Pentru că am o atracție față de tehnologie, urmăresc zilele astea o conferință online pe numele din titlu: Huawei Better World Summit 2020.

Și pentru că suntem în mijlocul unor schimbări majore din punct de vedere a organizării societății în care trăim, mi-a atras atenția acest subiect: cât de importantă este această infrastructură de comunicații în lupta cu acest virus care pare că nu se mai oprește. Și nu, nu vorbesc doar de faptul că ne putem suna prietenii la orice oră din zi sau din noapte.

Subiectul este abordat de către Alex Sinclair, CTO, GSMA.

Drone conectate și controlate prin infrastructura de comunicații de date mobile

Treaba asta se-ntâmplă în Ghana, o țară din vestul Africii cu 30 de milioane de locuitori. Dronele sunt folosite de câteva luni în zonă pentru a livra sânge prelevat pentru a fi testat în două dintre cele mai mari orașe: Accra și Kumasi.

Și Polonia a anuțat același lucru, vor folosi drone conectate la infrastructura de date mobile pentru a reduce timpul de tranzit peste zonele aglomerate. Vor folosi drone să transporte mostrele de sânge pentru a fi testate reducând astfel timpul de răspuns în fața răspândirii virusului.

În UK, pentru că s-a redus foarte mult traficul cu feriboturile, insula Wight a rămas destul de izolată. Vor folosi, la fel, drone autonome conectate la infrastructura de date mobile pentru a transporta echipamente medicale de până la 100 kg.

Tare, nu? Până acum ceva ani ni se părea o nebunie și un stunt de PR livrarea cu drona și uite că astăzi se-ntâmplă și pică la fix.

Inteligența artificială bazată pe infrastructura de date mobilă

În Norvegia, înca dinainte să-nceapă toată nebunia cu pandemia, autoritățile și-au unit forțele cu operatorii de telefonie mobilă și au făcut niște analize bazate pe datele anonimizate furnizate de cei din urmă. Au prezis din timp zonele cele mai expuse cu posibilitatea de a deveni rapid un focar. Astfel au reușit să pregătească din timp infrastructura medicală pentru a face față valului pandemic.

Platforme bazate pe infrastructura de date mobile

Exemplul vine aici tot din vestul Africii unde operatorii de date au asigurat trafic gratuit și au promotvat, fără niciun cost pentru populație, aplicații care asigură suport și o comunicare bidirecțională între cei care au nevoie și autoritățile din domeniul medical. Astfel au reușit să țină populația informată și să reducă mult răspândirea virusului asigurându-se că se transmit informații corecte și credibile.

Telemedicina

Deși așa ceva părea imposibil acum câțiva ani și toată lumea afirma că medicina la distanță nu este recomandată și că trebuie neapărat ca relația medic-pacient să se desfășoare față în față, pandemia asta ne-a împins un pas înainte și a transformat și partea asta de lume. Telemedicina este folosită acum pentru un prim contact virtual în care se face acea parte de investigație care nu implică teste fizice: discuția cu pacientul, simptome, factori care ar influența o boală etc. Acest lucru salvează enorm de mult timp și pentru medici și pentru pacienți. Infrastructura de date permite în ziua de astăzi un consult aproape față în față fără interacțiune fizică și asta este mare lucru mai ales în perioada asta.

Aplicații care ajută la ancheta epidemilogică

Foarte important, fenomenul fiind în acest moment scăpat de sub control, o astfel de aplicație ajută enorm. Și nu, nu sunt aplicații care raportează undeva activitatea ta și nu te urmărește nimeni. Sunt aplicații care rețin când și unde te-ai întâlnit cu alți utilizatori ai aplicației de-a lungul timpul și atât. În caz că unul dintre utilizatori se infectază și marchează acest lucru în aplicație, cei cu care a fost în contact (chiar și fără a-i cunoaște, într-o stație de autobuz de exemplu) sunt notificați și astfel pot preveni răspândirea fără să-și dea seama a virusului. Mi se pare o idee minunată dar cumva greu de implementat mai ales că rata de adopție trebuie să fie mare și reticența utilizatorilor la astfel de aplicații care îți spun că te urmăresc (chiar și anonim) este destul de mare.

Concluzie

Mi se pare cumva că această pandmie ne va propulsa destul de repede înainte din punct de vedere tehnologic și că vom implementa mult mai rapid tehnologii noi sau deja existente pe piață dar cu rată de adopție lentă.

Până acum această infrastructură de date mobile era promovată ca un nou stil de viață mai mult și se punea accentul mai puțin pe beneficiile din alte domenii. Iată că lucrurile se schimbă și lumea se bucură acum de aceste tehnologii și în alte zone dincolo de entertainment.