Scriu asta pentru că am trecut și eu prin “cred că nu mai are freon pentru că nu mai răcește cum trebuie”.

Și pentru că din punct de vedere tehnic sunt curios ca o pisică care descoperă o cutie nouă de carton ce trebuie atacată, m-am împrietenit cu specialistul pe care l-am rugat să-mi încarce unitatea cu freon și am aflat niște chestiuni utile. Două chestiuni utile.

Unu, dacă utilajul scapă freon, atunci acolo unde este găurica se formează și gheață. Ușor de observat dacă ai acces la aparatul de afară.

Doi, în majoritatea cazurilor este de vină praful. Unitățile de răcire de afară, dacă sunt instalate sub streașină sau ferite de ploaie, nu se curăță niciodată. Rezultatul? Se depune o păturică de praf pe radiator care împiedică schimbul de căldură și care duce la o funcționare total anapoda și lipsită de frig.

Da, după ce mi-a povestit-o pe asta cu freonul și mi-a arătat că presiunea este fix la jumătatea dintre limitele recomandate, a luat o perie și a curățat în spatele unității exterioare un strat incredibil de gros de praf (important, cu mișcări verticale să nu strice radiatorul). Rezultatul? Funcționează AC-ul ca în prima lui zi.

Așa că, dacă vi se pare că o unitate de aer condiționat nu mai răcește la fel de spectaculos ca la început, primul pas pe care îl puteți face chiar și singuri este curățarea aparatului pe spate cu o perie mai lungă, cu mișcări verticale și cu jucăria în funcțiune pentru a împrăștia praful cu ajutorul venitlatorului din dotare. Cică este o boală clasică a unităților ferite de ploaie, atât de ferite încât nu se curăță.

În plus și curățarea unității din casă are efecte pozitive pentru că și aici vorbim de un schimb de căldură care este influențat de de o păturică de praf ce se depune în timp și care intervine în relația dintre aer și radiator.

Anyway, cică în majoritatea cazurilor, nu freonul este vinovatul. Am zis că-i important să împărtășesc această situație. La mine a fost o diferență de la cer la pământ.

AC demontat de sub o streașină.