Păi nu-i așa? Să fie cu WiFi. Să fie conectat. Să am acces de la distanță. Să văd de pe telefon. Să controlez totul dintr-un singur tap pe ecranul meu colorat. Să am toată lumea în buzunarul meu.

Da, e mișto să ai chestiuni cu WiFi. Rata de transfer este mare și aduci imediat informația pe telefonul tău mobil. Imagini video, fotografii, plânsetul copilului în miez de noapte, consumul din prizele tale inteligente etc. Controlezi de la distanță becuri, culoarea luminii din fiecare cameră, fierul de călcat și temperatura din casă.

Îți dotezi copilul cu ceasuri inteligente cu GPS și acces remote de pe telefonul tău.

E important să ai totul cu WiFi, nu? Întrebarea mea este: cât studiez această problemă? Cât timp investești în a cerceta calitatea unui astfel de produs? Eu de exemplu le-am tot cumpărat copiiilor mei ceasuri cu GPS și conexiune la net pentru a putea să ne contacteze ușor și pentru a-i supraveghea ușor de la distanță. Pe piață există tot felul de parodii chinezești cu ceva aplicații traduse într-o engleză de baltă și care sunt plin e de bug-uri. De update-uri nici nu mai vorbesc. Câtă încredere poți să ai că informațiile personale despre copiii tăi sunt în siguranță? Cine îți garantează asta?

Sau camerele video de supraveghere sau monitoarele alea de bebeluși cu WiFi. Ne punem bandă adezivă peste camera de la laptop dar ne instalăm în casă, în zone sensibile, camere de supraveghere cu conexiune la interent. Camere care publică pe internet, pentru a fi accesate de la distanță, imagini și sunet de la tine din casă. Cât timp investeși în cercetre înainte de a cumpăra așa ceva? Eu recunosc că am avut o perioadă în care doar mă bucuram: “uite ce tare! are și wifi!”.

Știți care e cel mai răspândit dispozitiv cu WiFi din România după laptopt, tabletă și smartphone? Televizorul inteligent. Și știți ce zice un studiu pe tema asta? Zice că:

Deși utilizează zilnic un smart TV, jumătate dintre proprietarii acestora spun că nu au actualizat vreodată sistemul de operare al acestuia, cei mai mulți invocând drept motive faptul că nu au timp (40%), nu știu cum (23%) sau nu înțeleg rostul acestor update-uri (18%).

Am la birou două imprimante cu WiFi. Este genial. Pot să imprim de pe telefon ce vreau eu și pot să le dau acces și prietenilor mei să se bucure și ei de hârtia și tonner-ul meu. Doar că aflu cu surprindere că imprimantele conectate la rețea sunt cele mai vulnerabile, conform unor statistici, din punct de vedere securitate. Mai toate au parola default din fabrică și constituie un punct de intrare în rețeaua ta “securizată”.

Eu, de ceva a vreme, studiez foarte bine un device cu WiFi înainte de a-l cumpăra. Fiecare jucărie pe care o adaugi în rețeaua ta (fie și un televizor) este o poartă de intrare care trebuie securizată. Așa că vă recomand cu căldură să:

  • căutați pe internet probleme pe care le-au avut alți utilizatori
  • verificați faptul că producătorul face update-uri de firmware regulat. Nu există device-uri securizate complet. E o luptă continuă. Faptul că un device nu a mai primit un uodate de peste un an ar putea să spună că producătorul a abandonat produsul respectiv din acest punct de vedere.
  • verificați aplicația asociată. La fel ca și la firmware, dacă nu a mai actualizat-o de peste un an înseamnă că nu-i mai pasă.
  • nu cumpărați din surse dubiaose pentru că e mai ieftin. Fake-urile în general nu primesc update-uri. Sunt doar produse bazate pe o oportunitate, vândute juma’ de an până începe lumea să se prindă că sunt niște mizerii
  • nu vă opriți doar la prezentarea de marketing

Mai jos și recomandarea unui specialist Bitdefender pe această temă:

„Recomandarea noastră este să faceți o scurtă cercetare înainte de a cumpăra fiecare dispozitiv de pe listă. Un punct bun de început: review-urile de pe internet pot descrie problemele de confidențialitate sau vulnerabilități pe care alți utilizatori le-au identificat. Spre exemplu, anul trecut speciliștii Bitdefender au identificat un model popular de priză inteligentă care era expus riscului unor actualizări cu software periculos pentru a fi controlat de la distanță.
Pentru fiecare în parte, încercați să găsiți răspunsuri la următoarele întrebări: Cum se conectează la internet o broască smart? Ce date accesează un smartwatch, spre exemplu? Unde stochează datele și în ce circumstanțe o camera video de exterior? Pot ajunge datele accesate de Smart TV pe mâna unui necunoscut, dacă rețeaua Wi-Fi este atacată? Calculați raportul între riscuri și beneficii și fiți atenți la preț; o super ofertă sau un produs contrafăcut pot veni cu vulnerabilități mari.
După ce vă hotărâți pe un model anume, testați gadgetul și înțelegeți cum funcționează. Citiți declarația producătorului dispozitivului legată de tipul de informații colectate și impactul acestora asupra dreptului la viață privată. O dată cumpărat, dezactivați funcționalitățile inutile care ar putea face vizibil dispozitivul pe internet și actualizați software-ul și driverele în mod regulat.” Bogdan Botezatu, Senior eThreat Analyst

Giveaway

Să revenim. Am pentru voi una bucată Bitdefender BOX d-ăsta mișto (eu mi-am pus și la birou și acasă și mi-am înlocuit ambele routere cu totul).

Pentru înscriere am să vă rog să comentați mai jos (în acest articol) cu o adresă de mail validă și cu o listă de device-uri conectate la internet pe care le aveți prin casă.

Pentru a evita vânătorii de concursuri, transportul în valoare de 20 de lei, va fi plătit de câștigător.

Extragerea o voi face în cursul zilei de dumincă 20 mai 2018.