Cum alegi RCA-ul?

6 - uite că lumea apreciază acest articol. Zi-mi și tu dacă ți-a plăcut.

Întotdeauna am avut această problemă. Înțeleg perfect nevoia de RCA. Cu mașina poți produce niște pagube pe care nu le vei putea plăti vreodată într-o viață normală de om. Este normal și firesc. E un risc ce trebuie acoperit.

Eu personal văd RCA-ul ca un fel de grijă pe care o port față de cei din jurul meu. Alții o văd doar ca pe o obligație inutilă. Eu sunt de partea cu obligativitatea. Vreau să fiu sigur că în cazul în care cineva, din vina lui/ei, îmi produce o pagubă să fie în stare să-mi plătească acea pagubă.

Problema este cum alegem RCA-ul? Sunt convins că celor care nu le pasă aleg varianta cea mai ieftină doar pentru că sunt obligați prin lege și le e frică de amendă. Eu personal aleg după cât de popular e numele asigurătorului și mă orientez câtre un preț mediu. Elimin automat ofertele asigurătorilor despre care am citit că au fost implicați în diverse scandaluri. Vreau să fiu liniștit. Vreau ca cel căruia i-am produs o pagubă să aibă un tratament cât mai bun din partea asigurătorului. Am aceasta grijă a aproapelui. Bine, probabil că sunt de modă veche, dar așa m-au educat părinții.

Chiar dacă nu am mai avut un accident din vina mea de foarte multă vreme, nu mă bazez pe „experiența mea de zeci de ani”. În agitația în care trăim, o secundă de neatenție poate produce un mic dezastru. Și aș vrea ca acel dezastru să fie cumva acoperit și dacă eu personal nu mi-aș permite să-l plătesc.

Așa că întrebarea rămâne: cum îți alegi asigurătorul RCA? Cel mai ieftin? Cel mai scump? Popularitate? Te gândești la ceilalți? Te gândești doar la bugetul tău? E doar o obligație inutilă sau e grija față de cei din jurul tău?

Fii la curent cu ultimele articole! Descarcă aplicația RazvanBB!
 • Google Play
 • App Store

10 comentarii

 1. Dupa noua lege a asigurărilor s.a schimbat situatia. In caz de accident din vina celuilalt iti repari masina pe asigurarea rca proprie. Deci conteaza ce alegi.

  • Ai dreptate. De acum o sa conteze + ca daca rca-ul este pe sotie iar tu conduci masina, trebuie sa platesti sa te treaca ca si co-asigurat altfel nu iti acopera asigurarea 🙂

  • De unde ai scos faza cu co-asigurat?

 2. A aparut – sistemul facultativ de compensare directă între asigurătorii RCA. Mai precis, păgubiţii pot să ceară plata daunelor asigurătorului propriu.

  Într-o astfel de situaţie, asigurătorul RCA al persoanei prejudiciate recuperează contravaloarea daunelor de la asigurătorul RCA al persoanei vinovate. Totuşi, compensarea directă poate fi folosită dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

  – accidentele auto se produc pe teritoriul României;
  – vehiculele implicate în accidentele auto sunt înmatriculate/înregistrate în România;
  – prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
  – ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului;
  – prejudiciile exclud vătămările corporale.
  ** sursa avocat net
  In fine in cazul meu un RCA pe un and este 407 la Asirom lei cel mai ieftin si 420 Groupama sau Allianz cel mai scump. Considerind si cele de mai sus merita sa fac la o societate de asigurari cu notorietate mai buna.

 3. Procedezi corect Razvan, asa ar trebui sa procedeze toata lumea.
  Legat de comentariile anterioare, v-as ruga sa mentionati si sursa de la care ati auzit ca trebuie sa adaugi co-asigurati si lucruri de genul :).
  Acum exista posibilitatea de a adauga mai multi soferi pe asigurarea RCA, insa nu este obligatoriu. Asigurarea este valabila si atunci cand masina si asigurarea sunt pe numele sotiei, dar la volan se afla sotul (care nu este mentionat in asigurare).
  Noua lege permite repararea masinii pe asigurarea proprie, urmand ca asiguratorul sa isi recupereze paguba de la asiguratorul vinovatului. Pe langa conditiile mentionate de Romano anterior, trebuie sa existe si un acord intre cele doua societati de asigurare.

 4. Recunosc, aleg mereu varianta cea mai ieftină. Însă, se pare că noua lege mă va face să fiu mai atent la ce aleg. Vedeți voi, totul se rezumă la bani.

 5. Aleg in functie de reputatia asiguratorului. Acelasi lucru se aplica si pentru casco, asigurari de calatorie, viata si asa mai departe. Bineinteles, in Romania, exista cazuri si cu asiguratori de top care sunt acuzati ca nu au despagubit, insa marja este mai mica.

 6. Stai ca nu inteleg! Exista diferente la RCA? Nu este o lege, aceeasi pentru toti? De ce sa stau eu sa aleg? Ce sa aleg? Nu vedeti nimic suspect aici!

 7. Am un vecin care deține un service auto (tinichigerie şi vopsit). Când îmi fac RCA îl întreb cu ce firma de asigurări are mai putină bătaie de cap şi la aia fac. Câteodată e diferență de 10-30 lei intre diferite firme dar hai sa fim serioși, 10-30 lei pe an nu prea contează. Ma gândesc că dacă lovesc pe cineva măcar să nu aibă probleme la reparat, şi asa e din vina mea accidentul. Nu prea am avut incidente dar nu se ştie niciodată.

 8. Sunt câtiva asiguratori pe care ii consider ok (în ordinea asta): generali, Allianz, groupama, uniqa. Din ei îl aleg pe cel cu prețul cel mai mic. Ultimii 3 ani am făcut alternativ la groupama și uniqa, fiind cei mai ieftini, iar acum o luna toți aveau același preț, 1200 de lei/an 🙂

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Politica de confidențialitate. În cazul în care vei bifa opțiunile de mai jos poți oricând să te dezabonezi prin butonul "dezabonare" din fiecare mesaj sau scriindu-ne la contact@razvanbb.ro.