Acum pe bune. Puneți-vă în locul companiilor sau a agențiilor. Am o campanie și vreau să am un reach mare și conținut de calitate. Am sute de bloguri din care trebuie să aleg. Cum fac? Cum știu care e cea mai bună strategie și care sunt blogurile pe care mă pot baza? Care e diferența între un blogger și alt blogger? De ce să-l iau pe X și nu pe Y?

  • Unul dintre criterii ar fi să mai fi lucrat cu el/ea. Știu că a livrat la timp și a fost eficient. Știu că mă pot baza pe el/ea.
  • Al doilea criteriu ar fi că are un brand personal foarte puternic și este cunoscut/cunoscută în piață.
  • Al treilea criteriu ar fi că aduce ceva special campaniei. Livrează ceva deosebit față de ceilalți bloggeri.
  • Al patrulea criteriu ar putea fi faptul că îl/o cunoști personal și-ți e simpatic/simpatică. Omul are obiceiul să se uite întâi în apropiere când are nevoie de ceva.
  • Al cincilea criteriu este audiența pe care o oferi. Da, contează foarte mult și numărul ăla de unici.
  • Și al șaselea… afinităție. O da afinitățile. Nu pot să-l iau pe cutărescu pentru că e certat cu bloggerul X și o să-și scoată ochii. Da, oamenii din agenții și companii o să prefere oameni care se înțeleg cu cât mai mulți oameni. Nu vor ca acea campanie să se transformă într-un ring de box pentru doi cocoși din online.

Ce puteți face pentru cele cinci puncte de mai sus? Păi încercați cele cinci puncte de mai jos:

  • Când vă implicați într-o campanie (plătită sau nu), livrați calitate și livrați la timp. În fond este un mini-job care ar putea să vă aducă niște bani. Lăsați aerele de vedetă pentru aparițiile TV. 🙂 (și eu am aere de vedetă dar le țin pentru când e cazul)
  • Construiți-vă un brand. E ca la băuturile răcoritoare. Brand-ul Coca Cola este mai puternic? Când te duci în restaurant o să ceri Coca Cola.
  • Conținut diferit. Remarcați-vă prin ceva. Fiți creativi. Acum toată lumea scrie cel mai frumos dar tot Petreanu este cel mai citit. Toți scriem cele mai ironice articole despre subiectele fierbinți, dar tot Zoso era cel mai urmărit. Faceți ceva deosebit care să vă scoată în evidență. Sunteți cunoscut în blogosferă pentru că…
  • Socializați cu oamenii din agenții și companii. Faptul că sunteți cunoscut personal, face alegerea mai ușoară.
  • Munciți să vă creșteți blogul. Investiți timp pentru a construi conținut diversificat, de calitate i atractiv. Comunicați cu comunitatea din jurul blogului vostru. Un simplu blog pe wordprees sau blogspot nu vă transformă automat în influenceri. Blogul nu este o armă cu care să amenințați companiile. Deși, acum căz zic, este destul de la modă să fie folosit ca o unealtă de șantaj așa cum se-ntâmplă și-n presă.
  • E mai ușor și este mult mai bine să vă împrieteniți. Dacă nu vă place de cineva, mai bine ignorați-l. Faptul că-l înjuri în public și spui despre el că e prost nu te ajută și nici nu prea îți face cinste.

PS Știu, un blog început în 2008 nu mă face expert în online sau social media. Iar background-ul meu de programator și de vânzător de servicii de consultanță nu-mi dă dreptul să trag astfel de concluzii.