Că ne-am distrat, am propus o formă de proiect de lege cu niște criterii fără legătură cu subiectul și am promis pe 25 august în acea dezbatere publică faptul că punem la punct, nu o lege, un pachet de legi care va cuprinde cerințe tehnice de înaltă clasă.

Iată că o lună jumate mai târziu proiectul de lege arată la bază ca în tinerețea lui, ca în prima zi și este urmat de aceleași întrebări și nelămuriri din piața de comunicații.

Dar acum, dragi autorități, acum avem și un pic de ajutor. Marea noastră teamă, pe bună dreptate, este legată de securitatea infrastructurii 5G. Orice pe lumea asta depinde acum de cum și cât de repede se distribuie informația în format digital. Dacă cineva pătrunde ilegal în mijlocul valului de informații poate face ravagii în oceanul de date care ne-nconjoară. Este o temere firească.

Ajutorul vine de la o asociație care a pus bazele unor criterii, unor proceduri și unor teste care să certifice componentele unei infrastructuri 5G. Numele acestui mecanism este: NESAS – Network Equipment Security Assurance Scheme.

NESAS este un mecanism pus la punct de GSMA (Global System for Mobile Communications Association), mecanism ce include autorități, operatori, auditori și laboratoare de testare independente.

GSMA la bază este cea mai mare asociație de operatori de date (700 la număr), companii adiacente (400) și diverse organizații din domeniu, asociație care are ca scop printre altele definirea standardelor la nivel mondial în domeniul comunicării digitale. Sunt prezenți pe piață din 1982.

Cu criterii bine definite

Parte dintre criteriile de mai sus se găsesc și în proiectul de lege din Germania.

Cu participanți din toate zonele implicate

Autorități, operatori, auditori și laboratoare de testare independente.

Cu un mecanism de evaluare strict și bine definit

Cu certificări deja acordate pentru producători de soluții 5G

Huawei fiind chiar printre primii certificați în lunile martie și mai din acest an.

Urmați de alți vendori importanți din această piață 5G, în lunile iunie și iulie. Pare că există un sistem și funcționează.

Și pun pe masă un pachet de reguli de bază ce ar putea fi folosite de autorități din întreaga Europă

Da, dragi autorități, aveți la dispoziție toate aceste resurse care construiesc un standard unic de securitate pentru rețelele 5G. Puteți construi acel pachet de legi folosind acest pachet de informații și certificări oferite de NESAS. Acest pachet pus la punct de această asociație a marilor participanți din această piață în plină ascensiune. Nu trebuie decât să-l folosiți ca să construiți o infrastructură de vis 5G în țara noastră.