Senzația a fost, acum câteva zile când am pus mâna pe ea, că e o cameră desenată de mine și cineva a fost amabil să o aducă în realitate. Are tot ce mi-am dorit eu de la o cameră video auto: 4K din ăla pe bune, filtru CPL integrat ca să elimini reflexiile monstruoase din bord, stabilizare pentru a elimina vibrațiile și o construcție solidă și gândită pentru comoditatea utilizatorului.

Recunosc că deși știam de Nextbase, mi-a fost ușor lene să mă conving că merită să testez acest brand (destul de lăudat în general în lumea asta a dashcam-urilor). Dar zilele trecute am avut surpriza să primesc două bucăți în teste: 322GW (filmare 1080p) și 622GW (filmare 4K cu stabilizare).

Pe scurt, atât de mult mi-a plăcut Nextbase 622GW încât mi-am comandat un kit complet ce conține și sistem de alimentare directă și cameră spate.

Bun! Dar de unde atâta entuziasm?

Avem așa în cazul ambelor modele:

Desing cu botic din ăla ieșit în afară, cu lentila foarte aproape de parbriz astfel încât, în combinație cu un sistem de prindere mic, filmarea se face de la un punct care cuprinde cât mai mult din peisajul din afara mașinii și cât mai puțin din bord. În cazul meu, filmarea fiind făcută pe un BMW i3s, nici capota nu intră prea mult în cadru.

Sistem de montare demontare cu magnet care nu necesită și montarea cablului de alimentare. Este cel mai simplu și rapid sistem ever. Ever! Fără să te chinui să fugărești portul de intrare minuscul. Și se fixează incredibil de bine.

În suportul ce rămâne-n parbriz se află și receptorul GPS și astfel asigură cea mai bună recepție posibilă din interiorul mașinii.

Vine cu o unealtă care te ajută să ascunzi cablul de alimentare pe sub plastice și căptușeală.

Cum e cu 4K?

Păi uitați-vă la detaliile din filmările de mai jos sau la cadrul extras din filmări cu Moș Crăciun pe motor. În varianta 4K (Nextbase 622GW) este cea mai bună cameră video auto pentru concedii ce implică trasee ce nu pot rămâne nefilmate. Imagine mai clară de atât am mai văzut pe GoPro montat în parbriz (diferența fiind că GoPro-ul nu rezistă la filmări de lungă durată).

Și cu zoom 4X (4K stânga și 1080p dreapta, desigur 🙂 ).

Și? Chiar ne trebuie filtru CPL?

Băi, da, ne trebuie. La cât de sofisticate au devenit bordurile auto în ziua de azi, tot ce nu e negru-negru (chiar și gri mai închis) se va reflecta în parbriz și asta ne va afecta imaginea finală. Adică uitați-vă un pic la GIF-ul de mai jos și vedeți cum dispare ca prin magie reflexia măștii printr-o simplă reglare.

Cel mai simplu de reglat un filtru CPL este cu ajutorul unei hârtii sau a unui obiect cu o suprafață mai mare care să se reflecte în parbriz și să fie vizibil pe ecranul camerei. Și învârtim până această reflexie dispare în mod miraculos și inexplicabil 🙂 .

Nextbase 622GW are filtru gata montat pe cameră. Pentru 322GW se poate achiziționa separat și se montează cu dublu adeziv (practic devine permanent ca și în cazul 622GW).

Și cum e cu SD card-urile?

Am auzit câteva povești legate de SD card-urile de la Nextbase că ar fi cam scumpe și nu-și merită banii. Mă, nu știu ce să zic, un producător de camere video auto nu se chinuie să scoată degeaba pe piață sd carduri mai ales că piața e plină și există firme cu tradiție în acest sens. Dar, din experiența mea cu multe camere video auto, este destul de dificil să găsești o combinație ideală între o cameră video auto și un SD card compatibil. Gândiți-vă la ce trebuie să suporte un SD card într-o cameră video auto, căldură de la soare, căldură de la funcționare și să susțină fără întrerupere o scriere rapidă pentru o filmare 4K și una 1080p ce vine de la camera din spate. Este ceva ce un GoPro n-ar suporta nici pentru jumătate de oră.

Așa că dacă ești producător de camere video auto îți cam vine să scoți propriul brand de sd carduri pe piață, de carduri testate și care știi sigur că o să reducă numărul de plângeri din partea consumatorului. Din experiența mea de câțiva ani de vânzare de camere video auto, majoritatea problemelor de blocaj proveneau de la sd card sau de la o alimentare necorespunzătoare (cu încărcătoare care nu erau în stare să ofere minim 1A spre consum).

Așa că povestea unui sd card brand propriu nu mi se pare exagerată. Acum o să vedem. Având casa plină de micro SD-uri, nu mi-am comandat și micro SD de la NextBase și o să trăiesc pe viu povestea de mai sus cu 4K pe față și 1080p pe spate. Revin cu amânunte pe această temă.

OK, dar cum filmează?

Recunosc că dacă nu aveam pe mână și varianta 4K (Nextbase 622GW), nu aș fi fost atât de entuziasmat de acest brand. În sensul că Nextbase 322GW este o cameră excelentă la un preț decent. Filmează foarte bine 1080p (Full HD cum îi zicem noi în popor) în orice condiții de vreme și poziție a pământului față de soare și cu avantajul maxim legat de comoditatea în utilizare (prinderea rapidă cu magnet, interfața cu touch rapidă și simplitatea opțiunilor). Dar o filmare excelentă în 1080p găsim și la alte brand-uri de pe piață. Diferența la Nextbase este că vezi cât de mișto e construită și gândită pentru filmări din parbriz de când o scoți din cutie (inclusiv unealta aia de plastic care te ajută să ascunzi cablul de alimentare prin diverse cotloane spune multe).

Revenind la filmare, mai jos o comparație între cele două camere în diverse condiții meteo și de iluminare solară și aceleași două filmări în streamuri separate pentru o privire mai în detaliu. Comparația am făcut-o ca să știm ce să alegem și să vedem dacă chiar avem nevoie de 4K sau ne ajunge un 1080p pentru viața noastră de stăpân de automobil.

Selectați 4K din colț:

Nextbase 622GW separat (selectati 4K):

Nextbase 322GW:

Frate, cum e filmarea aia în 4K… A fost dragoste de la primele vizualizări de footage.

Stabilizare? Avem stabilizare?

Avem stabilizare pe 622GW și mie-mi place. Dar pentru multă lume s-ar putea să fie deranjantă. Stabilizarea se face în funcție de orizont și mașina fiind parte integrantă din suportul camerei se va manifesta printr-un dans în funcție de condițiile de drum. Pentru multă lume mișcarea aia ciudată a botului mașinii în cadru s-ar putea să fie deranjantă. Eu sunt fan, dar e ceva ce-ți place sau nu-ți place de la prima vedere.

În plus, stabilizarea este electronică, se taie destul de mult din cadrul filmat. Mai jos puteți vedea diferența dintre faptul că intră semaforul în cadru și nu intră semaforul în cadru în cazul în care staționați pe banda a doua…

Cu stabilizarea activată

Cu stabilizarea dezactivată

Eu încă nu-s convins ce variantă o să aleg, vestea bună este că există opțiune de activare/dezactivare. În filmările de mai sus veți vedea că în prima parte stabilizarea este cu stabilizare și în a două fără stabilizare.

Există și aplicație?

Da, există și aplicație din care poți să configurezi parametrii camerei și să downloadezi filmele salvate pe sd card.

Mai există o șmecherie mișto, camerele pot salva în același timp și filmul la rezoluție maximă (4K și respectiv 1080p) și aceeași filmare la o rezoluție 720p. Asta ajută foarte mult atunci când vrei să scoți rapid o filmare prin aplicația de pe telefon conectată prin wifi la cameră. Desigur că asta va impacta spațiul consumat de filmări pe SD card. Este alegerea proprie dacă lăsăm această opțiune activă sau nu în funcție de ce ne dorim mai mult de la viața alături de o cameră de bord. 🙂

Ce nu suportă aplicația este să ai mai multe camere configurate în ea. Nu e grav, dar eu testând două camere simultan, m-am lovit de această problemă.

Conectarea camerei la aplicație mai aduce niște opțiuni în viața noastră de genul semnalarea unei urgențe în caz de accident etc. Nu am testat. Îmi e frică în România, la ce nivel de gropi avem în portofoliu, că aș suna automat la 112 la fiecare intersecție din cartier. 🙂

Și, desigur, camera are și buton din ăla care-ți mută fișierul curent cu înregistrarea în alt folder ca să nu-l suprascrie la înregsitrarea ciclică. Și poți să faci și rapid o poză doar atingând ecranul așa pe la mijloc.

Și chiar ți-ai cumpărat?

Da, chiar mi-am cumpărat. Nu a existat niciun dubiu că-mi place cum filmează Nextbase 622GW. Și am avut timp un weekend să mă răzgândesc. Nu m-am răzgândit. 🙂

De cumpărat se găsește la principalele magazine online și offline:

Dacă ceva nu v-a convins din povestea mea, puteți să-i contactați pe cei de la Nexbase în România în următoarele trei moduri:Ce mai cauta lumea pe google (lista generata automat):
  • https://razvanbb ro/am-descoperit-cea-mai-misto-camera-video-auto-pe-numele-ei-de-scena-nextbase-622gw/