UPDATE: am scris o versiune actualizată a acestui articol pe care o găsiți aici.

Achiziționare

1. Înainte de a decide ce cameră să achiziționați, căutați clipuri pe youtube filmate cu acele camere. Ignorați clipurile de prezentare care sunt filmate în cele mai bune condiții (pe la prânz așa 🙂 ). Căutați filmări „home made” în diferite situații:

  • cu soare în față. Majoritatea camerelor de pe piață nu știu să se descurce când au soarele în ochi 🙂 . În general imaginea este întunecată și nu se distinge nimic. E important pentru că, în general, plecați către birou când soarele răsare și vă-ntoarceți acasă când soarele apune. Vor fi cele mai întâlnite situații
  • Pe înserat. Majoritatea camerelor nu știu să se descurce în condiții de low light. Căutați pe youtube: — model camera — low light.
  • Noaptea. În general aici dezastrul este cel mai mare. Ca în cazul de mai sus căutați pe youtube: — model camera — night.

4. Rezoluția. Aici multe camere ieftine au în specificații Full HD. Uitați-vă cu atenție la claritatea imaginilor de pe youtube. S-ar putea să aveți surpriza ca rezoluția să nu fie 1080p chiar dacă fișierul generat este salvat în această rezoluție. Căutați detaliile din imagine.

5. Unghiul de filmare. Recomand un minim de 130°. De ce? Pentru că majoritatea timpului vi-l petreceți în localitate și probabilitatea este mai mare să se-ntâmple ceva lângă voi. Un unghi mai larg acoperă mai mult.

6. Opțiunea de a salva „întâmplarea”. Unele camere au această opțiune. Se întâmplă ceva, apeși pe un buton și se salvează 60 de secunde de înregistrare în alt folder (pentru a nu fi rescris). Este util și pentru a regăsi mai ușor o fază după o săptămână sau la sfârșitul zile. Există și în alte variante în care camera face lock pe fișierele respective pentru a nu fi rescrise.

În momentul în care sunteți satisfăcuți de raportul calitate/preț sunteți liberi să vă cumpărați camera. 🙂

Folosire

1. Utilizatorii au tendința de a ridica/poziționa camera astfel încât să cuprindă cât mai puțin din bord. Este cea mai greșită poziție a camereie. Camerele de acest gen își reglează luminozitatea în funcție de ce găsesc în centru camerei sau de imaginea predominantă. În cazul în care camera este îndreptată în sus, în centrul imaginii va fi cerul care este foarte luminos. Asta înseamnă că luminozitatea va fi redusă automat de către cameră și imaginile vor ieși extrem de întunecate. Am văzut foarte des această greșeală în filmele de pe trafictube. Recomandarea este să înclinați ușor camera în jos astfel încât centrul imaginii să fie sub linia orizontului. Veți constata o îmbunătățire semnificativă a filmării. Ignorați faptul că veți filma mare parte din bord… merită.

2. S-ar putea să aveți în specificațiile camerei 60 de cadre pe secundă (FPS). Evitați folosirea acestei opțiuni pe înserat sau noaptea. Faptul că shutter-ul (electronic) se deschide de mai multe ori pe secundă înseamnă că stă și mai puțin deschis și așa captează și mai puțină lumină. E util să filmați cu multe cadre pe secundă pentru un slow motion ulterior dar când e lumină suficientă afară.

3. Dacă aveți opțiunea pe cameră, folosiți în localitate un unghi de filmare mai larg și când plecați la drum folosiți un unghi mai îngust. În localitate posibilitatea să se-ntâmple ceva în apropiere este mai mare. În afara localității se întâmplă undeva mai la distanță de voi.

4. Senzorul G. Util în caz de impact. Camera salvează automat fișierele în alt folder pentru a le proteja la rescriere. Recomand setarea acestuia pe sensibilitate minimă. Altfel vă veți trezi (în România) că va salva inutil la fiecare gropiță și dâmbuleț.

Tehnologia WDR

Este o tehnologie ce permite camerei să înregistreze imagini de bună calitate în orice condiții. Imaginea este clară și în zonele întunecate și în zonele luminate puternic. Cel mai bine tehnologia poate fi observată în imaginile filmate cu soarele în față. Acolo se duce lupta grea între camere. 🙂 Am testat până acum camerele de la Vosonic și de la Vicovation. Pe trafictube, comunitatea a decis că cele mai bune sunt camerele Vico. Diferența între ele este că TF2 are unghi de filmare de 130° iar TF2+ are unghi de filmare selectabil între 140° și 160°.

Ca o paranteză, referitor la camerele Vico m-a întrebat cineva ce recomandări de utilizare am. Pe lângă cele de mai sus, eu folosesc opțiunea EV (exposure) pe auto, WDR pe normal ziua și WDR pe high noaptea. Lucru destul de ușor de realizat deoarece avem un schedulle unde putem avea setări diferite în funcție de perioada zilei.

În rest happy hunting. Revin cu sfatul de a căuta întâi pe youtube imagini „home made”. Sunt testele cele mai reale. Lumea nu prea prelucrează imaginile și evitați astfel să fiți păcăliți de un filmuleț de prezentare filmat în condiții optime de lumină.

Camere video auto de bună calitate găsiți aici.Ce mai cauta lumea pe google (lista generata automat):
  • am sters luneta pe soare
  • camera bord dubla
  • camera de bord auto pentru noapte zi
  • cum montez go pro pe cap
  • probleme camera auto
  • telefonul citește cardul de la camera auto?