Și am văzut antenele 5G care încap într-o cutie mică de 25 kg, antene 5G mai mari care icorporează și tehnologii mai vechi 3G și 4G ca să mai simplifice și operatorii brazii ăia de antene care stau cocoțați pe diferite lucruri înalte din lumea în care trăim.

Am văzut device-uri 5G mici așa de dimensiunea unei palme pe care le poți monta la geam și cu care poți transforma 5G-ul într-un WiFi clasic acolo unde nici cablul și nici fibra nu poate să ajungă. Da, așa cum există acum acele jucării cu cartelă 4G dar la cu un totul alt nivel, la un nivel de 10 ori mai rapid pentru că da, nu mai vorbim de o creștere așa procentuală și cumva dusă la limita componentelor electronice, vorbim de o altă tehnologie cu o capacitate fantastică de transmitere date.

Dar chiar avem nevoie de 5G? Nu ne ajunge 4G-ul?

Oricât ne-am opune noi ca societate, viața noastră va fi din ce în ce mai digitalizată și organizarea din jurul nostru va depinde foarte mult de capacitatea de a transmite rapid cantități mari de date și de o latență cât mai mică între acțiune și reacția de la „celălalt capăt al firului”. Aveam nevoie de real time pentru a a aduce digitalul în real world.

5G-ul, fiind o nouă tehnologie construită ușor pe alte principii, elimină foarte mult din latența vechilor rețele de date și aduce o rată de transmisie de 10 ori mai mare decât 4G-ul. Este cumva exact de ce avem nevoie pentru a controla lucruri de la distanță. În astfel de cazuri avem nevoie de o bandă foarte largă care să ne aducă imagini în timp real de la fața locului și de o latență extrem de mică atunci când controlăm ceea ce vedem pe ecran. Și vorbim aici de imagini de o rezoluție înaltă (gen 4K) și de operațiuni chiar și medicale care necesită o precizie fantastică și un timp de reacție cât mai mic. Da, am văzut pe viu în această expoziție 5G Huawei cum cineva a băgat o ață într-un ac de la distanță folosind niște joystick-uri și niște brațe robotice controlate peste o rețea 5G.

Pe scurt 5G-ul nu este doar pentru apeluri video și Netflix, ci este pentru o nouă lume în care mașinile vor „vorbi” între ele ca să se evite în trafic, zonele de producție vor fi populate de mașinării roboți care vor fi controlate în timp real de la distanță, tele-medicina va furniza radiografii la o rezulție foarte mare într-un timp record de câteva secunde.

Și pentru noi consumatorii avem ceva?

Da 5G-ul este și despre apeluri video și Netflix. Vom avea apeluri video la o rezoluție 4K și Netflix pentru sute de mii de utilizatori în loc de câteva mii pe o „antenă”. Vor dispărea toate problemele alea cu aglomerarea și încărcarea rețelei, ba chiar blocarea acesteia, în cazul în care e înghesuială mare de device-uri consumatoare de net într-o zonă anume.

Și mai e ceva, datorită vitezei de transmisie se va putea muta procesarea datelor de pe device-ul care consumă conținut pe un server în cloud. Practic jucăria pe care ne vom juca noi va fi mai mică, mai ușoară și va consuma și mai puțin pentru că nu va fi nevoită să proceseze informație la greu. Un exemplu care ne va lovi destul de curând în viața reală va fi realitatea virtuală. Da, glumă intenționată 🙂 . În sensul că ochelarii ăia de realitate virtuală mari și butucănoși și grei se vor transforma în niște ochelari care arată așa mai mult a mască de dormit un pic mai grosuță pentru că singurele lucruri de care vor avea grijă vor fi să afișeze imaginile 8K primite peste rețeaua 5G și să transmită înapoi mișcările capului culese de la senzorii încorporați. De prelucrarea datelor se va ocupa un frate cu putere mai mare de procesare aflat într-un norișor alb undeva sus pe internet.

Și expoziția? Cum a fost expoziția?

A fost mișto, un iureș de date, o avalanșă de informații și câteva demonstrații în timp real despre capabilitățile 5G-ului de la Huawei. Procesoare noi, sisteme de răcire șmechere și reducerea dimensiunilor. Cumva din punctul de vedere al operatorilor viața lor de implementare și de întreținere a rețelei 5G va fi cu mult simplificată. Și brăduții ăia cu antene mari și fioroase vor fi înlocuiți cu niște cutii ca alea ce ascund un panou de siguranțe.

Din păcate nu am imagini de acolo pentru că vizita ne-a fost oferită doar ca experiență nu ca o înșiruire de exponate. Și da, a fost o experiență care m-a mutat cu câțiva pași în viitor și mi-a dezvăluit o nouă lume care trece dincolo de barierele impuse de tehnologia actuală. 5G-ul ne va schimba viața în bine și nu mă refer aici doar la telefoanele mobile care vor consuma cu aviditate conținut media online, mă refer la cum vom interacționa și cum se va schimba lumea în care trăim și cum simple lucruri pe care le considerăm acum banale se vor transforma în obiecte inteligente care ne vor face viața mai lejeră și mai ușoară.

Poze avem?

Avem.

Avem chiar și o descriere pe scurt a expoziției:

În cadrul expoziției au fost folosite 5 planete majore pentru a reprezenta cele 5 mari zone expoziționale 5G:

Marte (Putere): Implementare 5G simplificată (față de implementarea 4G) – scenariul imersiv demonstrează că soluția 5G end-to-end a Huawei conduce industria dpdv costuri, eficiență și securitate.             

Saturn (Cooperare): Ecosistemul 5G în plină expansiune. Noutăți în această zonă:

 • Experiența live a terminalului de rețea 5G
 • BALONG 5000 Chipset, modulul MH 5000 5G, CPE Win, MIFI, Kirin990 Chipset
 • Modulul 5G pentru vehicule de laHuawei
 • Securitatea 5G

Jupiter (Dezvoltare): Pionierat 5G: Huawei este partenerul preferat de către operatorii globali, când vine vorba de tehnologia 5G. A obținut deja 91 de contracte comerciale, iar livrările 5G depășesc 600 + k, cu mult înaintea industriei.

Venus (Perfecțiune): O viață mai bună cu 5G, atât în sfera personală, cât și în ce de business. Noutăți în această zonă:

 • VR
 • LG 5G+ business:idol face to face, VR/AR,multi-view live
 • 5G+ media: 5G ajută conținutul media să devină din ce in ce mai creativ
 • 5G+8K: 5G ajută conținutul 8K să devină o experiență spectaculoasă, cu ajutorul tehnologiei VR 

Mercur (Comerț): 5G îmbunătățește sute de industrii. Câteva exemple ar fi:

 • Producție inteligentă 5G: Fabricile 5G deschid calea pentru o nouă revoluție industrială: Lățime de bandă ridicată 5G, latență scăzută, concurență ridicată oferă conexiune completă în fabrică, folosită în zonele cu activități mobile, gestionarea ciclului de viață al echipamentelor, transfer de imagini și date la fața locului și compararea rapidă a modelului digital cloud, inspecția și mentenanța echipamentelor AR și menținerea predictibilității AI se numără printre aspectele facilitate de tehnologia 5G pe scena industrială. 
 • Porturi navale 5G: Tabelul complet al portului conține scene din diferite operațiuni cheie ale portului, care arată că 5G aduce modificări și valoare adăugată portului;
 • Servicii medicale 5G:DEMO cu modul de realizare a intervențiilor medicale de mare precizie, de la distanță, pe masa de operare.


Ce mai cauta lumea pe google (lista generata automat):
 • firul de la masca medicala o antena 5g