Sunt eu hakerul mic și urâțel care îți trimit un mail și te rog să deschizi atașamentul că-i o factură importantă sau niște date pe care le așteptai de multă vreme. Atât vreau… să dai un dublu click sau să accesezi acest link inofensiv. De restul mă ocup eu. Mă ocup să-ți criptezi bine de tot datele și să iau cheia cu mine. Iau cheia cu mine și ți-o dau când vei avea de gând să trimiți acești bitcoinși în acest portofel. Da, știu că nu-i de piele și arată ca o secvență ciudată de litere și cifre, dar e portofelul meu și eu îl iubesc. Deci? Bitoinși? Nu știi ce-s ăia? Uite aici un ghid cum să cumper și să-i trimiți. Hai că nu-i greu și datele tale, pozele de familie din vacanță și documentele alea pe care nu aveai voie să le iei acasă merită un mic efort din parte ta.
Da, e o poveste. E o poveste de groază asta cu ransomware-ul. Băieți și fete care se folosesc de trucuri și de vulnerabilități ca să ne țină captivi din punct de vedere digital până le livărm pe tavă o căruță de bnitcoinși din ăștia virtuali greu de urmărit cu ochiul liber.
Cum pătrund hakerii în sufletul nostru binar?
Prin magie, da. Prin magie din aia clasică de genul uită-te la mâna asta ca să fac eu altceva cu cealaltă mână. Îți trimit aparent o factură care de fapt e un link sau un cod ce așteptă un dublu click din partea ta. Un mesaj simplu, frumos, elegant, personalizat și cu logo-uri familiare, o perdea de fum care te îmbie să mai faci un pas. Ultimul pas spre prăpasite, spre coșmarul generat de pierderea datelor.
Saaaau prin mașina timpului, da. Prin faptul că sistemul tău sau telefonul tău sau tableta ta sau laptopul tău arată ca acum un an. Nu, nu atât de nou ci atât de depășit din punct de vedere update-uri. Atât de depăși încât vulnerabilitățile stau ca la paradă expuse în centrul atenție așteptând să fie devorate de leii ce stau în colțul arenei. Ai un browser pe care nu l-ai actualizat de câteva luni deși el te-a rugat cu lacrimi în ochi să apeși pe un simplu buton? Acest browser va fi sursa de inspirație și calea de acces către sufletul tău digital printr-o simplă reclamă afișată pe un site de încredere, reclamă ce conține un cod din ăla malițios ce știe exact ce să facă cu bowserul tău vechi, să-l amețească, să-l păcălească și să-l facă să îi dea acces la datele tale.
Saaau prin centre de suport ce te sună să-ți rezolve diverse probleme închipuite și tu, ca printr-un vis, le dai acces la sistemul tău pentru că e mai simplu pentru totaă lumea și vocea de la capătul firului de internet îți inspiră o încredere soră cu magia de mai sus.
Saaau prin colegi.. Colegi care nu sunt chiar coelgi dar care la prima vedere par colegii tăi pentru că cineva le-a luat numele de pe Linkedin și s-au prezentat ca atare. Colegi care te roagă să le furnizezi numele de utilizatori sau parola că au nevoie urgentă de un document sau colegi care-ți cer numărul de telefon ca să discutați mai rapid pe whatsapp. Sau parteneri de toată încrederea care te roagă să accesezi un site de web gata personalizat cu logo-ul firmei unde trebuie să te autentifici cu datele tale pentru o bună desfășurare în siguranță a procesului ce-ți oferă acces la documente importante pe care va trebui să le prelucrezi în viața ta de business.
Și ce facem?
Ia-ți un câine de pază digital. Un câine în care să ai încredere (pentru că îți încredințezi toate datele digitale), câine care stă într-un colț și mârâie la traficul tău de internet dacă simte că se apropie un hacker și care mușcă din dușmanii care încercă să-ți cripteze datele sau să îți insereze niște viruși ce-ți vor îmbolnăvi casa ta digitală.
Câinele meu de pază, de câțiva ani, este Bitdefender Total Security. Acum sunt pe Bitdefender Premium Security care include si VPN nelimitat în toată lumea.
Și da, e liniștea mea din sufletul meu mare și digital. Stă acolo într-un colț analizând non-stop ce se întâmplă în spatele minunatelor ferestre și mă mai anunță din când în când că am mai trecut razant pe lângă un mic dezastru. Și mai are și opțiune de anti-ransomware într-un tab separat ca să mă liniștească complet. 🙂

Și? Ce naiba facem dacă într-un final am inserat o clipă de netenție în viața noastră și cineva ne-a capturat datele prin criptarea acestora?
N-o să fiu eu ăla care o să-ți zică că trebui să ai update-uri la zi, să nu dai click pe orice atașament siropos sau link dubios sau nu crezi că tot ce circulă pe internet e gratis, moca și numa’ bun de consumat. Pentru asta există conștiința, acea povară pe care oamenii o cară deasupra regnului animal. 🙂
Sau că era bine să ai și o soluție de securitate în zona datelor tale, soluție care să-ți ofere un pic de protecție sau mai multă protecție împotriva acestori tâlhari ce stau pe la colțurile umbrelor generate de lumina aia fină din fibra optică.
Dar să nu ne certăm acum de sărăbtori. Există și o soluție. Bine, nu neapărat o soluție ci o organizație. O organizație care s-a înființat să lupte cu aceste fenomen de amploare care ne amenință aminitrile și datele digitale.
Ce e mișto la această organizație este că publică gratis decriptori pentru diverse tipuri de atacuri și vă puteți recupera datele fără să fiți nevoiți să plătiți monede din alea digitale într-un portofel lung și urât format din litere și cifre random
Și mai mișto este că Bitdefender este implicat în acest proiect și publică acolo moca și rapid decriptorii dezvoltați pe măsură ce apar atacuri noi pe piața asta a hackerilor. Și așa la un calcul scurt, de când au fost și ei implicați în proiect, utilizatorii infectați au scăpat de un șantaj total de aproape un miliard de dolari. Mi se pare că acest proiect este ceva ce lumea avea nevoie.
Plus că e implicat și Bob în povestea asta. Da, acel Bob de care tot pomenesc. Este acel tip de om care nu stă o secundă și apare peste tot unde e vobra de securitatea datelor! Mă întreb dacă pune și vaseele în mașina de spălat vase de la birou. 🙂
Eu am renuntat la Bitdefender pe Mac. Ajungea deseori in loop si consuma resurse fara motiv iar OS-ul incepea sa se miste lent. Dar faptul ca prima logare dupa reboot dura intre 2 si 5 minute a dus la decizia finala sa renunt. Sunt curios daca o sa observi si tu situatii similare, in timp, desigur.
Am problema asta de care zici tu cu o versiune mai veche din app store.
Acum am mers pe varianta asta si nu simt nimic https://www.bitdefender.com/consumer/support/answer/3478/
Da, stiu, folosesc Bitdefender pentru Mac de aproape 10 ani. Am avut mereu probleme legate de consumul de resurse, ajungea sa consume si 30GB de ram uneori dar faptul ca a ajuns sa ingreuneze loginul a pus capac.
Nu este neaparat o problema specifica Bitdefender, toate aplicatiile de acest tip se pot manifesta similar, totusi, cred ca Bitdefender ar trebui sa faca mai mult QA inainte de lansarea produsului mai ales ca au primit feedback de la clienti. Pe la inceputurile problemei am facut analize si verificari de debug dar solutia propusa de Bitdefender in acea perioada (functionala) a fost uninstall si reinstall. Dupa X timp problema reapare.
Designul Mac este total diferit de Windows, John Galt a facut recent o analiza si a publicat un articol in care explica de ce se intampla aceste situatii in care MacOS devine slow si o comparatie cu Windows, https://discussions.apple.com/docs/DOC-8841
Ma simteam mai sigur cu Bitdefender activ, dar in acelasi timp imi aduceam aminte de anii de glorie a PC-ului cand nu era o problema sa astepti sa se intampla ceva uitandu-ma la cum se invartea clepsidra din Windows, acum ma uit la un curcubeu intr-un cerculet asteptand sa isi faca treaba Bitdefender.