Să interzicem grătarul în restaurante, vă rog!

  Zi-mi tu primul dacă ți-a plăcut acest articol.

Există niște studii pe internet, din alea adevărate cu o bază reală constituită din numărul de share-uri pe rețele celebre de socializare, care ne arată că fumul de carne friptă este cancerigen și în general extrem de nesănătos pentru pentru cei care îl respiră.

Așa că propun (prin lege):

 • să se interzică grătarele în restaurante și să se aplice amenzi usturătoare și la repetarea abaterii să se închidă cu lacăt solid stabilimentul.
 • dacă vrei neapărat să bagi un grătar, ieși afară dar ai grijă să ai maxim un perete lângă tine

Ce rezolvăm?

 • se știe că burger-ul și micii constituie o mâncare nesănătoasă. Astfel creștem nivelul de sănătate al populației.
 • nu mai inhalăm pasiv gazele nocive emanate de grătarele consumate de alții în jurul nostru
 • angajații nu vor mai fi obligați să inhaleze 8 ore pe zi rezultatele din carnea procesată prin ardere
 • nu ne mai put hainele seara acasă când ne-ntoarcem de la o ieșire cu prietenii într-un spațiu închis

 

PS Și pe mine mă deranjează rău mirosul de pește și din această cauză nu intru în pescării. 🙂

PPS Nu am o problemă cu prietenii vegetarieni. Le respect opțiunea și îi și invidiez un pic. Eu personal am o veche obsesie cu faptul că mâncăm alte animale mai ales că și noi am putea fi o mâncare foarte bună pentru alte specii.

Un studiu bun pentru inițiat panica:

Orice asemănare cu alte inițiative este pur „întâmplătoare”. Sper doar că la anu’ pe 16 martie să nu mai simt picior de fum de grătar prin restaurante!

 

10 comentarii

 1. În aceeași idee, eu propun să se interzică și becurile în restaurante, pentru că se știe că lumina artificială nu e așa bună pentru ochi. Și statul pe scaune – face rău la circulația sanguină a membrelor inferioare 🙂

 2. Nu stiu ce restaurante frecventezi tu, insa, de obicei orice restaurant are o bucatarie si acolo se face mancarea, deci fumul nu afecteaza clientii, asa cum se intampla in cazul fumatului.

  • Incearca Taverna Sarbului la nefumatori sa vezi cum miros hainele seara acasa. 🙂

  • Sunt curios cum ar afecta nefumatorii faptul ca ar fi permis fumatul intr-o incapere complet separata de incaperea pentru nefumatori?

   Zic asta pentru ca talibanii nefumatori n-au luat in calcul nici macar o clipa posibilitatea de a lasa totusi restaurantele sa aiba o camera _SEPARATA_ in care sa se permita fumatul. Nu, toti trepanatii au sarit in sus ca lor nu le place fumul de tigara, asa ca sa nu se mai fumeze niciunde. Pentru ca pitong si hai sa dam cu jet pe preferintele altor oameni.

  • Să nu uităm că legea a avut o altă formă. Una în care se puteau împărți spațiile. Mulți ani. Fumătorii și-au bătut plua de nefumători. Așa că…
   Toate localurile, în ultimul timp, erau de fumători. Nici măcar unul nu mai era de nefumători sau măcar o zonă amenajată separat pentru nefumători.

  • Nu si-au batut fumatorii pul@ de nefumatori. Erau 2 probleme cu legea veche:
   1. nu era respectata. Gaseai asa ceva in legea veche:

   Art. 3 (2) În spaţiile publice închise, fumatul este permis numai în camere special amenajate pentru fumat, cu respectarea următoarelor condiţii obligatorii:
   a) să servească exclusiv fumatului;
   b) să nu fie spaţiu de tranzit sau de acces în spaţiul public închis;
   c) să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului de tutun;

   2. Nu forta patronii sa aiba spatiu de nefumatori.
   In plus, in formularea ei initiala mai continea niste paragrafe pe care idiotii din senat le-au scos:

   (3) Fumatul este permis în baruri, discoteci, restaurante şi alte spaţii publice cu destinaţie similară, numai în spaţii special amenajate pentru fumat, cu respectarea următoarelor condiţii obligatorii:
   a) să reprezinte cel mult 50% din suprafaţa spaţiului public închis destinat clienţilor;
   b) să fie delimitate de restul spaţiului public închis, astfel încât să se asigure izolarea completă de acesta;
   c) să nu fie spaţiu de tranzit sau de acces în spaţiul public închis;
   d) să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului de tutun;
   e) să fie dotate cu scrumiere şi cu extinctoare şi să fie amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor;

   Practic, in formularea initiala, cea neciuntita de senat, legea veche era foarte buna si impaca si capra si varza. Dar cum politicienii romani nu pot da legi normale, a iesit aberatia aia. Si acum au scos alta aberatie. Pentru ca, asa cum am scris mai sus, pitong si hai sa facem ceva pe ei oameni (atat fumatori cat si nefumatori).
   De fapt, de nefumatori si-au batut panseluta unii patroni de localuri (pentru ca sunt cateva restaurante cu zona de nefumatori complet separata de cea in care se fuma, asa ca am putut sa mananc fara sa simt mirosul ala de scrumiera) si senatul. Ca nu cred c-ai vazut fumator sa fumeze in locuri in care fumatul era interzis.

 3. Ce studii citesti si tu… Eu l-am citit pe ala ca mancarea haiduceasca, adica exact carnea fripta pe jar este cea mai putin nociva pentru organism. Si este scris chiar de catre un mare chef/maestru bucatar. Acum, ca ventilatia este necorespunzatoare in bucatarie sau in restaurant asta nu inseamna ca trebuie sa interzicem gatitul. Sa facem ventilatii mai bune.

 4. Corolar : Sa fie bine, sa nu fie rau.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te autentifici.