Chiar nu am cum să-ți rezolv eu problemele, dragă transportatorule

  Zi-mi tu primul dacă ți-a plăcut acest articol.

Nu știu. Nu sunt implicat în asigurări, nu cunosc business-ul transportatorului și nu știu ce să fac pentru tine. Mi-aș dori ca toată lumea să fie fericită. Mi-aș dori să câștigați bani să aveți să vă luați numa’ merțane, benzină după pofta inimii și semnalizatoare (am văzut că astea lipsesc la marea majoritate a mașinilor – presupun că-s foarte scumpe). Mi-aș dori să aveți asigurări care să vă scape de orice grijă și să fie mai ieftine decât un pachet de țigări (stai că nu e la modă… mai ieftine decât o ciocolată). Să ajungi acasă și să nu știi dacă ți-ai cumpărat astăzi benzină sau un pachet de gumă cu aromă de banane. Chiar mi-aș dori să vă rezolv toaaate problemele și să fiți relaxați și să aveți o viață plină de huzur. Aș dori asta lumii întregi. Aș vrea să fim o societate fericită preocupată doar de ce a mai gătit chef Ionesco Vasilică zis Gurmandul.

Chiar mi-aș dori toate astea de mai sus pentru voi și pentru toată lumea. Dar să moară mama lu’ Ștefan cel Mare dacă pot eu să fac ceva pentru voi. S-a dovedit că cei care ofereau asigurări ieftine n-au cum să susțină valul de „lasă că o facem pe asigurare”. Firmele care oferă cele mai ieftine asigurări RCA sau nu plătesc sau nu te despăgubesc sau dau faliment. Este un business perdant pentru ei și pentru cei care ajung să-și repare mașina pe RCA și nu din vina lor. Doar pentru că un papagal nu a fost atent și mânat de gândul și liniștea oferită de „am RCA” nu mai sunt atenți în trafic și depășesc coloana la semafor și pătrund pe roșu în intersecție și își bat joc de lege și polițiști.

Nu frații mei. Vreau să vă ajut dar nu am cum. Faptul că-mi blochezi mie accesul și mă arunci într-un haos la ora 7 dimineața nu mă face să fiu alături de tine. Nu am nici cea mai mică simpatie față de tine în momentul în care stau blocat în trafic și trebuie să ajung până-n ora 8 undeva. Și da, Vali, pentru un drum de 10 minute mi-am luat o marjă de 45 de minute ca să ajung la timp. Nu ai cum să calculezi nimic în astfel de momente. Când e haos poți să ajungi să traversezi tot Bucureștiul undeva între două și patru ore. Nu ai cum să planifici nimic. Și nu, nu poți sta acasă. Trebuie să mergi la birou/școală/grădiniță ca să urmezi cursul societății, să câștigi un ban ca să plătești RCA-ul ăla nenorocit ca să fii mai relaxat în trafic.

Nu, că-mi distrugi mie planurile într-o zi n-o să-ți rezolve ție problemele. Nu am cum să te ajut. Pe guvernanți treaba asta îi afectează undeva spre zero. Ei au coloane oficiale și nu au cum să influențeze o structură de asigurări. Ce vreți acum? Să o susțină din bugetul de stat? Să o subvenționeze? Să folosească tot banii noștri? Să nu-i mai dăm pe RCA dar să-i dăm într-un impozit mai mare? Și credeți că banii ăia din impozit o să ajungă în structura de asigurări? Chiar nu văd cum ar putea ăștia să vă rezolve problema…

Așa arată Bucureștiul, un oraș cu milioane de locuitori, când vă plângeți că RCA-ul s-a scumpit. Nu s-a scumpit, RCA-ul a ajuns la valoarea care poate să susțină accidentele nenumărate din traficul haotic. Dacă ați respecta regulile și legislația, accidentele ar fi mai puține și implicit asigurarea va fi mai ieftină. E o structură piramidală. Trebuie mai mulți bani ca să susțină mizeria din trafic. Schimbați-vă voi întâi. Ah, nu, să se schimbe ceilalți, nu?

Bucureștiul cu vărsat de vânt:

12377944_875568205898003_1923885412528157336_o.jpg

Screen shot de pe waze.ro.

Transportatorii blochează transportul în București… clever, huh?

17 comentarii

 1. Draga Razvane, iti dau cateva cifre:

  – luna iunie 2015 – RCA pentru ansamblu cap tractor + semiremorca: 3500 ron (pentru 6 luni)
  – luna decembrie 2015 – RCA pentru ansamblu cap tractor + semiremorca – 11000 ron (tot pentru 6 luni)

  Diferenta RCA in numai 6 luni: 7500 ron!!

  Sunt un ‘mic transportator’ cu 2 camioane in leasing si care din ianuarie voi intra in insolventa, punand pe drumuri 4 angajati (m-am inclus si pe mine) deoarece nu am puterea financiara de a plati 22000 ron RCA-ul la 2 camioane pe 6 luni (fata de 7000 ron cat era pana acum).

  • OK, esti intr-o situatie financiara foarte nasoala. Si protestul de astazi care ma afecteaza pe mine si pe ceilalti bucuresteni care alearga sa castige si ei o paine crezi ca va rezolva ceva in afara de a genera nervi noua astora direct afectati de haosul absolut din trafic generat de acest lucru? Crezi ca eu o sa pot sa rezolv problema asta? Pe guvernanti o sa-i doara la basca. Eu nu am cum sa te ajut.

  • Si faptul ca a crescut RCA-ul este generat exclusiv de modul haotic de a se circula in Romania si de numarul mare de accidente. Mai multe despagubiri RCA => cost mai mare al RCA-ului. Sistemul piramidal al acestui tip de asigurari este afectat de numarul de despagubiri.

  • Razvan, vei fii afectat si tu, RCA-ul este platit de catre toti posesorii de autovehicule.
   iIn plus, la protest se mai cere si anularrea supraaccizei pe carburanti dela 1 ianuarie 2016.
   Transportatorii au iesit in strada si pentru tine!

  • salut eu sunt un simplu platitor de taxe,

   eu cred ca problemele voastre vin din cu totul si cu totul din alte parti. Sigur ca si rca-ul poate fi o problema, insa sa nu uitam ca macar acest rca iti ofera un confort si o protectie.
   As vrea sa te intreb totusi despre taxele pe care spre exemplu detinatorii de autobuze si autocare le platesc conform deciziilor ORDA, si anume dreptul de autor pentru ca pasagerii asculta muzica, iar aceste taxe in unele cazuri sunt mai mari decat un simplu rca pe un an de zile, de ce nu spune nimeni nimic si despre asta. RCA este ceva util pe cand faptul ca deschizi radioul….
   dar asta e o alta problema

 2. Pe baza argumentelor tale, prin faptul ca generalizezi si pui eticheta pe toti transportatorii, nici protestele oamenilor nu isi au rostul pentru ca unii cetatieni dau mita, unii arunca gunoaie pe jos, unii nu respecta regulile de orice fel deci nu au de ce sa se planga. Si eu sunt la fel de saturat ca si tine de faptul ca pentru un drum de 20 de minute, in fiecare dimineata, trebuie sa imi iau o marja de 1 ora ca sa pot sa ajung in limita bunului simt la munca.
  Revenind la problema transportului, in Bucuresti are loc maine o intalnire organizata de OPTAR pe aceasta tema http://epochtimes.ro/event.php?id=22 .
  Mai este mult pana departe, dar cu implicarea oamenilor in proiecte concrete vor aparea si faptele, nu doar vorbele.

 3. Razvan, nu prea e ok sa creasca in halul asta, indiferent de domeniu. Da, nu ai cum sa ajuti tu, sau eu, poate nici macar cei ce au iesit in strada…
  Ideal ar fi sa creasca RCA-ul bazat pe istoric, nu asa, la toata lumea. Si sa creasca exponential daca mă intrebi.

  Din cauza unora ce fac accidente mai ceva ca popcorn acasa, sa suferim toti? Eu de cand am permis nu am facut nici un accident, nu am zgariat nici macar masina. Da, am fost lovit de altii, dar asta e alta poveste. Platesc din 2001 RCA-uri de-mi ies pe nas. Nu am auzit niciodata: poftim Dom’ Popescu, o reducere ca niciodata de cand mă-ta te-a facut nu ai avut vreun accident din vina ta, deci nu am scos noi bani din buzunar sa reparam prostiile pe care le-ai facut in trafic.
  E mizerabil ce se intampla 🙁

  • Eu tocmai am platit RCA-ul pentru doua masini. Si pentru ca nu am avut niciun accident am fix aceeasi suma de anul trecut.

  • Ai prins ultimul tren! Peste 6 luni iti vine si tie randul sa cotizezi mai mult.

  • Ciudat, teoretic nu ar fi trebuit sa mai scada sau ai ajuns la clasa maxima de BonusMalus ?

  • Eu nu am avut niciun accident anul asta, deci mi-a crescut clasa de bonus cu 2 puncte, dar in acelasi timp a crescut si valoarea RCA-ului: de la 360 lei la 405 lei…Cine sa-i mai inteleaga?!?
   Si de ce ar trebui sa platim toti pt accidentele unora? Sa i penalizeze pe cei cu multe accidente mai mult, sa le faca RCA-ul de nesuportat si sa ii scoata din trafic. Dar nu, este mai comod sa maresti preturilo tuturor RCA-urilor…mai putin de la mai multi.

 4. Nu s-a scumpit, RCA-ul a ajuns la valoarea care poate să susțină accidentele nenumărate din traficul haotic.
  Imi pare „bine” ca pot sustine de multa vreme accidentele facute de altii platind RCA degeaba. Si sa nu uit, desi nu am cauzat nici o paguba nimanui, an de an am platit mai mult la RCA. Sa imi explice mie cineva logic treaba asta.

  • Corect. C-am asta incercam sa exprim si eu prin acest articol.

  • Stimate domn,
   te rog doar sa faci un exercitiu de imaginatie: 3 zile nu mai circula RATB-ul, nici avioanele, nici transportatorii de mare tonaj. Efectele: magazine de alimente goale, statii de alimentare carburant – goale, implicit birouri goale (ca nu mai ai de unde sa-ti alimentezi masina si nici RATB-ul nu functioneaza).
   Nu trebuie sa te pricepi la transport ca sa-ti dai seama ca orice produs doresti sa cumperi este transportat de undeva exact de acesti oamnei care au iesit azi in strada. Asadar, daca ei nu se misca, nici noi restul lumii nu prea avem cum sa ne procuram cele necesare traiului zilnic. Faptul ca iau atitudine si nu se „resemneaza” cred ca e laudabil, atata timp cat in tara asta, foarte multi ne-am obisnuit sa spunem „nu fac nimic pentru ca nu se rezolva, guvernantii nu sunt interesati”.
   Despre preturi la RCA si majorarea gigant (preturile la RCA sunt de nivel UE, dar salariile si tariful pe km sunt de RO) nu mai are rost sa scriu, deoarece au mentionat foarte concret domnii de mai sus. Numai bine.

  • Pai din cate inteleg eu este vorba de transportul de persoane unde trebuie sa te asiguri ca in caz de accident ai posibilitatea sa-i despagubesti pe toti ce implicati. Ce legatura are cu transportul de marfa? Este o asigurare pentru cel care are in responsabilitatea lui vietile multor oameni la un loc.

 5. Numărul de accidente și morți/răniți… este în scădere în 2014, scade mai puțin decât a scăzut în anii anterior dar scade.

  Asiguratorii fac și profit (e drept, nu toți, dar sunt care fac) și atunci, de ce cresc asigurările transportatorilor? Mai mult decât atât, ASF-ul nu are idee despre asta, până oamenii nu anunță că ies în stradă?

  Eu unu nu mă simt afectat, asigurarea nu mi s-a schimbat încă, dar m-am bucurat că lumea s-a învățat să protesteze. La urma urmei, unii oameni ies din afaceri la schimbări bruște iar alții creează un efect de domino.

  Supărarea ta e de înțeleg și-mi pare rău de toți cei afectați, dar asta nu înseamnă că trebuie să-i urâm. Cu siguranță n-ar fi făcut proteste dacă era vorba de o creștere de 5-10%.

 6. Ce tie si cu rca-ul asta.Creste si tot creste.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te autentifici.