O mârlănie mică pe un blog

  Zi-mi tu primul dacă ți-a plăcut acest articol.

Trăiești dintr-un blog care practic este un agregator de conținut generat de alții cu muncă multă. E un model ok. Practic ești un fel de hotnews pentru prietenii tăi.

Dar băiatul ăsta face o mârlănie mică. Citează sursa undeva ascuns printre tag-uri și categorii, într-o căsuță gri cu scrisul gri undeva după ce se termină articolul și orice interes al cititorului. Astfel se asigură că nimeni nu va da click vreodată pe link-ul cu sursa materialului și că nu va genera niciun pic de trafic autorului. Nu merită! E un nenorocit care muncește!

Partea cea mai mișto este că ne și dă peste bot cu asta. Prima oară, când te duci să-i spui că n-are acordul tău și nici măcar nu ți-a dat link, vine cu „ah ce m-am speriat, credeam că am uitat să citez sursa. Dar nu, e acolo”. Practic slaps you in the face cu link-ul ăla ascuns printre informații inutile pe care nu-l vede nimeni niciodată. Am pățit-o și eu și soția mea și astăzi o s-o pățească și El Comandante:

Screen Shot 2014 03 26 at 07 36 55

Sursa e citată ca în poza de mai jos:

Screen Shot 2014 03 26 at 07 38 50

Să știi că treaba cu citarea sursei este doar o dovadă de curtoazie și practic îi oferi autorului ceva la schimb. Ce faci tu este o mică mârlănie. Tot îți trebuie acordul autorului pentru a publica ceva pe blogul tău. Citarea sursei n-a fost niciodată suficient. Este doar o practică general acceptată prin faptul că oferi la schimb trafic. Tu nu oferi trafic. Tu doar îți aperi… blogul.

16 comentarii

 1. Hai că îmi ești simpatic 🙂

  Soția ta dorea să am acordul omului care a filmat un clip pentru că eu l-am embed-uit pe blog. Pai oare nu am acordul omului să embed-uiesc ce vreau eu în condițiile în care el a pus filmulețul pe youtube cu opțiunea de embed? Oare prin asta nu și-a dat acordul ca filmulețul lui să fie embed-uit de oricine?

  Cat despre sursa poză ia caută tu prin posturile tale și spune-mi de ce nu dai sursa pozelor cu care îți ilustrezi articolele? Oare nu este mai ok așa ca mine, să o dau „mârlănește” decât să nu o dau deloc?

  • Sunt poze pentru care platesc un abonament. Iar licenta specifica explicit ca nu e nevoie de specificarea sursei si le pot folosi ca atare.

   Eram sigur ca o sa ai acest argument. Puteam sa jur! 🙂

   Si vezi ca ti-am dat si link, doar ca trebuie sa-l cauti in sursa acestei pagini

 2. Știu că mi-ai dat, așa am văzut că ai scris 😉

 3. Serif,
  gresesti masiv. ca multi altii…
  daca proprietarul clipului bifeaza posibilitatea ca repectivul material sa poata fi embeduit este doar o fomalitate. embedul presupune ca folosesti playerul de youtube, care directioneaza traficul catre proprietarul lui. chiar si asa ai nevoie de acordul proprietarului pentru a pune materialul pe blogul tau. nu ai voie sa copiezi, modifici, repostezi, etc respectivul material. embedul face bani/vizualizari proprietarului. nu tie… de aceea ai voie sa il folosesti. ca sa faci bani pentru cel care a facut clipul. simplu
  daca scrie ca e liber la embed, nu e al tau si nu faci bani cu el…

 4. eu nu mai comentez, ma abonez doar la comentarii :))

 5. răzvan, într-un final încerci să-i explici ni»ște chestii unui om care nu are toți boii acasa. și problema nu e la el, pe el atâta îl duce capul, ci la tine.

 6. Nu, mă Cristi. Nu. Dacă iei o poză de pe un site, îi dai link, frumos, la vedere. Nu ascuns. E urât. E o țeapă. E o jignire la adresa ăluia de-a pus poza, o formă de-a te scoate. Nu se face. Numa’ zic.

 7. bine, eu dădusem reply la unul de mai sus, dar aparent ceva n-am făcut bine 🙂

 8. lasă ca eu am bifat ambele butoane de subscribe și n-a mers nici unul 😀

 9. @Gaben – nu ai înțeles.

  Era vorba de un film, acum câteva luni, film pe care l-am pus pe blog și soția lui Răzvan mi-a atras atenția că nu este clipul meu și nu am cerut voie autorului să îl pun pe blog.

  Adevărat, nu am cerut, l-am pus pe blog, am dat sursa TT (din amiciție și pentru că îl respect pe Razvan, nu pentru că aș fi găsit filmul pe TT, eu l-am găsit pe YT) și aia a fost.

  Da-mi voie să cred că nu trebuie să cer totuși acordul nimănui să pun un film pe blog. Are posibilitatea de embed atunci îl pun cu embed și aia este. Este playerul youtube, sunt afișările omului, banii lui. Pentru așa ceva nu trebuie să cer voie nimănui.

  2. Despre poza de care vorbește Răzvan în post am scos-o, am pus una ce-mi aparține. Da, mi-a fost mai comod să pun o poza dintr-un film pe care îl priveam când am scris postul decât să caut în arhivă. Totuși am dat sursa, dar na, nu este bine, pentru că voi vreți să dau sursa așa cum vreți voi, nu oricum. Nu este bine că o dă omul, mai trebuie să îndeplinească și niște norme nescrise. Mă rog, am să vă fac pe plac de acum în colo pentru că mie nu-mi plac vorbele aiurea. Sunt convins că după ce am să pun sursa mare o să vină unul să-mi ceară altceva…

 10. Sa mearga abonarea, sa urmarim feedback-ul despre link-urile sursa ‘aruncate-n pagina’ :).

 11. In Austria, daca esti ultimul, se sta ca sa vada cel din spate ca esti pe loc. Eu cu automata ce sa fac, sa bag in parcare la fiecare stop?

 12. atat timp cat a specificat sursa indiferent de mod eu nu vad nici o problema

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te autentifici.