Dacă vreodată aveți ocazia să ajungeți în Florida, una dintre atracțiile turistice majore este zona Key West. Practic o înșiruire de insule unite prin poduri rutiere lungi cât o zi de post. Peisajul este genial și atmosfera este una de vacanță din aia de care-mi doresc eu… să n-am nimic de făcut înconjurat de liniștea oceanului.

În toate broșurile turistice zona este celebră pentru cel mai sudic punct din SUA (marcat cu o clopot mare undeva pe malul oceanului) și pentru așa-zisa republică Conch.

De curiozitate, anul trecut când am ajuns în zonă, am zis să și citesc această istorie zbuciumată și mi s-a părut că băieții ăia știu să se distreze. 🙂

1982 – vamă între Key West și SUA

Pentru că zona era considerată un punct de intrare foarte bun pentru imigranți și droguri, în 1982 SUA stabilește chiar pe singurul punct de legătură dintre insule și continent un punct de control vamal. Tot traficul auto era controlat și asta a dus la scăderea numărului de turiști din zonă. Ca o paranteză ei trăiesc din turism și era foarte important pentru ei. Deja lumea ajunsese să folosească avionul pentru a ajunge în insule și pentru a evita coada de la punctul de control.

Pe 23 aprilie primarul zonei declară independența Key West. Păi dacă tot le-au pus vamă între ei și SUA, de ce nu? 🙂 Faza mișto este că tot atunci primarul primește funcția de prim ministru al republicii și imediat declară război statelor unite atacând feroce un personaj îmbrăcat în uniformă de soldat american cu o baghetă de pâine. După un minut declară că republica sa se predă statului american și cere ca despăgubiri de război un miliard de dolari.

Toate aceste acțiuni au generat un val de publicitate pentru Key West și punctul de control vamal a fost desființat.

1995 – invazia americană în republica Conch

Pe 20 septembrie 1995, statul american decide să execute un exercițiu de debarcare în care să simuleze o invazie a unei insule aflate pe teritoriu străin. Problema este că nu au anunțat autoritățile locale de acest exercițiu și într-o dimineață locuitorii din Key West s-au trezit cu o invazie a trupelor americane în toată regula.

Localnicii s-au prins că e o șansă unică pentru încă un val de publicitate și și-au mobilizat toate forțele locale pentru a riposta. Au folosit vasele de pompieri care stropeau cu tunuri cu apă și populația a fost înarmată cu baghete de pâine pentru a riposta și a ataca soldații americani. Distracția a fost maximă pentru localnici. 🙂

Podul de 7 mile (11,26 km)

După cum spuneam la început, insulele sunt conectate prin mai multe poduri. Unul dintre poduri este foarte lung. Mergi practic prin mijlocul oceanului cu mașina. E genial și ai o senzație unică. În 1982 acest pod a fost înlocuit cu unul nou. Porțiuni din vechiul pod încă mai pot fi văzute în ocean.

La un moment dat, pe o porțiune din vechiul pod s-au refugiat 15 cubanezi. Statul american a considerat că nu au ajuns pe uscat și că sunt încă în mijlocul oceanului deci nu-i pot primi ca refugiați. Bucata aia de pod nu era conectată la nicio insulă. Desigur, autoritățile așa-zisei republici Conch au declarat că podurile respective sunt parte din teritoriul lor și că vor să construiască case pe ele și că din punctul lor de vedere bucățile alea de pod constituie zonă turistică deci uscat. 🙂

În fine, după ce s-au certat un pic cu autoritățile din Florida, o parte dintre imigranți au fost trimiși la ei în Cuba și unii au rămas pe teritoriul SUA.

Key West

Am avut ocazia să ajung de două ori în zonă. Prima oară prin 2002 și a doua oară anul trecut. Eu cumva sunt atras de relaxarea lor. Poți să faci și niște sporturi nautice dar poți să faci și absolut nimic. Din păcate sunt loviți din plin de încălzirea globală. Toată zona din partea aia de Florida este afectată de asta. În 2002 se lucra de zor la înălțarea cu câțiva metri a șoselelor de pe malul oceanului. Anul trecut am remarcat peste tot în toate parcările din mall-uri semne cu “parcați vă rugăm un etaj mai sus, aici la parter este cam riscant dacă vine inundația”.

Key West va fi prima afectată de această creștere a nivelului oceanului. Insulele sunt sub formă de fâșii ce pe anumite porțiuni au o lățime de câțiva zeci de metri. Nu le va fi bine. Vor dispărea zone mari în următorii câțiva zeci de ani și vor trebui să-și schimbe infrastructura.

Așa că mergeți cât mai aveți ocazia. Merită măcar o vizită de o zi. Și așa mare lucru în Florida n-ai ce face. 🙂

Timelapse Key West

Mai jos un timelapse cu drumul dus-întors de anul trecut: