Fiind în căutarea unui telefon cu Android pentru a-l folosi la testarea unei camere video de mașină cu WiFi și pentru a părea cât de cât în temă când acord asistență clienților, Cetin mi-a recomandat un Huawei P9 Lite. Căutam un telefon nu foarte scump și suficient de performant cât să nu-l trântesc de pereți atunci când fac niște teste simple.

Ei bine, telefonul ăsta se potrivește perfect cu cerințele mele și a fost o alegere/un sfat foarte bun. Am fost atât de entuziasmat că am încercat încă o dată să trec pe Android și l-am folosit de joi până astăzi ca telefon principal (cu tot cu aplicații, mail, facebook, instagram și ce altceva mai folosesc în mod curent).

Mi-a plăcut atât de mult încât eram dispus să trec peste acele lag-uri specifice și să mă bucur de un sistem proaspăt și deschis la minte. Mai mult de atât, e urât ca orice alt telefon din gama asta de preț, vine cu folie gata montată pe ecran și costa cu mult mai puțin decât înlocuirea unui ecran de iPhone. Și treaba asta din urmă îmi dădea cumva o stare de relaxare când îl utilizam. 🙂

Am fost încântat de treaba cu cititorul de amprentă de pe spate și de voiciunea sistemului de operare. I-am instalat toate aplicațiile pe care le folosesc, am configurat cele șapte conturi de mail și i-am băgat în cap tot ce înseamnă social media. L-am dotat cu un card de 64Gb și am plecat la drum.

În general am fost mulțumit. S-a comportat exemplar (relativ) și m-a ajutat într-un caz în care iOS-ul nu ar fi putut să facă nimic. (iOS-ul nu este în stare să salveze orice tip de fișiere pe storage-ul local pentru a le putea atașa ulterior unui reply la un alt mail). Am editat un clip video cu imagini filmate cu gopro-ul, am prelucrat poze, m-am dat pe social media, am răspuns la mesaje și m-am plimbat pe net cu Chrome-ul. Am făcut tot ce îmi doream ignorând eventualele hâcuri cu care nu eram obișnuit.

În schimb mi-am amintit de ce nu-mi place mie de Android. De fapt nu la Android e problema… la aplicațiile făcute pentru Android. Nu sistemul deoperare e problema ci aplicațiile construite de alți producători. Ai pus aplicația greșită, ai bușit sistemul de operare/durata de viață a bateriei/performanțele.

Dar partea care a închis colaborarea pe lungă durată a fost un feature genial din aplicația Audible (de ascultat audio books de pe Amazon). În cazul în care ai o notificare sonoră sau orice altă aplicație care scoate sunete în background, Audible îți dă înapoi cartea cu 10 secunde ca să compenseze pentru faptul că nu ai auzit câteva secunde din carte. Toate bune și frumoase dacă n-ar exista aplicații ca cele făcute de Zuckerberg care îi declară sistemului de operare că sunt aplicații care asigură audio în background (gen zonga sau electrecord) și ca să dovedească asta dau play din când în când la un sunet cu volum zero. De ce fac asta? Ca să nu fie omorâte de task managere și să stea în background cât vor ele. Acest truc este folosit de Zuckerberg și pe iOS, nu e ceva nou. Doar că pe Android, aplicația Audible dă înapoi cartea audio cu 10 secunde de câte ori aplicațiile lu Zuckerberg își fac simțite prezența audio în background. Și e enervant și pentru mine. Audible este una dintre aplicațiile de bază la care nu pot să renunț. Așa că bye-bye Android chiar dacă nu e vina ta…

Da, știu, pot să tweek-uiesc și să bibilesc și să optimizez și să citesc pe forumuri și să-l rootez și să-l fac cum vreau eu… dar nu înțeleg de ce să mă chinui. Și asta până la următorul update de sistem de operare/aplicație când trebuie s-o iei de la capăt.

Și încă o chestiune funny și cu asta închei: toată lumea se plânge că iOS-ul nu lasă aplicațiile să ruleze în background foarte mult, dar toata lumea recomanda/își instaleaza pe Android un task manager care omoară automat aplicațiile care ruleaza în background ca să nu consume bateria. Păi ce facem? Transformăm Android-ul în iOS? Treabă-i asta? 🙂

PS Da, telefonul este foarte mișto și îmi este foarte util pentru ceea ce vreau să fac cu el și da știu că am comparat mere cu pere (un telefon de 1000 lei cu unul de 3800 lei) dar problema mea nu a avut legătură cu performanțele.

phone2.jpg