Noul MacBook Pro – a touch of genius? Nu prea cred…

14 - uite că lumea apreciază acest articol. Zi-mi și tu dacă ți-a plăcut.

Mă știți Apple fan boy și mă știți că susțin inovația și evoluția și sunt adeptul schimbării standardelor pe măsură ce tehnologia permite. Am admirat curajul celor de la Apple de a lupta cu fanii și de a schimba lucrurile cu care ne-am obișnuit în timp:

 • au transformat iPod touch-ul în smartphone și lumea a râs de ei. După care au început să apară și telefoanele cu Android.
 • au făcut un iPhone mai mare și i-au zis iPad. Și lumea s-a grăbit să facă meme-uri cu oameni vorbind la tabletă. Acum piața este saturată de tablete.
 • au schimbat conectorul ăla vechi și mare cu un conector pe care poți să-l atașezi în orice poziție. Piața s-a revoltat. Acum avem USB-C care este un conector reversibil.
 • au avut curajul să scoată conectorul audio jack și să promoveze căștile wireless. Și ca să nu se supere lumea, au inclus și un adaptor. Sunt convins că următoarele modele de Samsung din 2017 nu vor mai avea mufă jack.

Și apropo de treaba asta, eu sunt fan căști wireless (cele mai bune le găsiți aici – le folosesc intens de juma’ de an). Mi se pare cel mai comod lucru din lume să nu te mai încurci în fire și să poți să te plimbi prin casă făcând ceva muncă de rutină și să asculți un audio book cu care să-ți umplii pauza de gândire activă. Ce nu înțeleg eu, de ce nimeni nu a copiat încă forma căștilor de la Apple. Mi se par cele mai comode căști in-ear din lume. Și acum abia aștept să apară pe piață AirPod-urile. Nu am reușit să mă obișnuiesc de atâția ani cu căștile clasice in-ear. E cauciucul ăla pe care îl îndeși în ureche și te rogi să nu cadă. Astea de la Apple au cumva o formă naturală și rămân în ureche fără să te chinui.

Revenind. Ieri Apple a anunțat noul MacBook Pro cu cea mai tare extra-super-șmecherie: Touch Bar. Ok, e o treabă drăguță, va vinde foarte bine și lumea se va bucura să vadă acolo emoticoanele înșiruite. Dar, frate, tastatura este făcută pentru a o simți cu degetele. Pentru a te uita la ecran în timp ce editezi video, răspunzi la un mail, joci un joc sau editezi un text. Se cheamă blind typing sau mai nou touch typing. Tehnica te ajută foarte mult să nu te uiți la tastatură în timp ce informația pe care o prelucrezi se află pe ecran.

Nu, nu avem nevoie de ceva ne va obliga să ne mutăm privirea în jos pe partea cu tastatura. Da, este funny să ai încă un ecran. Este drăguț că mai ai niște taste virtuale care pot fi modificate în funcție de context. Practic ceva ce niciodată n-o să ne poată intra în reflex pentru că se va schimba de la o aplicație la alta. E drept că poți să o folosești ca un slider virtual pentru editare video și alte chestiuni artistice. Dar așa poți să folosești liniștit și trackpad-ul… măcar ăla nu se modifică de la o aplicație la alta.

Și da, ne-am obișnui cu toții să tastăm pe o variantă virtuală pe smartphone sau pe tabletă, dar acolo avem tastatura afișată în același plan cu ecranul.

În fine, pe scurt, noul MacBook Pro arată genial și promite multe dar acel Touch Bar va fi util doar un pic la început când o să le arăți prietenilor tăi cum funcționează. După care îl vei abandona sau îl vei ține într-o singură configurație ca să folosești vechile funcții de pe rândul de sus de pe tastatură care a dispărut… fizic. 🙂

3 comentarii

 1. Pt. persoanele care lucrează în IT/Development și folosesc acele Function buttons pt. a rula diverse comenzi, TouchBar este un minus destul de mare zic eu.

  Sunt o groază de comenzi de compilat, etc care folosesc combinație de taste + FN key.
  Să apeși o combinație de taste fizice + touch screen o să fie ciudat.

 2. Deci si adaptarea la produsele mericole are totusi o limita: totul pina la touch bar.

 3. Frumos scris, însă tiind să cred că în maxim 2 ani TrackPad va fi înolocuit de Touch Bar sau cel puțin asta mi-ar place mie.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te autentifici.