E prietenul pe care-l lăsați acasă într-un colț întunecat și care stă cu ochii pe computere, tabletele aruncate de copii pe canapea, camera ta de supraveghere cu WiFi pe care te poți uita ca șmecherul de pe telefon de pe internet, consola ta de jocuri, imprimanta cu WiFi, televizoarele conectate la net și alte device-uri pe care le folosești tu pentru streaming când ești acasă. E prietenul ăla al tău care stă alături de tine și te păzește de tot felul de intruși electronici care mișună pe internet și se cuibăresc în diverse device-uri din jurul tău.

Este băiatul ăla cu ochelari, care nu vorbește în general, dar care ridica mîna să spună ceva doar atunci când ceva nou sau ceva supsect sau ceva  periculos se întâmplă în rețeaua ta.

Folosesc Bitdefender BOX 2 de o săptămână și sunt foarte încântat. Mă simt cumva în siguranță. E senzația aia de liniște pe care o ai când activezi alarma. Știi că dacă ceva se va întâmpla firma de securitate va interveni.

Cum funcționează. Bitdefender BOX 2 este la bază un router pe steroizi. Steroizi care fac analiză de trafic și te apără de lucrurile rele și urâte care se plimbă pe internet și pe rețelele locale. Poate fi configurat în ce variantă vreți voi. Să funcționeze independent, să înlocuiască wifi-ul de pe router-ul ISP-ului sau să fie folosit între router-ul tău actual și internet. Partea asta, pentru neinițiați s-ar putea să fie ușor dificilă mai ales când trebuie să umblați pe router-ul vechi. Dar există un număr de telefon la care poți suna gratuit în timpul instalării și cineva mai ințiat te va ghida. Folosiți-l cu încredere. E un serviciu în care s-a investit mult tocmai pentru a face acest pas mult mai ușor pentru oricine.

După care e simplu. Box-ul detectează tot ce mișcă în rețea, identifică device-urile și versiunile acestora, își descarcă de pe net dintr-o bază de date listele de vulenrabilități și scanează tot ce prinde în rețea. Pe măsură ce apare un nou device, Box-ul reia procesul.

Există și o aplicație (Bitdefender Central) care te informează asupra a tot ce mișcă și care-ți face și recomandări de genul: instalează-ți agent-ul pe computerul ăsta și uite aici pe mail un link ca să-ți fie mai simplu cu un click.

Ceva spectaculos nu s-a-ntâmplat, dar asta este și datorită faptului că IT-ist fiind partea de de securitate mi-a intrat în reflex. Dar am constat două chestiuni:

  1. am în rețea tot felul de device-uri cu WiFi cu un trecut dubios și neactualizate de producători pentru cu nu-și mai bat capul. Bitdefender BOX 2 mi le-a scos la lumină și mi le-a pus în listă. Din fericire în lista de “fără vulenrabilități”. Acum cumva nu mai stau așa stresat că fabricantului nu-i mai pasă de device-urile vândute de el.
  2. copiii mei dădeau click pe tot felul de link-uri de phishing din jocuri care promiteau skin-uri fantastice de Minecraft și personaje minunate de Roblox. Chestiuni la care nu m-am gândit în mod activ până acum.

La nivel de performanță nu am observat nicio modificare în sens negativ. Merge la fel net-ul și rețeaua internă cum mergea și înainte. Ei spun că există o scădere de performanță de maxim 10%. Eu n-am simțit-o deloc. Chiar deloc.

Testez acum și partea de control parental. Sunt direct interesat în acest moment având doi băieți cu tehnologia în sânge moștenită de la tatăl lor geek. 🙂

Design-ul este foarte mișto. Și mă refer la design-ul care mă frământă pe mine și care nu este cel artistic. Este practic un tub în care componentele sunt montate pe perete și care asigură un canal foarte larg prin care circulă aerul. O ventilație foarte bună care asigură răcirea naturală a componetelor solicitate.

Mai multe detalii și informații despre cum puteți achiziționa Bitdefender BOX 2 găsiți aici pe pagina dedicată.

Bitdefender BOX va fi disponibil în prima lună în exclusivitate la eMAG, la prețul de 999,99 lei, iar ulterior va fi comercializat și pe site-ul Bitdefender și prin partenerii autorizați. După primul an de utilizare, abonamentul anual costă 299,99 lei.

Și pentru că aveam niște curiozități practice, am pus și câteva întrebări celor de la Bitdefender:

Scanarea dispozitivelor pe care o face in rețea se face specific pentru anumite device-uri identificate sau pur și simplu se probează adresa de IP cu vulnerabilități cunoscute? Adica eu am o camera wifi, un televizor smart, un counter smiirl de like-uri în ofline pe wifi, un device de airplay etc.

Răspuns: Scanarea se face în cloud și local. BOX identifică tipul de dispozitiv și versiunea de firmware, apoi interoghează o bază de date care stocheaza tipuri de vulnerabilități pentru o gamă largă de dispozitive. Mai mult, BOX analizează fiecare port / serviciu deschis în acel dispozitiv pentru a detecta dacă este protejat de o combinație slabă de username / parolă sau dacă autentificarea se face în mod necriptat.

Scanarea traficului care trece prin router-ul BOX-ului are și o componentă inteligentă? Poate să detecteze și un comportament ciudat sau traficul se scaneaza doar pentru comportamente cunoscute? Funcționează si ca un IDS pentru casă?

Răspuns: BOX are mai multe componente inteligente de protecție la nivel de trafic de rețea. BOX funcționează și ca un IDS, atât pe bază de semnături cât și pe bază de modele euristice. BOX poate detecta și bloca și tentativele de tip brute-force, caz în care resetează conexiunea si blochează IP-ul atacator. De asemenea, BOX are un modul de protecție prin detectarea anomaliilor. În primele zile dupa ce instalezi BOX, el o să învețe comportamentul normal al dispozitivelor. Un exemplu ar fi un termostat inteligent care de obicei se conecteaza la severul Amazon X. Dacă într-o zi deviază de la acest comportament, și se conectează la un server din Rusia, China, India, etc, BOX va bloca acea conexiune și va notifica utilizatorul printr-o notificare în aplicația Bitdefender Central.

BOX-ul ar putea preveni un atac de genul celor de anul trecut cu ransomware împiedicând împrăștierea în rețea?

Răspuns: Da, însă aici este foarte important ca utilizatorii să ințeleaga că BOX a fost gândit și construit să funcționeze ca un ecosistem. BOX-ul este alcatuit din soluția hardware la nivel de rețea si din endpoints Total Security care se instalează pe dispozitivele tradiționale (Windows, MacOS, Android si iOS). BOX-ul (doar dispozitivul hardware) nu va opri un atac de tip ransomware, el fiind inițiat printr-un download care, în sine, nu este considerat un atac la nivel de rețea. Dar cum ransomware vizează sistemele de operare Windows și Mac OS, produsele noastre de securitate pentru Windows si Mac OS oferă securitate împrotriva atacurilor de tip ransomware.

Agenții (de windows sau mac) fac raportarea direct pe serverul de la Bitdefender sau BOX-ul centralizează din rețea și trimite mai departe?

Răspuns: Agenții de Windows, Mac, Android si iOS raportează informații către servere Bitdefender iar acestea corelează informațiile pentru fiecare cont. Acest mod de lucru oferă control de la distanță asupra dispozitivelor chiar și atunci când nu sunt in rețeaua de acasă.

Cât de mult influențează scanarea activă a traficului? Scade viteza de acces? Implica delay-uri?

Răspuns: Impactul este minim asupra vitezei datorita modului în care BOX scanează traficul. În mod normal, după ce se instalează BOX-ul, impactul asupra vitezei este de până la 10%.