Da, din ăla cu WiFi și controlabil de pe internet… chiar merită?
Din experiența anterioară de la vechiul apartament, știam că un termostat fără fir (nu cu WiFi) este foarte util. Practic poți să-l pui în camera care are potențialul de răcire rapidă cel mai ridicat și dacă reușești să ții acolo temperatura constantă, în restul casei e doar o chestiune de reglaje la nivel de robineți de calorifer. Da, termostatul wireless a schimbat cu totul atmosfera în apartament.
În noua locuință aveam termostat din ăla montat pe perete, fix în mijlocul casei. Practic când ajungea să se încălzească în jurul lui ca să ajungă la o temperatură adecvată, în toate celelalte camere era prea cald. Era foarte greu să găsești temperatura optimă astfel încât să fie plăcută atmosfera în toată casa. Trebuia neapărat să ne luăm un termostat fără fir pe care să-l plimbăm prin casă să ne fie mai simplu să găasim zona care se răcea cel mai repede și unde trebuia plasat termostatul.
Așa că mi-am luat inima în dinți într-o zi și am smuls din bugetul familiei o sumă măricică de bani și ne-am cumpărat unul inteligent, cu WiFi și cu aplicație pentru control de la distanță. Foarte cool, foarte șmecher și destul de ușor de instalat (dacă nu ați mai umblat prin centrale nu vă recomand să-l instalați singuri).
Totul funcționa minunat și părea că e o jucărie puțin cam scumpă pentru ce știe să facă. Mare lucru că eu controlam temperatura de pe telefon în loc să mă deplasez în camera copiilor și să modific din buton sau să programez pe zile și ore. Parcă nu merită să plătești de 2-3 ori mai mult față de un termostat clasic fără fir, nu?
Bine, partea cu aplicația este foarte mișto că toată programarea se face printr-o interfață simplă și intuitivă și nu te chinuie cu butoane și secvențe de taste. Dar marea șmecherie a apărut la câteva zile când aplicația s-a trezit să-mi povestească că mi-a făcut o analiză a casei și că a calculat inerția termică și că poate să pornească și să oprească centrala într-un mod inteligent în funcție de analiza pe care a făcut-o câteva zile și temperatura de afară pe care o ia de pe internet.
E foarte tare! Știe că, conform programului, la ora 22 trebuie să fie 24 de grade, pornește pe la 21 centrala și o oprește din timp astfel încât la ora 22 aerul încălzit din cameră să aibă 24 de grade. Și nu mai face ca un termostat clasic care pornește să zicem la 23,5 grade și oprește la 24,5 grade și care, datorită inerție termice, variază de fapt temperatura în cameră cu 3-4 grade. Termostatul ăsta știe că în următoarele 30 de minute de exemplu temperatura va scădea sub cele 24 de grade și pornește din timp astfel încât să nu fie variații foarte mari de temperatură. Teoretic acest mod de funcționare ar trebui să scadă și consumul de gaze pentru că centrala muncește mai puțin prin faptul că întreține o temperatură constantă și se chinuie să crească la loc o temperatură care a scăzut prea mult.
Acum atmosfera în casă este foarte plăcută și constantă. Nu există momente de mai cald sau de mai frig. Este tot timpul la fel datorită sistemului inteligent care calculează din timp variațiile de temperatură și „învață” cum reacționează locuința la temperaturile de afară și cum se propagă aerul cald de la calorifere către termostat. Este genial. Acum nu mai am acel ghimpe că am dat cam mulți bani pe un banal termostat. 🙂
Termostatul pe care l-am achiziționat eu este cel de la Netatmo de aici. E foarte bine construit și senzorul are afișaj e-ink care nu-ți consumă bateria ca alte ecrane mai șmechere. Sunt extrem de mulțumit de jucărie.
Ce mai cauta lumea pe google (lista generata automat):
- termostat netatmo pareri
- termostat nest romania
- Termostat Nest 3 pret
- Netatmo termostat forum
- Merita un termostat wifi
- Imi trebuie centrala inteligenta sau thermostat inteligent
- cel mai bun termostat smart din romania
- cap wifi calorifer
- cap termostat inteligent
- cap termostat calorifer wifi
Ai unul singur sau poti folosi mai multe si pentru alte camere?
Daca stai la casa cu etaj e cam tricky.
Sunt 2 probleme usor separate:
1. setat toate radiatoarele din casa astfel incat sa nu incalzeasca mai mult decat e nevoie. Ideal ar fi ca fiecare radiator sa aiba o valva care sa poata fi configurata de termostat. Pana ajungem acolo ajustatul manual al valvei ramane de baza. (exista astfel de valve, dar costa urias ce am gasit eu si e ultra nasol ca o astfel de valva te leaga de un producator de termostat)
2. partea „desteapta” a termostatelor destepte e de regula acoperita de termostatele mai noi – pornit centrala doar putin, cat sa nu scada temperatura mult prea mult. Daca in casa nu exista un astfel de termostat, merita investitia.
Din ce m-am jucat pana acum, scenariul ideal este:
– valve ajustabile automat
– senzori la ferestre/usa balcon/terasa – daca am deschis geamul, nu porni aiurea radiatorul ala!
– senzori de temperatura in toate spatiile. Super important – cu senzor de umiditate inclus! Umiditate mare si temperatura mare=super nasol! Daca umiditatea e mare, nu duce temperatura la 23 de grade, ca mor acolo! 21 ar fi mai bine si anunta-ma ca umiditatea e prea mare acolo.
In 2018 nu suntem chiar acolo! Singura utilitate a unui termostat „destept” este sa opresti centrala cand ai plecat de acasa. Si sa o pornesti pe drumul spre casa…
Eu am Bosch CT100, caci acum 6 luni nu gaseam modelul CT200, mult superior. Am astfel un termostat cu fir legat direct la centrala, dar cu un design sublim, care are ecran cu touch si un meniu extrem de simplu. Aplicatia de telefon e bestiala, functioneaza de oriunde din lume, si desi dpdv vizual nu e cine stie ce, functional e perfecta. Are 2 scenarii de program pe care le poti personaliza, stie si asta sa-si ia temperatura de pe net, are programe perfecte extrem de usor de setat, are buton „manual” pe ecranul termostatului, are history in care imi zice consum de gaze estimat (adica inclusiv in lei la cat sa ma astept la urmatoarea factura – defalcat pe apa calda si incalzire), si in plus are si o setare ca incalzirea sa fie mereu pe faza si exact cum spui tu, sa-si incalzeasca apa din timp ca mereu sa am temperatura setata. Temperaturile din celelalte camere le am setate pe un maxim prin robineti termostatati, astfel ca indiferent ce imi cere termostatul din living, in dormitor nu va fi niciodata mai mult de 22 grade (decat daca setez eu altfel), ceea ce inseamna ca imi vor porni caloriferele din casa strict dupa necesitate. CT200 stie si lucrul cu robineti termostatati individuali pe fiecare camera, dar acest CT100 e la jumatate de pret (1600 vs 800 lei), iar pe al meu l-am luat chiar mai ieftin de pe OLX (450 lei) de la cineva care l-a primit dar nu il folosea – nou nout, cu „tipla” inca pe el.
Merci de tip cu termostatul Bosch si OLX.
AI luat in calcul si alte termostate, cum ar fi de exemplu cele de la Nest? Daca da, ce motive te-au facut sa il alegi pe acesta? M-am trezit intr-o casa noua (are vreo 200 de ani) fara termostat si i-ar prinde bine putin ajutor inteligent.
Le-am luat în calcul la asta doua : nest și netatmo. Amândouă fac același lucru doar ca nedt arată mai cool și mai scump.
Multumesc de raspunsul rapid!
Dupa aproape o luna de folosinta, cum se comporta?
Sunt în continuare foarte incantat. Temperatura constanta. Consum controlat. Nici măcar nu-l mai bag în seama.
Am tot oscilat intre acest model si Nest. Experienta ta pozitiva cu Netatmo a inclinat balanta in mod evident spre el.
KUTGW!
Salut,
Poti sa-mi spui, te rog, daca folosesti si robineti cu termostat. Din articol nu am vazut sa reiasa asta.
Am mai citit prin alte parti ca acest termostat se foloseste impreuna cu asa ceva:
https://ismart.ro/incalzire-climatizare/30-cap-termostat-netatmo-wifi-smart.html
Doar ca acesti robineti cu termostat nu sunt chiar ieftini, la 350 ron bucata, si as vrea sa stiu daca e necesara si achizitia lor.
Da, mi-am montat pana la urma pe toate caloriferele. Sunt foarte mișto mai ales ca opresc noaptea căldura în afara dormitoarelor și invers în timpul zilei. În plus funcționează foarte bine și în bai, nu mai ai senzația aia de prea cald sau prea rece și dau mai cald doar la orele la care facem dus/baie. M-a costat o caruta de bani dar rezultatul e o atmosfera plăcută. Acum sa vedem și cum stam cu economiile iarna asta.
Multumesc pentru raspuns si pentru vesti:
-una buna este ca exista o solutie tehnica pentru a imbunatati viata in apartament
-vestea rea este costul acestora-> termostat plus robineti 🙂
Multumesc pentru raspuns.
Sunt doua vesti aici:
– cea buna este ca exista solutie tehnica pentru imbunatatirea confortului
– cea rea este pretul 🙂
Cum a fost pana la urma iarna trecuta din punct de vedere costuri de exploatare? Ai plătit mai puțin la gaz?