Suntem suficient de paranoici să nu ne dăm CNP-ul dar ne instalăm în casă o boxă conectată la internet cu microfon care poate transmite sunetul oriunde în lume peste internet.

Suntem suficient de sceptici să nu ne dăm buletinul din mână dar ne instalăm camere de luat vederi conectate la internet care transmit imagini live din casa noastră pe un site situat în China.

Suntem suficient de încăpățânați să nu răspundem la telefon la numere necunoscute dar ne dotăm copiii cu ceasuri care transmit live poziția GPS pe un server din China.

Nu folosim plata cu cardul pe internet dar ne cumpărăm sistem automat de hrănire a pisicii conectat la internet și punem viața animalului în funcționarea unui serviciu online.

Ne punem adblock  ca să ne protejăm identitatea dar îi lăsăm pe copii să acceseze liber internetul.

Și nu, nu este un lucru rău. Eu sunt de părere că internetul (folosit cu chibzuință și cu bun simț) este o sursă foarte bună de informații și poți învăța lucruri noi foarte ușor. De aceea încerc să le prezint copiilor tainele internetului din toate punctele de vedere și să le induc o disciplină pe care să încerce să o respecte în zona de selecție a informației.

Cu toate astea, copiii sunt copii și cred în jocuri minune gratis, caută skin-uri care nu există decât pe site-uri dubioase pline de SEO spam și își instalează aplicații minune care îi ajută să downloadeze hărți noi în diverse jocuri. Și cu toată atenția noastră asupra activității lor ne scapă și ne vor scăpa lucruri.

Știți ce am simțit după 6 luni de utilizare de Bitdefender Box? Nimic! E ca un paznic care mai scrie din când în când un raport:

  • Mă anunță că un nou dispozitiv s-a conectat la WiFi-ul meu și că l-a scanat și că e curat și că-l lasă să se joace în rețea.
  • Îmi mai spune din când în când că și-a făcut update și că să stau liniștit că totul e în regulă.
  • Mă trage de mânecă și-mi zice că a blocat accesul la un site de pe telefonul copilului sau de pe laptop-ul meu pentru că e din ăla nasol care poate să servească viruși și alte softuri dubioase pentru device-urile din casă.

Referitor la ultimul punct, nu aveși idee câte site-uri dubioase a blocat Bitdefender Box-ul de-a lungul timpului

  • site-uri care veneau în tot felul de mesaje spam și pe care clientul de mail încerca să le deschidă automat.
  • site-uri minune pe care le servea google-ul în primele rânduri copiiilor mei când căutau informații despre jocuri
  • site-uri promovate de diverse bannere publicitare dubioase
  • site-uri de phishing unde ți se cereau datele de identificare de la banca unde aveai contul online
  • site-uri care-ți serveau softuri gratuite pline de cod dubios din ăla care colectează informații importante

Practic blochează răul din fașă. Te ajută pe tine și pe familia ta să nu ajungi să-ți instalezi softuri dubioase sau să te încarci cu viruși de pe internet. Și da, dacă părerea ta este diferită față de cea a box-ului și tu ești convins că acel site este unul benefic pentru tine, poți să-l deblochezi cu un tap din aplicația de management de pe telefonul tău (pe răspunderea ta, desigur 🙂 ).

Da, după 6 luni de utilizare nu am nimic notabil de raportat. Nu am avut vreo criză, vreun virus, vreun laptop eșuat și am stat total relaxat. Am toate gadget-urile imaginabile conectate la WiFi și știu că cineva are grijă de traficul generat de acestea și vulnerabilitățile care ar putea veni la pachet.

Iar constatarea din titlu este cât se poate de reală. Sunt un om tehnic și-mi educ copiii în acest sens. Dar, până să-mi instalez box-ul, nu am știut cu ce chestiuni dubioase mă lupt pe internet, nici ce metode absolut meschine folosesc ca să păcălească mințile lor neexperimentate și avide de nou și câte mizerii se pot transmite printr-un simplu mesaj sau o căutare „safe” pe google. (valabil și pentru noi adulții).

Când aveți o familie în vizită și le dați acces la internet:

Un URL dubios blocat de Bitdefender Box în urma unei căutări pe google: