte obiceiuri specifice fiecărui furnizor.

De unde ne instalăm?