Până acum problema era undeva acolo în România, ascunsă într-un colț întunecat și scoasă la lumină din când în când de câte o televiziune atunci când nu aveau ce să dea la știri. Specialiștii ăia care părăseau în nemernicia lor țărișoara noastră dragă s-au transformat de câteva luni în prietenii noștri, prieteni care se gândesc să plece sau chiar au plecat. Care, deși o duceau bine aici din punct de vedere financiar, au vrut să scape de mizeria care-i stropește la tot pasul în România.

Ce mi se pare mie cel mai nasol este că nici n-ai cum să convingi românul că țara asta se autodistruge și că aleșii lor minunați o demolează uneori cărămidă cu cărămidă și alteori direct cu buldozerul.

Afinitatea politică este definită de cel care-ți dă gratis o sticlă de ulei, de cel care-ți promite salarii mai mari (nu neapărat o viață mai bună) și de televiziunile cu cele mai multe conspirații pe minut de știri. Și nu, nu ai cum să-i convingi că este altfel. Gândiți-vă că așa cum sunteți voi convinși că actuala guvernare este cel mai nasol lucru pentru această țară, așa sunt și ei convinși că noi suntem niște idioți și suntem singurii manipulați. Mesajele alea pe care le tot blamați pe facebook nu vă sunt adresate. Acele mesaje sunt pentru masa lor de alegători care au ales să creadă în politica lor și în înșiruirea nesfârșită de promisiuni. Sunt pentru a-i ține pe ei aproape și a le alimenta nevoia de senzațional. Sunt niște mesaje foarte bune și foarte bine țintite.

Sunt chestiuni pe care nu ai cum să le mai întorci în capul unui om. Așa cum crezul tău este definit în funcție de ce ai citit în copilărie: Biblia, Coranul sau Darwin. Așa cum poziția femeii în ochii tăi este dată de ce ai văzut în casa părintească și în comunitatea în care ai crescut. Așa cum o nație este definită în ochii altor nații de o anumită reputație câștigată în timp. Așa cum cea mai bună alimentație este definită de tradiții și de emoțiile trăite în copilărie.

Pur și simplu nu ai cum să schimbi niște convingeri de acest gen. Este înspăimântător. Și în astfel de cazuri, de multe ori, singura soluție este să te retragi. Să fugi în lume! Să te duci într-o țară civilizată. Sau cel puțin într-o țară care ți se pare ție civilizată. Pentru că dacă întrebați românii care au emigrat despre politica din țara respectivă o să vedeți cu surprindere că nu știu nimic. Nu știu nimic pentru că nu îi interesează. Nu-i interesează pentru că nu este țara lor. Își desfășoară activitatea în acel microclimat pus la dispoziție imigranților și atât. Cred că doar brexit-ul i-a mai trezit la realitate. În rest nimeni nu se preocupă de politica din țara în care au emigrat.

Da, ne pleacă prietenii, nu ne mai pleacă specialiștii. Se întâmplă chiar lângă noi, în bula noastră în microclimatul nostru. Asta-i partea cea mai nasoală din toată povestea acestei guvernări.