Până acum problema era undeva acolo în România, ascunsă într-un colț întunecat și scoasă la lumină din când în când de câte o televiziune atunci când nu aveau ce să dea la știri. Specialiștii ăia care părăseau în nemernicia lor țărișoara noastră dragă s-au transformat de câteva luni în prietenii noștri, prieteni care se gândesc să plece sau chiar au plecat. Care, deși o duceau bine aici din punct de vedere financiar, au vrut să scape de mizeria care-i stropește la tot pasul în România.
Ce mi se pare mie cel mai nasol este că nici n-ai cum să convingi românul că țara asta se autodistruge și că aleșii lor minunați o demolează uneori cărămidă cu cărămidă și alteori direct cu buldozerul.
Afinitatea politică este definită de cel care-ți dă gratis o sticlă de ulei, de cel care-ți promite salarii mai mari (nu neapărat o viață mai bună) și de televiziunile cu cele mai multe conspirații pe minut de știri. Și nu, nu ai cum să-i convingi că este altfel. Gândiți-vă că așa cum sunteți voi convinși că actuala guvernare este cel mai nasol lucru pentru această țară, așa sunt și ei convinși că noi suntem niște idioți și suntem singurii manipulați. Mesajele alea pe care le tot blamați pe facebook nu vă sunt adresate. Acele mesaje sunt pentru masa lor de alegători care au ales să creadă în politica lor și în înșiruirea nesfârșită de promisiuni. Sunt pentru a-i ține pe ei aproape și a le alimenta nevoia de senzațional. Sunt niște mesaje foarte bune și foarte bine țintite.
Sunt chestiuni pe care nu ai cum să le mai întorci în capul unui om. Așa cum crezul tău este definit în funcție de ce ai citit în copilărie: Biblia, Coranul sau Darwin. Așa cum poziția femeii în ochii tăi este dată de ce ai văzut în casa părintească și în comunitatea în care ai crescut. Așa cum o nație este definită în ochii altor nații de o anumită reputație câștigată în timp. Așa cum cea mai bună alimentație este definită de tradiții și de emoțiile trăite în copilărie.
Pur și simplu nu ai cum să schimbi niște convingeri de acest gen. Este înspăimântător. Și în astfel de cazuri, de multe ori, singura soluție este să te retragi. Să fugi în lume! Să te duci într-o țară civilizată. Sau cel puțin într-o țară care ți se pare ție civilizată. Pentru că dacă întrebați românii care au emigrat despre politica din țara respectivă o să vedeți cu surprindere că nu știu nimic. Nu știu nimic pentru că nu îi interesează. Nu-i interesează pentru că nu este țara lor. Își desfășoară activitatea în acel microclimat pus la dispoziție imigranților și atât. Cred că doar brexit-ul i-a mai trezit la realitate. În rest nimeni nu se preocupă de politica din țara în care au emigrat.
Da, ne pleacă prietenii, nu ne mai pleacă specialiștii. Se întâmplă chiar lângă noi, în bula noastră în microclimatul nostru. Asta-i partea cea mai nasoală din toată povestea acestei guvernări.
Nu e nasoala daca ti-ai propus sa pleci impreuna cu ei…
Nu este corect sa spui ca nu ii intereseaza politica din tara unde au emigrat. Politica respectiva influenteaza viata de zi cu zi a tuturor. Pe mine ma intereseaza ce negociaza Merkel si Schulz din simplu motiv ca deciziile lor ma afecteaza in mod direct si pe mine, ca locuitor al Germaniei.
Pe de alta parte fiecare are alta motivatie pentru decizia de a pleca din tara.
Toate cele bune,
C.
Îmi aduc aminte, acum 15 – 20 ani, un primar dintr-un sat dâmbovițean a rămas celebru printr-o replică dată unui reporter; întrebat ce parere are despre politicieni, în general, răspunsul sau a fost simplu, agramat si totuși plin de substanță, “toți e hoți, tată !” Ei da, iată-ne acum, ajungând la aceiași concluzie…și totuși, ce facem în cazul ăsta ? În principiu, mai nimic, iar aici mie mi se pare tragedia cea mai mare, pentru că România și românii se îndreaptă spre aceiași stare de letargie și nepăsare de pe la începutul anilor 90, când fiecare isi vedea de treaba lui și se gândea cum să-i mai tragă câte o țeapă celuilalt.Starea asta e ca și cum ai ține mortul în casă, se impute până , de bună voie, alegi să pleci tu, decât să-l scoți afară ; parcă aș prefera un colaps total, care să ne aducă la realitate, decât să stăm cu hoitul în casă încă 10 – 20 ani , să ne complacem în acestă mizerie .
Aspectul stabilității financiare, pentru mulți dintre noi, nu mai reprezintă singura îngrijorare; având în vedere ce se intamplă și ce se prefigurează că se va întampla, cred că mulți sunt alaramți și de contextul siguranței, al sănatătii și al educației.Vedem parcă tot mai des știri cu elevi care iși bat profesorii, medici care batjocoresc pacienții, oameni care se omoară în trafic pentru un claxon la nervi, vecini care iși incendiază mașinile pentru un loc de parcare ; ei da, iar asta se intamplă acum, iar dacă justiția va continua pe drumul pus de cei cu interese personale, mă tem că astfel de știri vor acapara în totalitate programul de la ora 17:00 . Eu personal, în contexul ăsta, stau și mă gândesc : cine îmi garantează siguranța pe stradă mie și familiei mele, cine imi garantează că medicul la care ma duc nu mă va scoate cu pumnii pe ușa, cine îmi garantează că nu ajung la școala să îmi iau copilul desfigurat de alții, cine îmi garantează că banca nu ma lasă fară casă când are chef ?
Nu îi condamn pe cei care au plecat din tară, deși văd mulți care îi batjocoresc și lovesc cu pietre in ei, numidu-i trădători, dezertori de țară; nu sunt de acord, până acum oamenii aceia au plecat, mulți dintre ei, datoriă nevoilor financiare. Probabil, insă, că situatia se va schimba și mulți vor pleca de acum înainte datorită contextului general care se creează; țara asta nu iți mai garantează integritatea, accesul la o educație sănatoasă, securitatea familiei tale; iar atunci stai și te intrebi, la ce mama dracu să mai stau aici ? Nu, românii care pleaca din țară, nu urăsc România, ei urăsc mizeria , corupția si nepăsarea care au pus stăpanare pe ceea ca au iubit și au lăsat în urmă.
salut,
chiar aseara vorbeam la telefon cu un prieten pe care incerc sa il conving sa ia un job in alta tzara (se incadreaza la ‘specialist’). Si fix asta ii spuneam: “vino ma, nu te-ai saturat sa iesi in fiecare iarna la protest? nici aici nu e perfect, dar ba nene, macar nu imi mai pasa”… am o vaga impresie despre ce se intampla in viatza politica a tzarii in care locuiesc, dar nu ma doare prea rau daca citesc in presa ca politicienii, indiferent de culoare politica, sunt bagati pana in gat in CA uri de corporatii, si drept urmare fac tot posibilul sa dea/schimbe legi ca sa le mearga bine ‘la fabrica’.
(hehe, suna ca Romania, nu?).
deci, imi pasa nitzel, dar macar stiu ca lucrurile sunt oarecum asezate si sunt greu de stricat. Plus ca, asa cum bine a zis Razvan, traiesc in bula mea de ‘capsunar’: am contacte oarecum reduse cu bashtinashii care nu imi sunt colegi, nu ma omor sa le vorbesc limba, si in general ma gandesc la viitorul de peste 5-10 ani tot in termen de Romania.
Deci sunt cea mai rea specie de om: ala care a plecat, il doare la basca de locul in care a plecat, si asteapta de la voi care ati ramas acasa sa rezolvati situatia, ca sa aiba unde veni inapoi (hei, dar macar trimit bani acasa ca orice capshunar civilizat).
N-am primit niciun ban de la tine pana acum! 🙂
Mie imi este destul de clar ca nu o sa ne mai intoarcem – copiii cresc si isi fac rostul pe aici (peste 10 ani vor fi adolescenti cu prieteni si parteneri )si nu o sa ne lase inima sa ii rupem din nou de relatiile pe care si le-au creat (asa cum am facut-o cand am plecat din Romania).
In Romania mai venim la pensie (care o apuca) daca nu cumva vor fi inchise granitele pana atunci.
Da, am ales sa profitam (aparent gratuit – nu e chiar gratuit, dar asta este o alta discutie) de situatia economica, sociala si politica unor tari ale caror generatii trecute au luptat cu sistemul ticalosit si au adus tara pe calea cea buna. Nu ma intelege gresit, nu m-as fi dat inapoi nici de la “a lupta” in Romania pentru a indrepta lucrurile.
Nu de lupta am fugit ci de lupta cu morile de vant. Pentru ca eforturile Sisfiene al celor de partea carora as fi luptat, opuse sistematic unui munte din ce in ce mai mare de prostime manipulata, au stins si ultima licarire de speranta pe care o aveam ca vom putea lasa copiilor nostrii o tara din care ei sa nu fie nevoiti sa plece.
Stingeti voi lumina, daca e.
Sansa ca ceva in Romania sa se intample ceva pozitiv este cam aceeasi a unuia de a castiga la loto cu un singur bilet la o singura extragere pe an, poate si mai mica. Referitor la migratie, aceasta a avut mai multe etape, incepand cu anii 90(cand Germania si Israel erau la cautare), culminand cu celebri capsunari in Spania putin si prin Italia din anii 2000, iar acum pleaca oamenii specializati, iar aceasta plecare va fi una care se va resimti din ce in ce mai rau, in tara, pentru ca disparitia oamenilor specializati si bine pregatiti se va vedea in multe domenii si unele in care tara chiar sufera, vrei autostrazi(de unde ingineri), vrei spitale(de unde medici, nu va uitati la numarul absolventilor ci priviti numarul celor care dupa absolvirea rezidentiatului, raman in tara si lucreaza intr-un spital de stat) si exemplele pot continua, cu lucruri de care fiecare roman s-a lovit in viata reala cand a avut o problema si de ajutorul unui specialist.
Motivele pentru care se pleaca din Romania, nu sunt in totalitate cunoscute, dar in ordinea cunoasterii de catre mine sunt:
1.Financiar.
2.Serviciile publice.
3.Mica ciupeala si mica coruptie.
La primul motiv, nu-si are rost o dezbatere pentru ca perceptia asupra banilor nu este una unitara de genul(1000 de euro si m-as descurca, cum se tot aude pe la colturi), la celelalte doua motive se leaga, pentru ca odata statul este ostil propriilor cetateni prin legile care sunt aplicate dupa bunul plac al unora, respectiv mica coruptie este ceea ce a ajuns sa distruga orice bruma de serviciu public in Romania, poate cu cateva mici exceptii, dar nesemnificative. Si din momentul, in care statul nu are grija de tine si nu stie cum sa stoarca si ultima bruma de energie/bani din tine, este foarte normal ca orice cetatean care isi cunoaste valoarea sa schimbe tara, acum cand este mai usor ca oricand sa faca asta. Sigur, Romania aia profunda si saraca nu poate sa inteleaga aceste lucruri, dar cand pensiile si salariile se vor duce catre adevarata lor valoare intr-un stat, in care clasa politica nu a facut absolut nimic pentru cetatean ci doar l-a furat, poate acea Romanie la urmatoarele alegeri in care a mers cu siguranta, va risca si va merge cu altceva. Pana atunci, insa vor mai pleca multi din specialisti si prieteni de-ai nostri.
Nu e doar efectul “acestei guvernari” ci a fiecarei guvernari din 1990 si pana in prezent. Faptul ca problema asta s-a acutizat in ultimul an are de-a face doar conjunctural cu guvernarea actuala, sau cele doua care au mai fost in ultimul an…
Asta e până la urmă, ne facem alți prieteni, viața merge mai departe. Nu se opreşte Pământul in loc că îți pleacă un văr sau un amic în Canada.
Fie vorba intre noi, ai expus problema doar din perspectiva ca TU pierzi un om drag. Tu esti cel care sufera (aparent, cel mai mult).
Dar hai sa o gandim si ca acel “om drag” sufera… stand in Romania. Si ma rezum la cateva lucruri esentiale.
Hai sa ne gandim ca vrea sa aiba casa platita in 3-5 ani… nu in 25-30. Poate vrea o masina noua, nu sh din “Germania” cu km dati inapoi de samsar. Vrea sa si permita sa aiba copiii, iar acestia sa aiba mai mult decat am avut noi.
Lucrurile enumerate mai sus, fara sa fii bancher / politician / shmenar / publisher independent ;)), se pot realiza muncind intr-o tara cu apa calda si economisind constiincios.