Da, a apărut noua generație Opia de la Vicovation. Doar că, nu știu de ce, i-au spus Vico Opia 1 în loc de Vico Opia 3. 🙂

Are fix același form factor ca și Opia 2, se potrivesc aceleași accesorii (Quick Mount, încărcător, filtru CPL etc) și vine în plus și cu WiFi.

Marele atu al acestei camere este că are un senzor șmecher de la Sony: SONY STARVIS. Pe lângă că e un senzor foarte sensibil, are și un dynamic range destul de bun și o lentilă de F/1.4 care permite mai multă lumină (față de Opia 2 care are (F/2.0).

Da, nu are tehnologie HDR dar compensează prin senzor și lentilă. Imaginile au contrast mai bun, sunt mai clare și parcă au o dinamică mai realistă față de HDR.

Opia 1, după cum spuneam, are inclus și un modul WiFi. Există o aplicație de Android și una de iOS cu care te poți conecta la cameră, poți seta opțiunile camerei și poți downloada filme direct pe telefon.

Vico Opia 1 știe și Full HD (1080p) la 60 de cadre pe secundă. Și nu pierde din calitatea înregistrării ba chiar maximizează un pic fluiditatea imaginilor înregistrate. Opia 2 știe și ea 1080p la 60 FPS dar dezactivează automat HDR-ul și pierde destul de mult din calitatea înregistrării.

Opia 1 are o lentilă cu un unghi de 145° față de Opia 2 care are o lentilă cu un unghi de 160°.

Opia 1 are rezoluția maximă Full HD 1080p (1920×1080@60fps). Opia 2 are rezoluția maximă 2K Ultra-HD 1440p HDR (2560×1440@30fps HDR).

Deși m-am îndoit de Vico Opia 1 și de calitățile mult lăudate, când m-am uitat la niște imagini filmate noaptea într-o zonă slab luminată, am căzut ușor pe spate. Diferența este majoră față de Vico Opia 2.

Concluzia? Sincer, pentru prima oară în viață sunt confuz. Îmi place imaginea de pe Opia 1 dar îmi place și HDR-ul de pe Opia 2 și faptul că are rezoluția mai mare. Încă nu m-am decis. Revin după o utilizare mai intensă. 🙂

Dar vă invit să urmăriți filmul de mai jos cu o comparație side by side (in 4K ca să includă rezoluțiile celor două camere) în diferite momente ale zilei (imaginile nu sunt prelucrate deloc din punct de vedere culoare, luminozitate și contrast):

Vico Opia 1 – 929 lei (nu include sistemul de quick mount – 45 lei)

Vico Opia 2 – 999 lei (include quick mount)

Quick mount-ul permite montarea un filtru standard CPL de 52 mm pentru eliminarea reflexiilor din parbriz.