Salvează un biciclist!

24 - uite că lumea apreciază acest articol. Zi-mi și tu dacă ți-a plăcut.

Sau un motociclist sau scooterist sau un trotinar electric ca mine. 🙂

Un prieten mi-a atras atenția asupra unei soluții care ar putea să vă scutească de neplăceri pe voi și de spitalizare pe ceilalți: accidentarea unui biciclist în trafic printr-o mișcare involuntară. Acea mișcare pe care am deprins-o de când călătorim cu mașina ca pasager sau ca șofer. Ieșitul clasic din mașină.

Ne-am obișnuit toți să deschidem comod portiera cu mâna care e mai aproape de portieră. Este comod și este instinctiv. Problema este că privirea noastră este în față și nu vedem peste umăr. Nu vedem exact porțiunea de unde ar putea veni ceva în viteză (biciclist, motociclist etc.) exact când deschidem noi portiera în fugă ca să ieșim repede. Din acest motiv se-ntâmplă destul de multe accidente.

doorzone.gif

Ca să citez de pe Biciclescu:

“De ce nu ai venit pe bicicletă?”, am întrebat-o.

A ridicat mâna și mi-a arătat cotul stâng. Era bandajat.

“Mi-am găsit o portieră.”, a zis cu o oarecare urmă de mândrie.

În limbajul biciclist asta înseamnă că cineva i-a deschis o portieră în față. Culmea, o altă femeie, o soferiță.

door-zone-illustration.jpg

Acum, olandezii au găsit o soluție destul de bună pe numele de cod Dutch Reach. Ideea este destul de simplă: trebuie să deschidem portiera cu cealaltă mână. În sensul că dacă suntem la volan deschidem portiera din stânga cu mâna dreaptă și dacă suntem în partea dreaptă a mașinii deschidem portiera cu mâna stângă. Astfel corpul nostru face o mișcare de rotație în direcția în care vrem să coborâm și ne mutăm automat privirea înspre potențialul accident. Așa avem ocazia să ne oprim din manevră dacă vedem că se apropie ceva. În plus, limitează și cât de larg deschidem portiera. Se pare că este o soluție care chiar funcționează și olandezii o învață încă din școala de șoferi.

Bine, acum nu mă aștept să se introducă și la noi în școala de șoferi unde în marea majoritate a cazurilor te învață cum să treci examenul, nu cum să respecți regurile de circulație și să conduci cu adevărat. Nu mai zic de permisele luate pe șpagă în județul Argeș (am chiar o prietenă a cărui instructor s-a oferit contra sumei de 300 EUR să o „rezolve” cu permisul).

Dar, măcar am putea să încercăm să facem ceva să ne antrenăm. Am putea să salvăm și un biciclist și pe noi de diferite neplăceri în cazul unui astfel de accident. Eu personal am început să pun în practică treaba asta de vreo două zile. Nu este comod, trebuie să mă concentrez un pic să nu uit și să nu-mi ascult instinctele dar am început să mă obișnuiesc. Ba chiar deschid mai liniștit portiera acum că am mai multă vizibilitate când efectuez manevra. Cred că subconștientul meu se simte mai relaxat și mai liniștit. 🙂

Așa că… salvează un biciclist. Folosesște cealaltă mână când deschizi portiera!

9 comentarii

 1. Sau mai simplu, te uiti in oglinda si nu deschizi usa ca ghiolbanul!

  • Sunt doua probleme:
   1. s-ar putea sa fie in unghiul mort
   2. pasagerii nu au intotdeauna oglinda si nici nu prea pot fi controlati de sofer.

  • Eu tot timpul sunt atent la ce este in jur motiv pentru care le spun celor din spate, deschide sau asteapta ca vine ceva/cineva, dar na, stiu ca exista multi pe care nu ii intereseaza.

 2. Am auzit și eu de metoda asta pe la Digi FM. Ideea e bună, am încercat zilele trecute și am observat că ai mai mult control asupra portierii, chiar și dacă vine o mașină, nu neapărat bicicletă, poți trage mult mai repede. Oricum eu folosesc oglinzile, dar pentru pasageri e mai greu.

 3. Pasagerii nu ar trebui sa astepte ‘unda verde’ de la sofer? Si eu am patit-o pe bicicleta, coborand in viteza m-am trezit aruncata peste o portiera deschisa exact la momentul potrivit sa-mi iau zborul si sa raman si cu ceva cicatrici. Noroc ca aveam casca.

 4. Fara sa stiu ce se intampla in Olanda, de multe ori foloseam (si folosesc varianta asta). Probabil acum voi incerca sa o fac sa devina un reflex. La fel ca pusul centurii.

 5. O idee simpla si eficienta.Nu mi-a trecut prin cap.Oricum sunt doua categorii cei care se asigura si” oamenii de succes”care nu se asigura.

 6. Cumva si biciclistii ar trebui sa fie mai atenti la masinile oprite aiurea, deoarece te poti astepta ca-ti deschide o usa in fata 🙂

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te autentifici.