Spre surprinderea mea, cursul discuției nu a fost unul anticipat de mine.

Problemele puse pe tapet se pot rezuma în întrebările de mai jos. Răspunsurile aparțin în general ministerului sau ANCOM-ului.

De ce se vând deja device-uri 5G în România și sunt implementate zone 5G pentru teste dacă nu există legislație?

Răspunsul ANCOM a fost unul simplu: operatorii nu sunt restricționați în acest moment să implementeze vreo tehnologie pe frecvențele pe care au deja obținută licență. 5G-ul funcționează pe frecvențele deja alocate lor și nu au nevoie de o aprobare suplimentară.

De aceea, referitor la 5G, se construiește acum o legislație dedicată.

De ce nu sunt specificate norme tehnice în lege?

Întrebare venită din partea companiilor. De ce avem doar criterii politice și nu avem niciun fel de specificație tehnică sau la nivel de securitate. A fost dat ca exemplu proiectul de lege din Germania pe această temă.

Răspunsul a fost, ca și în cazul primei întrebări, că se pregătesc și astfel de criterii în pachetul de legi ce urmează a fis construit. Ministerul a repetat faptul că acest proiect discutat astăzi se referă strict la securitatea națională legat de rețelele de comunicații și nu îți propune să impună standarde și norme tehnice.

De ce nu s-a făcut o analiză de impact economic?

De genul costuri pentru operatori pentru schimbarea echipamenteleor în cazul în care un furnizor nu este acreditat, costuri care se vor reflecta în tarife majorate pentru alți operatori economici și implicit pentru utilizatorul final.

Sau ce se-ntâmplă cu miile de angajații ai companiilor care vor fi respinse din punct de vedere politic și care vor fi nevoite să închidă și să pună pe drumuri mulți oameni.

Răspunsul a fost, din nou, că este un proiect strict legat de securitatea națională la nivel de rețele de comunicații dar că pe viitor, în următorul pachet de legi care va fi pregătit cu mai multă minuzioțitate, totul va fi luat în calcul.

Ce se-ntâmplă în primele 4 luni de la publicare legii?

Va există această perioadă în care furnizorii vor fi nevoiți să obțină această acreditare, perioadă în care operatorii rețelelor de comunicații nu vor putea achiziționa niciun fel de echipament nou. Va fi un blocaj economic pentru toți cei implicați.

ANCOM a răspuns că este o întrebare foarte bună și vor analiza și vor propune o soluție.

De ce copy paste din cerințele memorandumului 5G semnat între România și SUA ?

Memorandum (aici găsiți un scan) care a fost semnat pe 20 august 2019 și desecretizat pe 1 noiembrie în același an.

Răspunsul a fost unul scurt și a menționat că are legătură cu un parteneriat strategic la nivel militar cu SUA și că domeniul comunicațiilor 5G este o expresie firească a acestei strategii.

De ce consultare așa scurtă?

Ministerul consideră că 14 zile sunt suficiente pentru un astfel de proiect de lege, chiar dacă este o perioadă de concedii, chiar dacă puteau să folosească acel termen maxim de 30 de zile și chiar dacă în alte țări perioada de consultări este semnificativ mai mare.

De ce nu se impun niște norme legate de sănătate?

Cumva, deși proiectul de lege era legat de securitatea națională, acesta a fost laitmotivul acestei dezbateri. De ce nu au fost luate în considerare criterii legate de sănătate, certificări, zone în care să nu se instalezi echipamente 5G șamd. Și studii, toată lumea dorește studii și stoparea implementării până nu avem cercetări pe această temă.

Răspunsul ministerului a fost că se pregătește acum un pachet de legi pe această temă care va include și chestiuni legate de sănătatea populației și că proiectul actual de lege se referă strict la securitatea națională legată de rețelele de comunicații.

Participanți

 • Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC)
 • Asociația Națională pentru Administrare și reglementare în Comunicații (ANCOM)
 • Asociația Națională a Internet Service Providerilor (ANISP)
 • Asociația Civică pentru Viață (ACV)
 • Asociația Producătorilor și Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informației și Comunicațiilor (APDETIC)
 • Asociația Operatorilor Mobili din România (AOMR)
 • Asociația Pro Consumatori
 • Clifford Chance Badea
 • Bioscem România
 • Camera de Comert Romania-China
 • Asociatia Angel
 • ZTE Corporation
 • Huawei
 • Maravela și Asociații
 • medici, ingineri, profesori și cetățeni interesați de subiect

La final

Interesant a fost faptul că toți participanții au dorit anularea sau amendarea drastică a acestui proiect de lege, indiferent de zona din care proveneau nemulțumirile. Și companiile și asociațiile și și persoanele fizice au fost cumva uniți în această direcție, chiar dacă au fost mânați de alte probleme. Cei de la minister erau ușor bulversați la final de faptul că nu a fost nimeni de partea lor.

Dacă doriți să citiți un transcript detaliat găsiți aici la Financial Intelligence.

Oricum, la final, cei de la minister au promis că vor publica în termen de 10 zile: minuta dezbaterii publice, o versiune îmbunătățită a proiectului, rapoartele de avizare și versiunea finală a actului normativ.