Da, din ăla cu WiFi și controlabil de pe internet… chiar merită?

Din experiența anterioară de la vechiul apartament, știam că un termostat fără fir (nu cu WiFi) este foarte util. Practic poți să-l pui în camera care are potențialul de răcire rapidă cel mai ridicat și dacă reușești să ții acolo temperatura constantă, în restul casei e doar o chestiune de reglaje la nivel de robineți de calorifer. Da, termostatul wireless a schimbat cu totul atmosfera în apartament.

În noua locuință aveam termostat din ăla montat pe perete, fix în mijlocul casei. Practic când ajungea să se încălzească în jurul lui ca să ajungă la o temperatură adecvată, în toate celelalte camere era prea cald. Era foarte greu să găsești temperatura optimă astfel încât să fie plăcută atmosfera în toată casa. Trebuia neapărat să ne luăm un termostat fără fir pe care să-l plimbăm prin casă să ne fie mai simplu să găasim zona care se răcea cel mai repede și unde trebuia plasat termostatul.

Așa că mi-am luat inima în dinți într-o zi și am smuls din bugetul familiei o sumă măricică de bani și ne-am cumpărat unul inteligent, cu WiFi și cu aplicație pentru control de la distanță. Foarte cool, foarte șmecher și destul de ușor de instalat (dacă nu ați mai umblat prin centrale nu vă recomand să-l instalați singuri).

Totul funcționa minunat și părea că e o jucărie puțin cam scumpă pentru ce știe să facă. Mare lucru că eu controlam temperatura de pe telefon în loc să mă deplasez în camera copiilor și să modific din buton sau să programez pe zile și ore. Parcă nu merită să plătești de 2-3 ori mai mult față de un termostat clasic fără fir, nu?

Bine, partea cu aplicația este foarte mișto că toată programarea se face printr-o interfață simplă și intuitivă și nu te chinuie cu butoane și secvențe de taste. Dar marea șmecherie a apărut la câteva zile când aplicația s-a trezit să-mi povestească că mi-a făcut o analiză a casei și că a calculat inerția termică și că poate să pornească și să oprească centrala într-un mod inteligent în funcție de analiza pe care a făcut-o câteva zile și temperatura de afară pe care o ia de pe internet.

E foarte tare! Știe că, conform programului, la ora 22 trebuie să fie 24 de grade, pornește pe la 21 centrala și o oprește din timp astfel încât la ora 22 aerul încălzit din cameră să aibă 24 de grade. Și nu mai face ca un termostat clasic care pornește să zicem la 23,5 grade și oprește la 24,5 grade și care, datorită inerție termice, variază de fapt temperatura în cameră cu 3-4 grade. Termostatul ăsta știe că în următoarele 30 de minute de exemplu temperatura va scădea sub cele 24 de grade și pornește din timp astfel încât să nu fie variații foarte mari de temperatură. Teoretic acest mod de funcționare ar trebui să scadă și consumul de gaze pentru că centrala muncește mai puțin prin faptul că întreține o temperatură constantă și se chinuie să crească la loc o temperatură care a scăzut prea mult.

Acum atmosfera în casă este foarte plăcută și constantă. Nu există momente de mai cald sau de mai frig. Este tot timpul la fel datorită sistemului inteligent care calculează din timp variațiile de temperatură și “învață” cum reacționează locuința la temperaturile de afară și cum se propagă aerul cald de la calorifere către termostat. Este genial. Acum nu mai am acel ghimpe că am dat cam mulți bani pe un banal termostat. 🙂

Termostatul pe care l-am achiziționat eu este cel de la Netatmo de aici. E foarte bine construit și senzorul are afișaj e-ink care nu-ți consumă bateria ca alte ecrane mai șmechere. Sunt extrem de mulțumit de jucărie.